sâmbătă, 16 ianuarie 2016

COZONAC TRANDAFIR

COZONAC TRANDAFIR



INGREDIENTE:

făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
zahăr vanilinat 1 plic,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g.
Pentru sirop:
Lapte cca. 200 ml,
Miere de albine polifloră 3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.
Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.


A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind, se unge fiecare foaie cu caramel, http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, se presară cacao, nucă măcinată, apoi se rulează.

Cele două rulouri se taie în felii de cca. 2 cm, ce se așează într-o formă rotundă tapetată cu foaie de pergament. 





Apoi se ung cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.



După ce a trecut testul scobitorii se scoate din cuptor. Laptele se înfierbântă împreună cu mierea, apoi se toarnă fierbinte peste cozonacul fierbinte, apoi se lasă la răcit în cuptor. 











Spor și poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu