CLĂTITE BĂNĂȚENE
Clătitele sunt un desert savurat de mic și mare. Pe lista de probat,
tronează această minunată rețetă ;) Spre rușinea mea, deși m-am născut, am
crescut și copilărit în Banat, nu am văzut, darmite gustat minunea astea de
clătite ;) No, mai am și eu câteva lipsuri. Am tot căutat variante de rețete,
pe gustul meu și am probat reteța propusă de Miha Simiuc;) Suprema deserturilor, de pe
www.Bucataras.ro. http://www.bucataras.ro/retete/clatite-banatene-697.html Mulțumesc Miha, clătitele s-au evaporat
instant ;)
P.S. Am tras cu ochiul și la rețeta de bază a lui Laura Laurențiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/deserturi-dulciuri-de-casa/clatite-banatene-sau-ca-la-ana-lugojana.html
P.S. 2 Poze de prezentare, frumoase, aduc data viitoare ;) cum spuneam s-au evaporat instant! ;)
INGREDIENTE:
Pentru
clătite:
Ouă 2 bucăți,
Apă
minerală 500 ml,
Ulei
de floarea soarelui 1 lingură,
Sare
un praf,
Făină
albă de grâu cât cuprinde (cca. 100 g,)
Pentru
umplutură:
Brânză
de vaci 300 g,
Zahăr
pudră 200 g,
Ou
1 gălbenuș,
Coajă
de lămâie,
Esență
de vanilie Dr. Oetker ½ linguriță,
Esență
de lămâie Dr. Oetker ½ limhguriță,
Zahăr
vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Stafide
cca. 100 g.
Pentru crema de ouă:
Gălbenușuri de ou 4 bucăți,
Sare un praf,
Smântână de gătit 200 ml.
Pentru topping:
Albușuri de ou 4 bucăți,
Sare un praf,
Oțet ½ linguriță.
MOD DE PREPARARE:
Ouăle se bat energic cu un praf de sare, adăugându-se concomitent apa
minerală și făina, până ce se obține un aluat fluid, de consitența smântânei
lichide, ce se lasă la rece cca. 15 minute. Într-o tigaie specială pentru
clătite se pune un strop de ulei, se lasă la încins, apoi se toarnă aluat, cât
să umple tigaia și să fie un strat subțire (cca. 1 polonic mare de supă!),
prăjindu-se pe ambele părți. Clătitele se cot pe o farfurie întinsă și se țin
acoperite, cu altă farfurie, până ce se termină toate clătitele de prăjit.
Pentru crema de brânză: se amestecă brânza de vaci cu zahărul pudră, gălbenușurile,
zahărul vanilinat, esențele, coaja de lămâie, stafidele, până ce se obține o
cremă consitentă.
Clătitele se umplu cu crema de brânză, se împachetează ca și sarmalele,
apoi se pun într-un vas termorezistent, eu am folosit formă de silicon, așa că
nu a mai fost nevoie să ung forma ;).
Gălbenușurile se amestecă cu smântâna lichidă, până ce se omogenizează,
apoi se toarnă peste clătitele umplute. Apoi se dau la copt în cuptorul preîncins
cca. 10 minute la 180 grade.
Între timp albușurile de ou se bat energic cu un praf de sare și oțet până
se obține o spumă fermă.
Albușurile se repartizează peste clătite, cu dosul linguri
de supă, formați moațe, asta că să numai folosiți poșul ;) Apoi se introduce
din nou lacuptor ptr cca. 20 de minute la 150 grade, până ce se rumenește
bezeaua.
Spor și poftă bună!
4 comentarii:
Yummm, ce pofta mi-ai facut! >:D<
Nici eu n-am mai mancat, da facut nici atat! :P Dar arata asa de delicios, ca imi vine sa-ti fac o vizita :D
Merisor, buneeee, se cer repetate, nu ne-am săturat! ;) Mulțumesc! :-*
Laura, daaaa, inițial mi s-a părut complicat, dar acum pot să spun că se prepară la fel de repede, precum se consumă ;) Spor la treabăăăă! :-*
Trimiteți un comentariu