CIORBĂ
CU CARNE AFUMATĂ, PERIȘOARE ȘI ZEAMĂ DE VARZĂ
Provocarea
minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată de
Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce
ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și
obicieiurile noastre, a fost găzduită în luna ianuarie de Laura in minunata sa
căsuța: http://casutalaurei.ro/tema-lunii-afumaturi/.
Ca deobicei pe ultima sută de metri, apar și cu rețeta.
O
ciorbă specifică și de nelipsit în familia mea, iarna, când gerul și viscolul, bate
la geamuri. Bogată și sățioasă, pe gustul Zmeilor casei. Spor și poftă bună!
INGREDIENTE:
ceapă
galbenă 1 bucată,
morcov
1 bucată,
păstârnac
½ bucată,
pătrunjel
rădăcină ½ bucată,
țelină
rădăcină 1 felie cca. 50 g,
ardei
kapia roșu 1 bucată,
praz
½ bucată,
ulei
de floarea soarelui 2-3 linguri,
carne
afumată ( ciolan de porc) cca. 300 g,
carne
de porc bucățele cca. 300 g,
foaie
de dafin 2-3 bucăți,
piper
boabe 5-6 bucăți,
coriandru
boabe 2 bucăți,
boia
dulce de ardei,
cimbru
uscat,
zeamă
de varză acră 1500 ml,
cartofi
roșii 2-3 bucăți.
Pentru
perișoare:
fleică
de porc cca. 150 g,
pulpă
de vită cca. 150 g,
orez
cca. 50 g,
ceapă
1 bucată mică,
boia
de ardei dulce,
sare
iodată,
piper
proaspăt măcinat,
ou
1 bucată.
MOD
DE PREPARARE:
Zarzavaturile se
curăță, se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei și apă, într-o oală de
cca. 5000 ml., împreună cu bucățele de carne, cca. 10 minute la foc mic.
Carnea
afumată se pune la fiert într-un vas încăpător cu apă rece, cca. 30 de minute,
după primul clocot, la foc mediu. Apoi se scoate din apa care a fiert se
porționează și se adaugă la amestecul de zarzavaturi și varză, lăsându-se la
fiert la foc mic cca. 30 de minute semiacoperit.
Între timp cele două
feluri de carne se dau prin mașina de tocat, ceapa curățată și tocată mărunt se
călește cu puțin ulei și apă, apoi se adaugă orezul, se asezonează de sare,
piper și boia. Amestecul obținut din ceapă și orez, se adaugă la carnea tocată,
amestecându-se până ce se înglobează cele două compoziții, iar pentru siguranță
se adaugă un ou și se frământă bine până ce se obține un amestec omogen.
Perișoarele se adaugă
la fiert împreună cu cartofii cubulețe, după ce s-a verificat ca cele două
feluri de carne să fie fierte, lasându-se la fiert cca. 15 minute, la foc
minim.
Între timp zeama de
varză se dă în clocot separate și se adaugă după ce toate ingredientele s-au fiert,
lasându-se încă 10 minute la fiert, după primul clocot.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu