ZACUSCĂ
CU CIUPERCI
Provocarea @Traditie si
gastronomie românească propusă de Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce
ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și
obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html,
ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să
pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele
si fructele ce le culegem toamna.”
După o minunată
plăcintă cu dovleac, o salată mixtă de legume pentru iarnă, aduc și o varianată
de zacuscă cu ciuperci, recunosc e prima oară când schimb rețeta clasică de
zacuscă și adaug ciuperci. Sper că o să vă placă ;) Noi, deja am devorat un
borcănel ;)
INGREDIENTE:
Vinete 20 kilograme,
Ardei capia 10 kilograme,
Bulion de roşii 6 litri,
Ceapa albă 2 kilograme,
Ciuperci pleurotus 1,5 kg,
Ulei 2 litri,
Foi de dafin,
Piper boabe,
Sare iodată grunjoasă.
MOD DE PREPARARE:
Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne. Se
curăţă şi se lasă la scurs. Cu ardeii capia se procedează la fel, doar ca ei se
pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca.
30 de minute. Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai
puţin apa.
Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la
călit în 500 ml. de ulei.
Ciupercile pleurotus se spală, se curăță apoi se taie felii subțiri. Când s-a
albit ceapa se adaugă, feliile de ciuperci și se lasă la călit cca. 10 minute
la foc mediu, neacoperit.
Apoi se adaugă ardeii curăţaţi şi tocaţi
mărunt. Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate. Se
adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă
foile de dafin şi boabele
de piper după gust.
Se
lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4 oeă, până cand se
ridică uleiul la suprafaţă.
Zacusca se pune în borcanele sterilizate în
prealabil în cuptorul încălzit. Se lasă la dunst cald până a doua zi.
Apoi se etichetează și se
depozitează în cămară. Spor și poftă bună!
P.S. Mi-au ieșit 17 borcane de cca. 400 g și 5 borcane de cca. 800 g ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu