duminică, 22 noiembrie 2015

TOCHITURĂ DE PORC

TOCHITURĂ DE PORC



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:

Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui  Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm poveștile și să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

carne de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat de porc cca. 300 g,
cârnați afumați de casă cca. 300 g,
bacon bucățele 125 g,
untură de porc 2 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
cimbru măcinat,
foaie de dafin 1 bucată
boia dulce de ardei.
Pentru servire:
Mămăligă,
Ou de găină,
 Brânză de oi rasă.

MOD DE PREPARARE:


Într-un vas cu fundul gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel, mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se numește tochitură, că să nu te folosești de cuțit să tai carnea, se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de piper, cimbru și boia, foaia de dafin, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă apă, și sare, carnea de porc lasă suficient lichid și grăsime. 




După ce s-au gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile. 






La sfârșitul gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună! 


Un comentariu:

http://leniass.blogspot.com/ spunea...

Vai ce buna trebuie sa fie!!! Arata minunat! :)

Trimiteți un comentariu