sâmbătă, 26 decembrie 2015

PRĂJITURA BUDAPESTA

PRĂJITURA BUDAPESTA



Tare greu m-am mobilizat să prepar acesată minunată prăjitură. Anul acesta nu am mai putut-o rata, deoarece am descoperit budinca de fistic de la Dr. Oetker. Așa am gustat prima oară în viața mea acum vreo 40 de ani, în Maramureș, la mătușa mea prăjitura Budapesta, aromată cu cremă de fistic ;) acum am înțeles, folosea tot produse Oetker, din Ungaria și Austria ;) Am căutat în caietul cu rețete și am regăsit rețeta. Deci zis și făcut ;) Cum spuneam, mai greu e să te mobilizezi, că apoi totul vine de la sine ;) 

INGREDIENTE:

PENTRU FOI:
Făină albă din grâu 250 g,
Untură 50 g sau unt gras 65% 100 g,
Zahăr tos 100 g,
Ou 1 bucată,
Amoniac alimentar 1 linguriță,
Lapte cald 100 ml,
Pudră de cacao neagră 2 linguri.
PENTRU FOAIA DE MIJLOC:
Ouă 5 bucăți,
Zahăr tos 150 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Apă rece 10 linguri,
Sare iodată 2 g,
Oțet 1 linguriță,
Făină albă din grâu 200g.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 800 ml,
Zahăr tos 10 linguri,
Budincă de fistic Dr Oteker 2 plicuri,
Unt 300 g.

MOD DE PREPARARE:

Pentru foile de cacao:
Se amestecă făina cu untura moale, ca să se înglobeze, obținându-se un un aluat gen crumble. Se adaugă restul ingredientelor, și se frâmântă până ce se obține un aluat omogen și elastic. Aluatul se împarte în două bucăți, se întind două foi pe fundul tăvii și se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 10 minute la 180 grade.


 Apoi se scot pe un blat de lemn, ca să se răcorească. 



Pentru blatul de pandișpan, se amestecă cele 5 gălbenușuri, cu zahărul tos și apa, până ce se obține o cremă pufoasă. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și o linguriță de oțet. Se unesc cele două compoziții, apoi se amestecă ușor, cât să se înglobeze toate ingredientele, apoi se adaugă făina în ploaie, și se amestecă ușor, pâne se obține un blat pufos. Aluatul obținut se toarnă în tavă tapetată cu foaie de pergament, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce a trecut testul scobitorii, blatul pufos, se scoate și se răstoarnă pe un grilaj ca să se răcorească.


Pentru cremă se pune la fiert cca. 600 ml lapte, într-un vas cu pereții dubli. Praful de budincă se dizolvă în 200 ml lapte cu zahărul, apoi se adaugă în laptele fierbinte, și se amestecă energic cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. După ce s-a îngroșat budinca, se lasă la răcit, cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se adaugă untul moale și se amestecă energic, până se înglobează și se obține o cremă pufoasă.

 A doua zi se trece la montarea prăjiturii. Prima foaie de cacao, cremă de fistic, apoi foaia de pandișpan, cremă de fistic și a doua foaie de cacao.




 Prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua, chiar a treia zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, făină sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a treia zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf.


Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu