PRĂJITURA
VALURILE DUNĂRII
O
prăjitură minunată. E pe lista de favorite de foarte mult timp. Am tot fugit de
ea, mi s-a părut complicată, dar acum sigur o recomand cu încredere și
începătoarelor în bucătărie.
Multumesc
Ancuta pentru inspirație http://laancuta.blogspot.ro/2012/03/valurile-dunarii-donauwellen.html,
http://www.bucataras.ro/retete/valurile-dunarii-donauwellen-31078.html
INGREDIENTE:
Pentru
blat:
Ouă
8 bucăți,
Zahăr
tos 350 g,
Zahăr
vanilinat 2 plicuri,
Ulei
de rapiță 350 ml,
Lapte
350 ml,
Praf
de copt 2 plicuri,
Oțet
½ linguriță,
Sare
iodată 1 praf,
Coajă
de lămâie,
Făină
albă de grâu 700 g,
Pudră
de cacao 3 linguri,
Vișine
fără sâmburi, congelate cca. 300 g.
Pentru
cremă:
Lapte
800 ml,
Budincă
de vanilie dr Oetker 2 plicuri,
Zahăr
tos 6 linguri,
Esență
de vanilie ½ fiolă,
Unt
grăsime 85
% 300 g,
Zahăr
pudră 100 g.
Pentru
glazură:
Ciocolată
neagră 200 g,
Nutella
4 linguri,
Unt
grăsime 85 % cca. 50 g.
MOD DE PREPARARE:
Ouăle se mixează cu un praf de sare, zahărul și zahărul
vanilinat, până ce se topește. Se toarnă treptat uleiul, apoi laptele,
amestecându-se ușor, până ce se omogenizează toate ingredientele. Făina se
amestecă cu praful de copt și se adaugă la compozița umedă, amestecându-se ușor
până se înglobează în aluat. Compoziția obținută se împarte în aproximativ două
părți egale, în una din ele se adaugă pudra de cacao și se amestecă, până se
obține un aluat colorat uniform.
Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă aluatul
galben, apoi cel cu cacao, ideal ar fi în ”valuri”, se presară visinele pe toată
suprafața prăjiturii și apoi se dă la
copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul
scobitorii se scoate prajitura din cuptor și se lasă la răcit.
Între timp se prepară crema din budinca de vanilie. Praful de
budincă se amestecă cu cele 6 linguri de zahăr, apoi se diluează cu cca. 100 ml
lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert într-o oală cu fundul dublu sau
cea de fiert lapte, iar când ajunge la punctual de fierbere se adaugă praful de
budincă dizolvat, amestecându-se energic și continuu ca să nu se facă
cocoloașe. După ce se obține o budincă consistentă, se acoperă vasul și se lasă
la răcit. Untul se mixează împreună cu zahărul pudră, până devine cremos, apoi
se adaugă treptat, câte o lingură de budincă, amestecându-se ușor până se
înglobează toată budinca și se obține o cremă pufoasă. Crema obținută se
întinde pe toată suprafața prăjiturii, lăsându-se la rece, până se adaugă și
glazura.
Bucățelele de ciocolată se topesc la BainMarie, împreună cu
Nutella, când s-au topit se adaugă untul, amestecându-se continuu, până ce se
obține o glazură fină și lucioasă. Se lasă la răcorit, cca. Minute, apoi se toarnă ușor peste prăjitura
cremoasă, trasând cu o furculiță ”valuri” pe toată suprafața prăjiturii.
Se
lasă la rece, preferabil până a doua zi. Spor și poftă bună!
Un comentariu:
Imi place asa mult cum arata!!! Cu siguranta e delicioasa in combinatia asta (visine-ciocolata)!!!
Trimiteți un comentariu