CASTRAVEȚI
MURAȚI DE VARĂ
E primul an când
pregătesc astfel de castraveți. Nici mie nu-mi vine să cred, dar după
experiența de anul trecut, când la Mangalia, Zmeișorii nu se mai săturau de
castraveți murați de vară, achiziționați de la piață, dintr-un butoi imens, am
zis, dar ce eu nu pot face??? Zis și făcut, vreau să vă spun că toată vara am avut
castraveți murați ;) Minunați și răcoritori ;) M-am gândit că vă va fi de folos
această rețetă, simplă, ieftină și gustoasă ;)
această rețetă, simplă, ieftină și gustoasă ;)
INGREDIENTE:
Castraveți
mai mărișori cca. 3000 g,
Sare
mare 1 lingură/litru de lapă,
Mărar
pentru murături 2-3 tije,
Usturoi
4-5 căței,
ardei iute 4-5 bucăți,
Pâine
veche de-o zi 2 felii sau un colț,
Tifon
sau pânză mai subțire,
Borcan
mai mare de minim 5000 ml 1 sau 2 bucăți.
MOD
DE PREPARARE:
Castraveții se spală, dacă sun mai groși se taie
în două sau patru. Pe fundul borcanului se așează câteva bețe de mărar, chiar
și cu flori.
Se așează castraveții în picioare, sau culcat cum vă este mai la
îndemână. Se umple borcanul cu apă rece, măsurându-se cantitatea de apă, cu o
cană gradat, sau ce aveti la îndemână, eventual o sticlă cu capacitatea de 1000
ml, apoi se răstoarnă apa într-un vas
încăpător, se adaugă sarea, cum spuneam 1 lingură de sare
la un litru de apă, se pune la foc mic, cca. 10 minute, amestecându-se continuu
până se dizolvă sarea, apoi se adaugă călduță peste castraveți.
Se asezonează
de usturoi, și ardei iute, iar la final, pâinea împachetată în tifon, sau o pânză subțire se
punea deasupra castraveților, astfel încât să fie acoperită de saramură. Pâine
ajută la fermentare, ceea ce permite să avem castraveți murați la soare în
minim 2 zile da caniculă, sau 4 zile călduroase. Nu vă impacientați dacă
lichidul se va tulbura, face parte din procesul de murare. După ce castraveții
au prins o culoare kaki, gen uniforme de armată :D
Se transferă în recipiente
ce le puteți depozita în frigider, se adaugă și lichid, eu am greșit prima oară
și s-au înmuiat, așa că a doua rundă, am completat cu lichid, astfel mai
rezistă și acum în frigider, asta după vreo 2 săptămâni. Spor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu