O nouă provocare ce m-a
atras în cursa ei este Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), a fost inițiată, Cerasela
Badr El-Din. Luna acesta, gazda provocării Cutia Misterelor (Mistery Box
Challenge) este minunata si gingașa Maria Udrea, cunoscută în blogosfera
culinară ca Merișor, http://merisor67.blogspot.ro/2015/08/provocarea-culinara-cutia.html.
În cutia ei misterioasă
ne-a ascuns ingrediente minunate, precum: ouă, lapte, smântână (fie de gătit,
fie pentru frișcă), mascarpone sau orice cremă de brânză, cacao, nucă, fructe
de sezon (prune, struguri, pere, mere), poate și niște pișcoturi, iar ca
ingredient vedetă caramelul (zahăr caramelizat). Ei nu am reușit să împletesc
toate ingredientele, dar cum aveam pe lista de priorități această minunată
prăjitură, mulțmesc Ela Soare pentru inspirație, m-am pus pe treabă.
PRĂJITURA SNICKERS
INGREDIENTE:
Ingrediente blat de
nucă :
albușuri 8 bucăți,
sare iodată un praf,
oțet de căpșuni 1/2 linguriță,
zahăr brun 8 linguri,
nucă măcinată 250 g,
făină albă de grâu 4
linguri,
praf de copt cu șofran 1
linguriță.
Glazură I:
ciocolată albă 200 g,
ulei de floarea
soarelui 2 linguri,
Crema caramel :
zahăr tos 12 linguri,
unt 65% grăsime 250 g,
gălbenușuri 8 bucăți,
alune crude, nesărate 250
g.
Glazura II:
ciocolată amăruie 200
g,
ulei de floarea
soarelui 2 linguri.
MOD DE PREPARARE:
Ouăle se scot din
frigider și se țin la temperatura camerei, vreo 30 de minute. Apoi se separă
albușurile de gălbenușuri.
Pentru blat, albușurile se bat spumă cu
un praf de sare și oțetul aromat, adăugându-se treptat zahărul până ce acesta
se topește. Se adaugă nucă măcinată amestecată cu făina și praful de copt. Se încorporează
ușor cu ajutorul unui tel, apoi se pune compoziția într-o tavă tapetată cu
hârtie de copt. Se nivelează apoi se pune
la copt, în cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 20 minute, la 200 grade, se scoate de la cuptor
după ce trece testul scobitorii.
Glazură de ciocolată albă se obține
topind la Bain-Marie ciocolata împreună cu uleiul. Se toarnă călduță peste
blatul răcit complet. Tava se lasă la rece, pentru cel puțin o jumătate de oră
până se întărește stratul de ciocolată.
Pentru crema caramel cele 8 linguri de
zahăr se pun la topit, într-un vas cu fundul gros, amestecând permanent astfel
încât să nu se ardă pe alocuri căci astfel se amărește. Se dă vasul deoparte,
apoi se adaugă untul moale, amestecându-se, la foc mic, până la înglobarea
completă. Cele 4 linguri de zahăr tos rămase, se amestecă cu gălbenușurile și se
adaugă la amestecul de zahăr ars și unt. Alunele prăjte puțin, să aibă gust mai
intens, se adaugă în creama caramel, lăsându-se la fiert la foc mic, până ce
crema începe să se îngroașe.
Crema
de caramel se lasă la răcit, apoi se toarnă peste glazura de ciocolată albă. Atenție!
Ambele compoziții trebuie să fie reci,
altfel se întrepătrund.
Se lasă să se întărească, până a doua zi, apoi
se porționează cu un cuțit cu lama încălzită.
Spor
și poftă bună!
2 comentarii:
inteleg perfect de ce baietii au cerut un repetir ! pupici :)
Un adevarat rasfat pentru zmeisori !
Si mie imi place, ar...o fac mai rar.E prea buna....
Trimiteți un comentariu