duminică, 2 august 2015

RULADĂ CU MAC ȘI CREMĂ DE LĂMÂIE

De când cu blogăreala, am tot urmărit provocarea Mistery Box Challenge (Provocarea Cutia Misterelor) inițiată de Cerasela Badr El-Din. N-am prea avut curaj să intru în joc. Dar, de dragul Laurei, Laura's Sweet, am spus da, de ce nu??? Fiind prinsă cu multe evenimente în luna iulie, doar azi am ajuns, pe ultima sută de metri să răspund provocării ;) Lămâie, mac, brânză de vaci, ce poate fi mai bun;) Nah, n-am respectat toate ingredinetele, dar cât de cât m-am pliat pe ingredinete. P.S. Sunt cea mai fericită că nu sunt Zmeii prin zonă și pot savura din plin minunata ruladă ;) Mulțumesc Laura pentru înțelegere, vizavi de sincronizare ;)

RULADĂ CU MAC ȘI CREMĂ DE LĂMÂIE


INGREDIENTE:

Albuș de ou 5 bucăti,
Zahăr tos 5 linguri,
Sare iodată ½ linguriță,
Oțet de căpșuni 1 lingură,
Praf de copt 1 plic,
Făină albă 000 nule 5 linguri,
Semințe de mac 2 linguri,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Esență de lămâie ½ fiolă.

CREMA:

Gălbenușuri de ou 5 bucăți,
Zahăr 5 linguri,
Amidon 4 linguri,
Lapte cca. 300 ml,
Zeamă de la 2 lămâi,
Sare iodată ½ linguriță,
Brânză de vaci 200 g.
Pentru decor:
Cremă de lămâie 3-4 linguri,
coaja de la o limetă.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul de căpșuni. Apoi se adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Apoi se adaugă făina, praful de copt, semințele de mac și esențele, amestecându-se ușor, până ce se înglobează toate ingredientele.



Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament și unsă cu puțină grăsime, se toarnă compoziția de mai sus, se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 230 grade. După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie umezit, se scoate ușor foaia de pregament, apoi se rulează fierbinte cu ajutorul prosopului umezit. Se lasă la răcorit cca. 20 de minute.




Între timp se prepară crema de lămâie: Gălbenușurile de ou se amestecă energic cu 5 linguir de zahăr, un plic de zahăr vanilinat, laptele și amidonul la bain Marie, sau ântr-un vas specila de fiert laptele în cazul meu, la foc mic, pânî ce se omogenizează și se obține o cremă fină. 





La final se adaugă zeama de lămâie, amestecându-se energic ca să nu se ”taie” crema. O parte din cremă se amestecă cu brânza de vaci, până ce se obține  o cremă pufoasă, numai bună de ornat rulada minunată.
Rulada răcorită se desface, se umple cu cremă, apoi se rulează din nou și se ornează cu cream de lămâie brânzoasă, se finalizează cu coajă rasă de limetă;) Spor și poftă bună! P.S. vă asigur că e delicioasă, eu care nu sunt fan dulciuri :D ;)







Un comentariu:

Cerasela Badr El-Din spunea...

O bunatate, mai ai o bucatica si pentru mine? Multumesc pentru participare, te astept si la editiile urmatoare :)

Trimiteți un comentariu