Ei, uite că am adus o nouă grozăvie, cum ar spune cineva, Supă de ardei umpluți, pentru provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta sunt gazdă, ceea ce-mi face o mare onoare și chiar plăcere. Este o supă specifică zonei Ardealului/Transilvania, am savurat-o prima dată, acum vreo 19 ani la Unirea, mi-a rămas întipărită în minte și acum i-a venit sorocul s-o transmit și virtual. Spor și poftă bună!
SUPĂ DE ARDEI UMPLUȚI
Ingrediente pentru
supă:
morcovi 1 bucată,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
ceapă galbenă 1 bucată,
ouă 1 bucată,
bulion de
roșii 200 g,
2 linguri
smântâna
pătrunjel
verde,
sare iodată,
piper proaspăt
măcinat,
boia de ardei
dulce.
Ingrediente pentru
ardei:
carne tocată amestec
vită+porc 500 g,
orez cu bob rotund 100
g,
ouă 1 bucată,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
boia de ardei
dulce.
ceapă galbenă 1 bucată,
morcovi 1 bucată,
roșie 2 bucăți,
ardei grași 8 bucăți.
MOD DE PREPARARE:
Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie cubulețe, se călesc în puțin
ulei și apă, într-un vas înalt, de cca. 4000 ml, până devin translucide, se
asezonează de sare, piper si boia, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert la
foc mic.
Între timp ne ocupăm de
pregătirea ardeilor. Ceapa și morcovul se curată, apoi se dau pe răzătoarea
fină. Se pun la călit în ulei de măsline, cca. 5 minute, se adaugă carnea
tocată, orezul ales și spălat lăsându-se la foc mic, cca. 10 minute, până se
evaporă tot lichidul. După ce s-a răcorit compoziția de carne se adaugă oul, se
asezonează de sare, piper și boia de ardei dulce.
Ardeiilor li se taie cotorul,
se curată de semințe și se umple cu amestecul de carne, apoi li se pune capac
câte o felie de roșie.
După ce supa a început să clocotească, se
adaugă ardeii umpluți și se lăsă la fiert, la foc mic cca. 30 de minute, semiacoperit. Dacă mai este nevoie se
mai adaugă apă cât să depășească înălțimea ardeilor.
După ce s-au fiert
ardeii se prepară un sos, din: ou, bulion și smântână, ce se adaugă ușor, ușor
în supă ca să nu se taie și să se obțină o textură fină. Supa se servește
fierbinte, presărată cu pătrunjel și cu smântână. Spor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu