joi, 27 august 2015

SUPA DE ARDEI UMPLUTIEi, uite că am adus o nouă grozăvie, cum ar spune cineva, Supă de ardei umpluți, pentru provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta sunt gazdă, ceea ce-mi face o mare onoare și chiar plăcere.  Este o supă specifică zonei Ardealului/Transilvania, am savurat-o prima dată, acum vreo 19 ani la Unirea, mi-a rămas întipărită în minte și acum i-a venit sorocul s-o transmit și virtual. Spor și poftă bună!

SUPĂ DE ARDEI UMPLUȚI

Ingrediente pentru supă:

morcovi  1 bucată,
pătrunjel rădăcină  1 bucată,
ceapă galbenă 1 bucată,
ouă 1 bucată,
bulion de roșii 200 g,
2 linguri smântâna
pătrunjel verde,
sare iodată,
 piper  proaspăt măcinat,
boia de ardei dulce.

Ingrediente pentru ardei: 

carne tocată amestec vită+porc 500 g,
orez cu bob rotund 100 g,
ouă 1 bucată,
sare iodată,
piper  proaspăt măcinat,
boia de ardei dulce.
ceapă galbenă 1 bucată,
morcovi  1 bucată,
roșie 2 bucăți,
ardei grași 8 bucăți.
 
 MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie cubulețe, se călesc în puțin ulei și apă, într-un vas înalt, de cca. 4000 ml, până devin translucide, se asezonează de sare, piper si boia, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert la foc mic.
Între timp ne ocupăm de pregătirea ardeilor. Ceapa și morcovul se curată, apoi se dau pe răzătoarea fină. Se pun la călit în ulei de măsline, cca. 5 minute, se adaugă carnea tocată, orezul ales și spălat lăsându-se la foc mic, cca. 10 minute, până se evaporă tot lichidul. După ce s-a răcorit compoziția de carne se adaugă oul, se asezonează de sare, piper și boia de ardei dulce.Ardeiilor li se taie cotorul, se curată de semințe și se umple cu amestecul de carne, apoi li se pune capac câte o felie de roșie.
 După ce supa a început să clocotească, se adaugă ardeii umpluți și se lăsă la fiert, la foc mic cca. 30 de  minute, semiacoperit. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă cât să depășească înălțimea ardeilor.  

După ce s-au fiert ardeii se prepară un sos, din: ou, bulion și smântână, ce se adaugă ușor, ușor în supă ca să nu se taie și să se obțină o textură fină. Supa se servește fierbinte, presărată cu pătrunjel și cu smântână. Spor și poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu