GUGULUF
CU FISTIC ȘI PORTOCALE
Această
rețetă e dedicată provocării http://panacris.blogspot.ro/2016/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html.
Lista misterioasă
propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă,
chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană,
rucola, andive, spanac, untișor), ridichii, tuberculi (cartofi
roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina,
lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo,
sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Am adus și un desert
fisticos, nu așa de impozant și dificil, ci unul ce poate fi preparat și de
începătorii în bucătărie.
Sper că v-am atras atenția,
nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare aromată
;) Spor, răbdare și poftă bună!
INGREDIENTE:
Unt
250 g,
Zahăr
180 g,
Ouă
4 bucăți,
Coajă
rasă de la o portocală,
Zeamă
de la o portocală,
Lichior
de cocos 2 linguri,
făină
albă 200 g,
amidon
50 g,
fistic
crud mărunțit 100 g,
făină
de migdale ( migdale necojite și măcinate fin) 100 g,
praf
de copt 1 plic, zahăr vanilinat 1 plic.
Pentru
glazură:
Zahăr
pudră 100 g,
Zeamă
de lămâie 3-4 linguri.
MOD
DE PREPARARE:
Untul moale se amestecă
energic cu zahărul și zahărul vanilinat, până se încorporează zahărul. Apoi se
adaugă pe rând gălbenușurile, împreună cu zeama de portocală, lichiorul de
cocos și coaja de portocală rasă, amestecându-se până ce se înglobează.
Făina se amestecă cu fisticul mărunțit, făina
de migdale (migdale necojite și măcinate fin), amidonul și praful de copt, apoi
se adaugă cremei de gălbenușuri, amestecându-se ușor căt să se înglobeze cele
două mase. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și ½ linguriță de oțet,
până ce se obține o spumă pufoasă.
Spuma
de ou se adaugă, în aluatul de gălbenușuri și făină, amestecându-se ușor cu
lingura cât să se obținp un aluat pufos. Într-o formă termorezistentă de
guguluf se toarnă aluatul, ce apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca.
55 de minute la foc mediu, cca. 175 grade.
După ce trece testul scobitorii, se
scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic. Între timp se
amestecă pentru glazură, zahărul pudră și zeama de lămâie, până se obține o
glazură fină.
Se toarnă galzura peste prăjitura călduță, apoi se ornează cu
fistic crud mărunțit.
Spor și poftă bună! P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a
doua zi, asta dacă aveți răbdare ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu