APERITIVE

TRANDAFIRI DIN FOIETAJ CU BACON ȘI CAȘCAVAL



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. Prima rețetă probată este acest aperitiv, rapid, de efect și gustos.  Gata cu vorba să trecem la treabă ! :-* 

INGREDIENTE:

Aluat de foietaj,
Felii subțiri de bacon,
Muștar clasic,
Cașcaval felii,
Ou 1 bucată pentru uns,
Semințe de in, susan, dovleac, floarea soarelui.

MOD DE PREPARARE:

 Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, apoi se întinde pe masa de lucru, se unge cu un strat subțire de muștar clasic, apoi se așează feliile de bacon, peste ele feliile de cașcaval, se taie aluatul în fâșii cât să cuprindă ingredientele, apoi se rulează în diagonală, că să se obțină efectul de trandafir și se pun în forme termorezistente de brioșe. 





Se ung cu ou bătut, apoi se presară semințele și se dau la copt, în cuptorul preincins cca 20 de minute la 200 grade. 




 Se servesc calde dar și reci. Spor și poftă bună! 






CUBURI APERITIV CU URZICI, CREMĂ DE BRÂNZĂ ȘI GĂLBIORI


Un aperitiv deosebit de aspectuos pentru mesele aniversare din familie și nu numai ;) Mulțumesc Sara&Miki, http://culoriledinfarfurie.ro/2012/03/cuburi-aperitiv-cu-spanac-si-crema-de-branza-cu-ciuperci.html, pentru inspirație și detailerea modului de preparare.

INGREDIENTE:

Ouă 6 bucăți,
Ulei de floarea soarelui 6 linguri,
Smântână grasă 6 linguri,
Făină albă de grâu 6 linguri,
Praf de copt 1 plic,
Piure de urizici 6 linguri,
Sare iodată.
Pentru umplutură:
Cremă de brânză 250 g,
Telemea cca. 100 g,
Smântână 3 linguri,
Ciuperci gălbiori din conservă cca. 400 g, 

MOD DE PREPARARE:
Pentru blat:
Ouăle se separă în două boluri separate. Peste cele 6 gălbenușuri se adaugă, uleiul, piureul de urzici (urizicile curățate se fierb în apă cu sare, apoi se scurg și se toacă mărunt!)  și sarea iodată, până se omogenizează toate ingredientele. Apoi se adaugă smântâna, făina și praful de copt și se amestecă până se înglobează ingredientele. 




Albușurile se bat energic până ce se obține o spumă pufoasă, ce se încorporează în crema de urzici. 



Alautul obținut se toarnă într-o tavă termorezistentă, tapetată cu foaie de copt, apoi se pune la copt în cuptorul preîncălzit cca 20 de minute la 200 grade. Preferabil ar fi să nu se rumenească ca blatul să rămână verde crud. Blatul cald se taie în trei părți egale pe lungime.


Pentru umplutură:
Crema de brânză dulce se amestecă cu telemeaua rasă, smântâna și ciupercile fierte în prealabil.

Se începe montarea astfel: pe primul blat se așează jumătatea din crema de brânză, se așează al doilea blat, apoi restul de cremă și se încheie cu al treilea blat, se apasă ușor tortul obținut ca să se uniformizeze crema dintre straturi, apoi se acoperă cu folie și se dă la rece minimum 3 ore, cel mai bine de seară până dimineață. 


Tortul aperitiv se taie înainte de servire și se decorează după imaginația fiecăruia ;)


 Răbdare și spor la treabă.  


CHEC APERITIV CU PUI, ȘUNCĂ, CIUPERCI ȘI LEGUME




”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este din nou Stefania cu al său minunat blog http://stefyharnicutza.blogspot.ro/2010/05/chec-aperitiv.html , am început cu un chec aperitiv ;) un pic l-am modificat, sper să nu fie cu supărare ;) Tare bun și bogat a ieșit ;) Mulțumesc pentru idee ;)

INGREDIENTE:

Piept de pui dezosat 1 bucată,
Vin alb demisec 1 pahar, cca. 250 ml,
Sos de soia 2 linguri,
Mălai 2 linguri,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Muguri de fasole Mung cu morcovi marinați cca. ½ borcan,
Bambus conservat ½ borcan,
ghimbir ras ½ linguriță.
șunculiță țărănească 100 g,
cașcaval ras 100 g,
ouă 4 bucăți,
mărar proaspăt 1 legătură, 
ceapă verde 4-5 fire,
făină albă 2 -3 linguri.
Pentru Omletă:
Ouă 4 bucăți, unt cca. 50 g,
Sare iodată, piper proaspăt măcinat,
Pentru ciuperci:
Ciuperci feliate 1 conservă,
Ceapă verde 3-4 fire,
unt 50 g.
Pentru decor:
roșii cherry,
oregano proaspăt.

MOD DE PREPARARE:

Pieptul de pui se taie felii subțiri de cca. 1 cm grosime, apoi se pun într-un castron, se condimentează cu 2 linguri de vin, sosul de soia, mălaiul și mirodeniile, apoi se lasă la rece, la macerat cca. 30 de minute.






 Între timp din cele patru ouă se fac o omletă mare, care se scoate pe un platou la răcit, ce apoi se taie fideluță.

Ciupercile mărunțite se călesc împreună cu ceapa tocată mărunt,  în untul topit, ca. 5 minute la foc mediu, până devin translucide.

Pieptul de pui se scoate din marinadă, se scurge bine, apoi se pune la prăjit într-o tigaie wok, de pereferință, adică o tigaie cu pereții înalți, cca. 10 minute la foc mic, ca să rămână suculentă. Apoi se adaugă amestecul de ceapă și ciuperci călite, omleta fideluță, bambusul feliat fideluță, mugurii de fasole și morcovii marinați , vinul rămas și sosul de marinadă, lăsându-se la călit cca. 10 minute la foc mediu, atât căt să se obțină o compoziție moale și umedă.







În compoziția de pui se adaugă șunca mărunțită, ardeiul tocat cubulețe, cașcavalul ras, făina, gălbenușurile de ou, albușurile de ouă bătute spumă, mărarul tocat mărunt  și se amestecă bine până se înglobează toate ingredientele, apoi umplutura se așează într-o formă de chec termorezistentă și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 150 grade. După ce trece testul scobitorii, checul se scoate din cuptor, se lasă la răcit în formă apoi se răstoarnă pe un platou de servire. Spor și poftă bună! 








După ce trece testul scobitorii, checul se scoate din cuptor, se lasă la răcit în formă apoi se răstoarnă pe un platou de servire. 


Spor și poftă bună!





CLĂTITE APERITIV CU PUI, CIUPERCI, BAMBUS ȘI MUGURI DE FASOLE



Clătitele sunt un desert savurat de mic și mare, dar le-am redescoperit și ca aperitiv apetisant. M-am inspirat de la prietena, colega, sau mai bine zis Șefa mea;)  Mirela_sagi, ce de vreo 6 ani, în fiecare zi de 3 MAI, savurăm aceste bunătăți http://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-carne-de-pui-i-ciuperci-21033.html ;) În sfârșit le-a venit rândul în CasaZmeilor. Bine eu am mai modificat un picuț, dar ideea de bază e genială ;)

INGREDIENTE:

Pentru clătite:
Ouă 2 bucăți,
Apă minerală 500 ml,
Ulei de floarea soarelui 1 lingură,
Sare un praf,
Făină albă de grâu cât cuprinde (cca. 100 g,)

PENTRU UMPLUTURĂ:

Piept de pui dezosat 1 ½ bucată,
Vin alb demise 1 pahar, cca. 250 ml,
Sos de soia 2 linguri,
Mălai 2 linguri,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Pentru Omletă:
Ouă 4 bucăți, unt cca. 50 g,
Sare iodată, piper proaspăt măcinat,
Pentru ciuperci:
Ciuperci feliate 1 conservă,
Ceapă verde 3-4 fire,
unt 50 g,

Pentru topping:

Muguri de fasole Mung cu morcovi marinați cca. ½ borcan,
Bambus conservat ½ borcan,
ghimbir ras ½ linguriță.

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se bat energic cu un praf de sare, adăugându-se concomitent apa minerală și făina, până ce se obține un aluat fluid, de consitența smântânei lichide, ce se lasă la rece cca. 15 minute. Într-o tigaie specială pentru clătite se pune un strop de ulei, se lasă la încins, apoi se toarnă aluat, cât să umple tigaia și să fie un strat subțire (cca. 1 polonic mare de supă!), prăjindu-se pe ambele părți. Clătitele se cot pe o farfurie întinsă și se țin acoperite, cu altă farfurie, până ce se termină toate clătitele de prăjit.
Pieptul de pui se taie felii subțiri de cca. 1 cm grosime, apoi se pun într-un castron, se condimetează cu 2 linguri de vin, sosul de soia, mălaiul și mirodeniile, apoi se lasă la rece, la macerat cca. 30 de minute.






 Între timp din cele patru ouă se face o omletă mare, care se scoate pe un platou la răcit, ce apoi se taie fideluță. (P.S. am avut ouă verzi le la https://www.facebook.com/pages/Microferma-De-Prepelite-Fundeni/437538319630392?pnref=lhc.



Ciupercile mărunțite se călesc împrenuă cu ceapa tocată mărunt,  în untul topit, ca. 5 minute la foc mediu, până devin translucide.




Pieptul de pui se scoate din marinadă, se scurge bine, apoi se pune la prăjit într-o tigaie wok, de preferință, adică o tigaie cu pereții înalți, cca. 10 minute la foc mic, ca să rămână suculentă.



Apoi se adaugă amestecul de ceapă și ciuperci călite, omleta fideluță, bambusul feliat fideluță, mugurii de fasole și morcovii marinați , vinul rămas și sosul de marinadă, lăsându-se la călit cca. 10 minute la foc mediu, atât căt să se obțină o compoziție moale și umedă





 . Clătitele se umplu cu această compoziție, se împachetează precum ”sarmalele” sau pachețele de primăvară și servesc reci ;) Spor și poftă bună!






P.S. Fără bambus sau muguri de fasole, clătitele aperitiv își pierd valoarea ;)
Spor și poftă bună! 






CIUPERCI UMPLUTE


Un vas Zepter, aduce mult confort, economii și siguranța preparării corecte a hranei cea de toate zilele. Faptul că prepararea mâncărurilor, în vasele Zepter, păstrează fibrele, vitaminele, mineralele, proteinele în proporție foarte mare, (gust, miros, culoare, formă, aproape de natural!) mi-a stârnit curiozitatea șă încerc preparate ce le pregătesc în oală, tigaia obișnuită sau la cuptor! Așa că am început cum se cuvine cu un aperitiv ;)

INGREDIENTE

ciuperci champignon 10 bucăți,
șuncă de praga,
brânză Islos,
mărar verde,
roșie 1 bucată,
ulei de măsline,
sare iodată.

MOD DE PREPARARE:

După cum știm, ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți necesari pe timpul postului și nu numai. Ciupercile conțin foarte multe vitamine ( B1, B2, B5, B9, B12, D), calciu, fier, zing, magneziu, potasiu, fosfor, selenium, protein și fibre ;) Pe lângă faptul că sunt gustoase, asigură un aport redus de calorii, sunt un excelent aliment pentru diabetic și un bun aliment în curele de slăbire.
Câteva beneficii ale ciupercilor:
-leac împotrivă cancerului
- previn oboseală și anxietatea
- întăresc sistemul imunitar
- protejează vezică ( datorită seleniului conținut )
- combate radicalii liberi
- stimulează metabolismul.

Vasul Zepter, din dotare, se pune gol la foc mediu spre mare, acoperit cu capac lăsându-se să se încălzească până când acul indicator de la termocontrol intră în zona verde (cca. 3- 4 minute ).
Între timp ciupercile se spăla, se curată de pielița cu care sunt acoperite (unele persoane nu le curăță!), se pun câteva picături de ulei, se sărează ușor, apoi se pun cubulețe de șuncă de Praga, o bucățică de telemea de Islos, de la Milkana, puțin mărar și un cubuleț de roșie.








 După ce s-a încins vasul, se pun ciupercuțele cât să încapă la baza vasului, se acoperă imediat cu capacul, imediat vor ieși aburi din vas. Atenție trebuie să fiți rapizi;) La frigere trebuie să iasă aburi doar 1-2 minute, apoi se oprește focul. Se lasă deoparte cca. 10 minute cu acoperite cu capacul. Acesta e secretul vaselelor Zepter! Totul se prepară rapid, sănătos, fără consum mare de energie;)


Se păstrează forma ciupercilor, deoarece nu se distrug fibrele, vor fi crocante și sănătoase!




OMLETA DE SÂMBĂTĂ DIMINEAȚĂ



Hahaha, n-am mai venit de multișor cu rețete reciclate ;) Citiți, preparați și savurați;) Sincer, e o rețetă ce am învățat-o din spusele lui TataZmeu, acum 23 de ani, când mi-a povestit cu ce bunătăți îl ospăta bunica lui în copilărie ;) La mine în familie, adică în copilărie :D, n-am pomenit așa ceva :D Cartofii prăjiți își au rostul lor, iar omleta e alt fel :D Dar i-am molipsit și pe părinții mei ;) Combinația 3 în 1, s-a dovedit bunăăăă;)   Nu știu de ce nu v-am adus până acum rețeta asta :(, aaaa, ba da, știu, pentru că nu am timp să pozez farfuria finală, mereu se epuizează instant ;) De data asta, n-am dat alarma cu clopoțelul, (Am 3 clopoțele cu sunete diferite: unul ptr mic dejun, altul ptr prânz și al treliea ptr cină;)))) că masa e servită:D Întâi, am pozat, apoi am clopoțit ;) Hai, că v-am amețit, o rețetă simplă, reciclată, dar cu multe amintiri în spate! ;) 

INGREDIENTE:

Ouă 8 bucăți,
Cartofi prăjiți cca. 300 g,
Bacon cubulețe 125 g,
Ceapă verde 1 legătură,
Telemea rasă cca. 50 g,
Ulei de rapiță pentru prăjit

MOD DE PREPARARE:


Intr-o tigaie, eu folosesc Doubleta, se pun cca, 2 linguri de ulei la încins. Se adaugă cartofii ”resturile” de cartofi prăjiți, de vineri :d, [noi, vinerea avem  zi de cartofi prăjiți, Asta pentru că gătesc Zmeișorii ;), cu diverse adaosuriJ (cârnați, ceafă, cotlet, pui)], mereu prepar mai mulți, ca să rămână ptr omleta bogată de sâmbătă;), baconul cubulețe și ceapa verde tăiată mărunt, lăsându-se la gătit, acoperit cca. 3-4 minute.

 Între timp se bat ouăle energic cu un praf de sare și se adaugă peste ingredientele din tigaie, lăsându-se la gătit cca. 5 minute acoperit, apoi se întoarce omleta, în cazul meu tigaie, ca să se rumenească pe ambele părți.



 Omleta se porționează, și se serveșete cu salată/murături de sezon, cu pâine Zmeișorii, în cazul meu, fără ;) Spor și poftă bună!





CHIFTELE DIN OREZ  ASEZONATE CU CURRY



O nouă alternativă al chiftelelor fără carne. Delicioase!

INGREDIENTE:

Orez 250 g,
Apă 750 ml.,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Praf de curry,
Ouă de găină 1 bucată,
Cașcaval ras 4 linguri,
Salam țărănesc cca. 50 g,
făină albă de grâun 1 lingură,
Pesmet auriu cca. 2 linguri,
Ulei de palmier pentru prăjit.
PENTRU SERVIT:
sos tzatziki,
sos de mărar;) sau de ce nu sos roșu ;)

MOD DE PREPARARE:

Acest preparat îl faceți atunci când mai rămâne o mână de orez de la vrei garnitură. Dacă nu atunci procedați în felul următor. Orezul se pune la fiert în apă rece, într-un vas special în cazul meu Multicooker de la Phillips, sau într-un vas cu fundul tripul că să nu se prindă, cu puțină sare.

 După ce s-a fiert orezul, se curge de excesul de apă și se lasă la răcorit, cel mai bine până a doua zi. În orezul răcit se adaugă salamul tăiat cubulețe, ouăle, cașcavalul ras, pesmetul auriu, făina, se asezonează de sare, curry, piper și boia, apoi se amestecă energic până ce se înglobează ingredientele. 





Uleiul de palmier se pune la încins într-o tigaie, apoi se formează chifteluțele cu mâna udă,  se tăvălesc prin pesmet apoi se pun la prăjit. Se servesc fierbinți cu sos de tzatziki sau de mărar, sau chiar o simplă smântână.


Spor și poftă bună!



DOVLEAC COPT



INGREDIENTE:

Dovleac pentru copt cc. 2000 g,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Cimbru uscat,
Semințe de susan,
Ulei de măsline .

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul se taie în două, se curăță de semințe și nervuri, apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 60 de minute la 200 grade.



După ce s-a copt, se curăță de coajă, apoi se feliază, se asezonează de sare, piper, cimbru, semințe de susan și ulei de măsline, apoi se pune din nou la copt ptr cca. 20 de minute la 250 g;)



 Se servește ca atare ;) cald sau rece ;) Spor și poftă bună!






RULADA DIN CARNE TOCATĂ UMPLUTĂ CU PORUMB, ARDEI ȘI CAȘCAVAL


Nemaipomenită! Când am vizualizat-o la ValCaludia, Bucătăraș Minunat;),  am zis daaaa, e pe gustul Zmeilor, mai ales ptr pachetul de la școală sau servici :D Tot s-a lansat concursul ”Pachetelul vesel ", pe site-ul www.bucataras.ro,  zis și făcut. Zmeii au savurat-o cu plăcere. M-am inspirat de aici: http://www.bucataras.ro/retete/rulada-din-carne-tocata-cu-porumb-si-cascaval-65061.html. Mulțumesc SunFood pentru conservele minuntate! ;)


INGREDIENTE:

Carne tocată amestec vită + porc cca. 600 g,
Ceapă galbenă 1 bucată mică,
Usturoi 2 căței,
Ardei kapia 1 bucată,
Ou 1 bucată,
 Pâine veche de o zi 4 felii,
Boabe de porumb din conservă SunFood,
Cașcaval Delaco 100 g,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Boia dulce de ardei ½ linguriță,
Pentru topping:
Pesmet alb 3-4 linguri,
Semințe de susan 2-3 linguri

MOD DE PREPARARE:

Feliile de pâine se pun la înmuiat într-un bol încăpător în apă rece, cca. 4-5 minute. Ceapa, usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Carnea tocată se amestecă cu oul, pâinea stoarsă bine de apă, ceapa, usturoiul, amestecându-se energic ce se înglobează toate ingredientele. Apoi se asezonează de sare, piper și boia de ardei dulce. 



Pe o foaie de pergament, se presară pesmetul amestecat cu semințele de susan, peste care se întinde amestecul de carne, ușor cu palmele, până ce se obțineo ”foiae” de cca. 1 deget grosime. 
Se așează boabele de porumb de la https://www.facebook.com/conservesanatoaseSunFood,  ardeii tăiați fâșii pe toată suprafața, apoi se presară cașcavalul ras. 









Se rulează strâns rulada de carne, apoi se așează într-o formă de chec/cozonac, unsă cu ulei, apoi se dă la în cuptorul preîncins cca. 60 de minute la 180 grade, până ce se rumenește rulada. 





Se lasă la răcit și se servește rece, ca atare între două felii de pâine sub formă de sandwich, asezonat cu frunze de salată, sau ca fel principal lângă o garnitură pe măsură. Spor și poftă bună! 






PLĂCINȚELE CU CARNE ȘI CIUPERCI BRUNE

Gazda lunii IUNIE în provocarea lansată de Gina Bradea, adică : http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ , este draga de Sidonia cu minunatul blog: În bucătăria lui Sidi: http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/06/provocarea-traditie-si-gastronomie.html. Pe lângă articolul lunii lui Cireșar, aduc pe ultima sută de metri o plăcințele umplute cu carne și ciuperci ;) P.S. Coșulețul e marcă Panacris ;)


PLĂCINȚELE CU CARNE ȘI CIUPERCI BRUNE

PENTRU BLAT
Faină albă de grâu 500 g,
sare iodată 1 lingură,
zahăr sau îndulcitor 2 linguri,
drojdie uscată 1 plic,
apă 400 ml,
ulei de măsline 4 linguri.
Pentru frământat încă vreo două-trei linguri de ulei de măsline.

PENTRU UMPLUTURĂ: 

Carne tocată amestec vită+porc cca. 200 g,
Ceapă verde 3 fire,
Usturoi 2 căței,
Cartof 1 bucată,
Ulei de măline 2 linguri,
Ciuperci champignon brune cca. 100 g,
Ouă de prepeliță 8 bucăți ( ouă de găină 2 bucăți),
Sare iodată 20 g,
Mărar verde 1 legătură,
Piper proaspăt măcinat 1 g,
Boia de ardei dulce 1 g,
Pesmet  2 linguri,

PENTRU TOPPING:

Ouă de prepeliță 4 bucăți,
Sare iodată 1 linguriță.

MOD DE PREPARARE:

În recipientul mașinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, îndulcitorul/zahărul, uleiul și drojidia (Atenție! Păstrați această ordine dacă vreti să crească aluatul!!!). Se programeaza aparatul pentru frământat și dospit, care dureaza 90 de minute. 

Între timp se prepară umplutura. Peste amestecul de carne tocată se adaugă ceapa, usturoiul și mărarul tocat tocate mărunt, cartoful ras de răzătoarea fină, pesmetul, ouăle și condimentele, apoi se frământă bine până se înglobează toate ingredientele. Apoi se trag la tigaie ciupercile tocate, în puțin ulei de măsline, după ce s-au ”înnmuiat” se adaugă și amestecul de carne ce se lasă la dinstiuit cca. 5 minute la foc mic.





 Când s-a terminat programul, se scoate aluatul, se întinde, se taie  pătrățele.



Se pune câte o lingură din amestecul de carne și ciuperci în fiecare pătrățel.  Se închid pătrațelele ca și o carte, se apasă bine marginile, ca să se lipească, se pot presa cu o furculiță, apoi se pun în tava și se ung cu ouăle de prepeliță bătute spumă și se preasră cu sare.





Plăcințelele e se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 20 minute la 200 grade. Spor și poftă bună! 





Cu această rețetă particip la Provocarea Weekend cu spor,a cărei inițiatoare este  @Ștefania Anastasiu, iar în această luna gazdă este Maria Udrea alias  Merișor, http://merisor67.blogspot.ro/p/salate.html. Draga de ea  ne-a propus pentru provocare să pregătim ce dorim din Aperitive, Salate și Dulciuri. Am ales rețeta de brioșe aperitiv cu cuș-cuș și carne. Nah, am schimbat un pic rețeta, defect Panacris ;) Dar vă asigur că e la fel de bunăăăă;) Până să postez  rețeta sau ”evaporat” câteva brioșe :D, noroc că am avut ușa la bucătărie închisă pentru pozele de prezentare ;) Spor și poftă bună!


BRIOȘE APERITIV CU CUȘ-CUȘ, CARNE, PORUMB ȘI MULTE LEGUME

INGREDIENTE:
cuș-cuș 250 g,
apă în proporție de 3:1,
sare iodată 1 linguriță,
ouă de prepeliță 16 bucăți.
Pentru umplutură:
carne de vită din conservă 250 g,
ceapă galbenă 2 bucăți,
morcovi 1 bucată,
ardei copți din salată (adică marinați) 2-3 bucăți,
usturoi  1 căpățână,
ulei de măsline  2 linguri,
ouă  de prepeliță 8 bucăți,
roșii cubulețe de la SunFood Fructe Si Legume 4-5 linguri,
porumb de la SunFood Fructe Si Legume 4-5 linguri,
oregano,
cașcaval Delaco ras cca 200 g.
P.S. Nu aveți nevoie de sare și piper deoarece carnea conservată e tare asezonată ;)


MOD DE PREPARARE:
 Pentru cușcuș:
 Se pune apa la fiert, după ce a început să bolborosească, se adaugă sarea și uleiul de măsline, apoi se adaugă cușcușul și se oprește focul. Se acoperă și se lasă la hidratat cca. 10 minute. După ce s-a umflat se strecoară pentru surplusul de apă și se amestecă cu ouăle de prepeliță bătute, apoi se lasă la odihnă.


Pentru umplutură:
Legumele (ceapa, usturoiul, ardeiul copt, morcovul) se curăță se toacă mărunt și se dau la dinstiut în puțin ulei și apă. Se adaugă carnea din conservă mărunțită, roșiile cubulețe,   porumbul din conserva SunFood, se asezonează de mirodenii, iar la final se oprește focul și se adaugă ouăle de prepeliță bătute, se amestecă energic ca să se încorporeze toate ingredientele.











Formele de brioșe se pregătesc, apoi se umplu cu o lingură de cușcuș, o lingură de umplutură, apoi din nou cușcuș, iar la final se presară cașcaval ras.







Se dau brioșele la copt în cuptorul preîncins cca. 25 de minute la 220 grade. Se servesc fierbinți cu adaos de ketchup, sau reci după gustul fiecăruia;) Spor și poftă bună! P.S. Pare complicat, dar chiar e simplu de preparat, mai ales dacă ai toate ingredientele la îndemână ;)









  

PÂINICI CU BRÂNZĂ

Provocările comtinuă;) Așa pe ultima sută de metri aduc o rețetă cu aluat dospit;) Luna aceasta gazda provocării este Simona http://sim0na-world.blogspot.ro/2015/04/provocarea-traditie-si-gastronomie.html
De data aceasta am folosit ouă de prepeliță, care sunt tare proaspete și bune. Mulțumesc https://www.facebook.com/mihaidumitru.romania și +Gina Bradea 

INGREDIENTE:
Faină albă de grâu  500 g.,
ulei de măsline 3 linguri,
apă cca. 350 ml,
sare iodată 1 lingură,
îndulcitor Green Sugar 3 pliculețe,
drojdie uscată Dr Oetker 1 plic,
telemea  veche de oaie 250 g,
Pentru toping:
ou ă de prepeliță 3 bucăți,
cașcaval ras cca 100 g,
mix de semințe cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE :

În recipientul mașinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, de data aceasta am folosit îndulcitor de la SugarGreen, uleiul și drojdia (Atenție! Păstrați această ordine dacă vreti să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat și dospit, care dureaza 90 de minute.  Când s-a terminat programul, se scoate aluatul, se întinde, se taie  pătrățele.
Se pune pe fiecare pătrațea câte o bucată de telemea. Se închid pătrațelele ca și un "cadou", se pun în tava și se ung cu ouăle de prepeliță bătute spumă.





Se presară cașacavl ras și mix de semințe. Pâinicile se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 20 minute la 200 garde.


CHIFTELE DIN OREZ


O nouă alternativă al chiftelelor fără carne. Delicioase! Mulțumesc Traditie si gastronomie romaneasca: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2, un proiect lansat de Gina Bradea, iar  sponsorul Mihai Dumitru, mai bine zis http://ouadeprepelitainbucuresti.com/, jos  pălăria, mai ales că am avut oportunitatea de a-l cunoaște personal. Ouăle sunt foarte proaspete și tare sănătoase. De regulă le cumpăr din supermarket-uri, uneori am impresia că zac prea mult pe raftul magazinului :(( De acum în colo, voi  consuma ouă de prepeliță, numai de la ferma de prepelițe japoneze din Fundeni, doar sunt la o aruncătură de băț de  mine. Informații mai multe despre oul de prepeliță găsiți chiar pe site-ul fermei http://ouadeprepelitainbucuresti.com/ro/oul-de-prepelita.html


INGREDIENTE:
Orez 250 g,
Apă 750 ml.,
Ceapă verde 4 fire,
Usturoi verde 2 fire,
Mărar proaspăt 4-5 fire,
Pătrunjel proaspăt 2-3 fire,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Ouă de prepeliță 6 bucăți,
Cașcaval ras 4 linguri,
Pesmet auriu cca. 2 linguri,
Ulei de palmier pentru prăjit

PENTRU SERVIT:
sos tzatziki sau sos de mărar;) sau de ce nu sos roșu ;)

MOD DE PREPARARE:

Acest preparat îl faceți atunci când mai rămâne o mână de orez de la vrei garnitură. Dacă nu atunci procedați în felul următor. Orezul se pune la fiert în apă rece, într-un vas special în cazul meu Multicooker de la Phillips, sau într-un vas cu fundul tripul că să nu se prindă, cu puțină sare. După ce s-a fiert orezul, se curge de excesul de apă și se lasă la răcorit, cel mai bine până a doua zi.
În orezul răcit se adaugă ceapa verde, usturoiul verde, verdețurile tocate mărunt, ouăle de prepeliță, cașcavalu ras, pesmetul auriu, se asezonează de sare, piper și boia, apoi se amestecă ernergic până ce se înglobează ingredientele. 


Uleiul de palmier se pune la încins într-o tigaie, apoi se formează chifteluțele cu mâna udă și se pun la prăjit. 


Se servesc fierbinți cu sos de tzatziki sau de mărar. Spor și poftă bună!






TARTĂ CU PRAZ, PUI, CIUPERCI, MĂSLINE VERZI UMPLUTE CU ANȘOA

”Quiche, in bucataria franceza, este o specialitate care are la baza un aluat crocant si crema de oua cu smantana sau lapte. Ingredientele variaza in functie de preferintele fiecaruia...”  Așa spune @Deliciousflavours, care a fost sursa mea de insiprație. No, am trișat un pic cu aluatul, am folosit foietaj de la LIDL, tare fain pe de altă parte;)

INGREDIENTE

Aluat de foietaj cca. 300 g
Pentru umplutură:
Praz partea albă cca. 300 g,
Ceapă verde 2 fire,
Ciuperci 1 borcan marca SunFood,
Măsline verzi umplute cu anșoa de la LIDL ½ conservă,
Piept de pui afumat 1 bucată,
Ulei de măsline 2-3 linguri,
Ouă 3 bucăți,
Smântână 200 ml,
Nucșoară 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
Cașcaval afumat Delaco 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat lent în frigider. Între timp se va prepara umplutura.
Prazul și ceapa verde se curăță, apoi se toacă mărunt. Eu m-am folosit de noul ajutor din casa Zmeilor, @SaladChef. 








Deasemnea s-au mărunțit: ciupercile, măslinele umplute cu anșoa și pastrami de pui afumată. Toate ingredientele mărunțite se călesc în ulei de măsline, fără apă de data aceasta, se asezonează doar cu piper, sarea nu e necesară, deoarece măslinele sunt destul de sărate. Între timp ouăle se bat energic cu smântâna. 
De data asta am încercat un truc vizualizat, undeva cândva pe net:d în ideea, că fetele sau băieții de la cămin, n-au tel sau nu știu să bată ouă cu furculița:d Așa că am pus ouăle într-un borcan, l-am înfiletat și l-am scuturat, după ce s-au bătut ouăle, am adăugat smântâna, nucșoara rasă, am înșurubat și am trecut din nou la scuturat, cum fac barmanii din Centrul Vechi;) Aluatul de foietaj dezgețat se așeză într-o formă rezistentă la căldură, se adaugă umplutura răcită. 



Peste umplutură se adaugă amestecul de ouă, smântână și nucșoară, cașcaval ras și tarta se dă la copt în cuptorul preîncins, cca. 40 de minute la 180 grade. 

Se servește caldă, dar cel mai bine rece;) Spor și poftă bună!













Plăcintă sfărâmată cu brânză sărată




Din greșeală, am uitat foile de plăcintă dezghețate, pe un dulap, vreo săptămână :( Când le-am descoperit mi-ma făcut Mea culpa, dar nu-mi venea să le arunc. Fiind casante mi-am adus aminte că văzusem undeva pe blogosferă,o plăcintă sfărâmată. Zis și făcut, foarte, bună și foarte simplă.
INGREDIENTE
foi de plăcintă Bella 1 pachet,
ulei de măsline,
iaurt cca 500 ml,
brânză de vaci cca. 500 ml,
telemea de oi cca 200 g,
ouă 2-3 bucăți,
ceapă verde o legătură,
mărar proaspăt 1 legătură,
cascaval ras,
mix de semințe (susan, in, florea soarelui) 2-3 linguri

MOD DE PREPARARE:

Foile de plăcintă dezghețate, se lasă la uscat vreo cîteva ore chiar și mai multe zile,acoperite cu un șervet de bucătărie. După ce s-au uscat bine se fărâmițează cât se poate lucra cu ele.


 Pentru umplutură se amestecă iaurtul, brânza de vaci, cașcavalul ras, telemeaua rasă, verdeța, ceapa tocată mărunt, numai e nevoie să sărați, telemeaua are suficientă sare și ouăle, până se înglobează toate ingredinetele. 



Urmează ansamblarea: într-o tavă tapetată cu foie de pergament se așează un strat de foi sfărâmate, se stropesc cu puțin ulei de măsline, apoi se pune umplutura de brânză, se nivelează ca să fie uniform repartizate, apoi se adaugă un nou strat de foi sfărâmate, stropindu-se din nou cu puțin ulei de măsline. 

Apoi se presară cașval ras și semințele. 
Plăcinta se pune la coptor, în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la foc mediu, 180-200 grade.

 Spor și poftă bună!










CHEC APERITIV DIN PUI BY LauraN

Mulțumesc @lauranechita,  http://lauranechita.blogspot.ro, pentru idee;)



INGREDIENTE:
Piept de pui 1 bucată cca. 500 g,
Mărar verde 1 legătură,
Ceapă verde 1 legătură,
Usturoi fulgi 1 lingură,
Ouă 3 bucăți,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Ulei de măsline 2 linguri,
Pălării de ciuperci champignon 3-4 bucăți,
Foi de plăcintă subțiri proaspete 2 bucăți,
 Semințe de susan, in cca. 2 linguri,
Ou 1 bucată pentru uns.

MOD DE PREPARARE :
Pieptul de pui se toacă mărunt, recunosc că am folosit tocătorul electric de la Phillips, la fel se procedează și cu verdețurile.




 Într-un castron adânc, se adaugă toate ingredientele mărunțite, inclusive cepa și fulgii de usturoi, se asezonează de sare, piper, apoi se adaugă ouăle și se amestecă ușor până se înglobează toate ingredientele. Foile de plăcintă se ung cu puțin ulei de măsline apoi se suprapun în cruce și se așează în tava de chec, se adaugă un prim strat de umplutură, se așează artistic pălăriile de ciuperci, apoi se acoperă cu restul de umplutură.

 Foile se închid peste umplutură ca și un plic. Se ung deasupra cu ou bătut, se preasă mix-ul de semințe și se dă la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la foc mediu.
 După ce trece testul scobitorii se scoate checul din formă, ca să nu se umezească. Se lasă la răcit și se servește ca atare. Spor și poftă bună! 




Tartă cu cartofi și sparanghel


Zilele trecute am vizionat la Paprika, pe Jamie Oliver, cu această minunată tartă. M-a bântuit în fiecare seară, în sfârșit i-a venit rândul, bineînțeles în stil românesc;) Dar e la fel de delicioasă ;) spor și poftă bună!
INGREDIENTE
foietaj cca. 250 g,
cartofi copți 4-5 bucăți,
brânză de burduf 300 g,
kefir 300 ml,
ouă 3 bucăți,
tije de sparanghel verde conservat cca. 5-6 bucăți,
roșii cherry 5-6 bucăți
MOD DE PREPARARE RETEȚĂ:
Aluatul de foietaj se lasă la dezgehțat cca. 60 de minute.
Între timp se coc cartofii, în coajă, la cuptor, simplu sau stropiți cu un pic de ulei de măsline. După ce s-au copt, se decojesc, se taie felii mari într-un bol încăpător, se adaugă brânza de burduf mărunțită, ouăle bătute cu kefirul și se anestecă ușor cât să se înglobexe toate ingredientele.




Foaia de foietaj, se așeză într-o tavă rotundă de preferință, tapetată cu foaie de pergament, se adaugă compoziția de cartofi și brânză, apoi se ornează cu tjie de sparanghel și roșii cherry.







Tarta se dă la copt în cuptorul preîncins cca, 30 de miute la 200 grade.
Spor și poftă bună! 

Cartofi Duchesse




O rețetă din seria cine n-are de lucru, își face :D A mai rămas ceva piure prin frigider de duminică, și îl tot alergam prin frigider :D Ca să nu-l mai reâncălzesc la microunde, mi-am adus aminte de rețeta asta, ce mă tot bântuia ;) Zis și făcut ;) Noroc că am avut liber și m-am jucat un pic cu poșul ;) Bună treabă, data viitoare voi completa și cu ceva brânzeturi. De data asta rețeta a fost clasică ;)

INGREDIENTE
piure de cartofi cca. 850 g, (cartofi fierți cca. 700g , unt. 20 g și smântână 100 g, zdrobiți ca să se obțină piure),
ouă 2 bucăți,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.


MOD DE PREPARARE
Piureul din cartofi, se amestecă energic cu cele două ouă, se asezonează de sare și piper, apoi se umple poșul și se trece la treabă. Se formează mici ”bezele” din cartofi, ce se dau la copt într-o tavă tapetată cu foaie de pergament, cca. 20 de minute la 200 grade.


 Se servesc ca atare, calde sau reci, sau ca și garnitură lângă preparate din carne. Spor și poftă bună!








CHEC APERITIV DIN CARNE TOCATĂ




Ceapa curățată și tocată mărunt se pune la dinstuit cu puțină apă și ulei de măsline, se adaugă apoi ardeiul kapia tocat mărunt, țelina apoi de asemenea tocată, usturoiul mărunțit, baconul tocat, asezonându-se de sare, piper și boia. 









După ce s-au îmbinat toate ingredientele se adaugă ouăle și grișul, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele și se lasă la odihnă cca. 10 minute. Între timp se pregătesc ciupercile umplute pentru topping. Rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/ciuperci-umplute-la-cuptor-17984.html. După odihnă, amestecul de carne tocată se așează în tava special pentru preparate din carne tocată :D, sau într-o formă de chec tapetată cu foaie de pergament și se ornează cu ciupercile umplute și cașcavlul ras. 




Checul se pune al copt în cuptorul preîncins, cca.20 de minute la 200 grade, apoi încă cca. 10 minute la 180 grade. Checul se poate servi rece sau cald, simplu sau cu garnitură.  Spor și poftă bună! 







CORONITA CU CARNE



 INGREDIENTE PENTRU BLAT
Faină albă de grâu 500 g,
sare iodată 1 lingură,
zahăr tos  2  linguri,
drojdie uscată 2 linguri,
apă  400 ml,
ulei de măsline 4 linguri.
Pentru frământat încă vreo două-trei linguri de ulei de măsline.
PENTRU UMPLUTURĂ:
Carne tocată amestec vită+porc cca. 500 g,
Ceapă galbenă 1 bucată,
Usturoi 2 -3 căței,
Ulei de măline 2 linguri,
Apă 3-4 linguri,
Ardei kapia ½ bucată,
Tije de țelină 1 bucată,
Codițe de ciuperci champignon cca. 100 g,
 Morcov fiert 1 bucată mare,
Bacon cca 100 g,
Ouă 2 bucăți,
 Sare iodată 20 g,
Piper proaspăt măcinat 1 g,
Boia de ardei dulce 1 g,
Griș 2 linguri,
PENTRU TOPPING:
Felii de cașcaval  4 bucăți,
 mix de semințe ( susan, in) 1 lingură.
MOD DE PREPARARE :
L-am pus la cazne zilele astea pe Thor ;) Adică robotul palnetar. În vasul robotului se cerne făina, se adaugă sarea și uleiul de măsline, se pornește robotul, și se amestecă ușor ingredientele, până ce se omogenizează. Între timp se pune apa călduță într-un recipient, se adaugă zahărul și drojida, se amestecă ușor și se lasă la odihnă, cca. 5 minute, până ce drojdia începe să facă bule. Apoi se adaugă la amestecul de făină și se începe frământarea, de fapt Thor s-a ocupat de asta, ajutată de ulei de măsline, atât cât e necesar să iasă un aluat elastic. Toată frământarea a durat, nu mai mult de 10 minute. De data asta am lăsat aluatul în vasul robotului, l-am  sigilat cu folie alimentară și am mers la odihnă :D cca 60 de minute. Între timp, se prepară umplutura. Ceapa curățată și tocată mărunt s epune la dinstuit cu puțină apă și ulei de măsline, se adaugă apoi ardeiul kapia tocat mărunt, țelina apoi de asemenea tocată, usturoiul mărunțit, baconul tocat, asezonându-se de sare, piper și boia. După ce s-au îmbinat toate ingredientele se adaugă ouăle și grișul, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele și se lasă la odihnă. 












Aluatul dopsit se scoate din vas se întinde în formă rotundă, apoi se pune într-o tavă tapetată cu foaie de pergament, se pune de jur împrejur pe margini umplutura de mai sus, lăsând mijlocul liber.





 Din mijloc se trasează felii cu un cuțit bine ascuțit, apoi aceste felii triunghiulare se ridică peste umplutura cu carne, ce în prealabil a fost acoperită cu felii de cașcaval. Imaginile sunt concludente, sper ;) Se preasră mix de semințe și coronița se dă la copt la cuptorul preîncins cca. 20 de minute la 250 grade. După ce trece testul scobitorii se scoate și se servește fierbinte sau rece după gustul fiecarui. Spor și poftă bună!









RULADA TRICOLORĂ

De mult timp mă bântuie acest aperitiv deosebit. ;)Dar am avut o mică :D, reticență, față de rulade:D Ei, uite că acum mi-am învins teama și sigur voi reveni cu fel de fel de rulade. Să revenim, Sidonia Toncea, mi-a trimis o provocare Weekend cu spor;) Sunt cam la început în blogăreală, dar am zis hai să încerc și asta. Zis și făcut, Zmeii din dotare aveau câte ceva de făcut, așa că m-am distrat cu bunăciunea asta ;) http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/06/rulada-aperitiv-tricolora.html

INGREDIENTE:
Pentru aluatul portocaliu:
ouă  2 bucăți,
ulei de floarea soarelui 2 linguri,
smântână 1 lingură,
făină albă de grâu 2 linguri,
praf de copt cu șofran de la Dr. Oetker 1/3 linguriță,
cremă de gulyaș dulce 2 linguri,
sare iodată 2 g.
Pentru aluatul galben:
ouă  2 bucăți,
ulei de floarea soarelui 2 linguri,
smântână 1 lingură,
făină albă de grâu 2 linguri,
praf de copt cu șofran de la Dr. Oetker 1/3 linguriță,
cașacaval Dalia ras 2-3 linguri,
sare iodată 2 g.

 Pentru aluatul verde:
ouă  2 bucăți,
ulei de floarea soarelui 2 linguri,
smântână 1 lingură,
făină albă de grâu 2 linguri,
praf de copt cu șofran de la Dr. Oetker 1/3 linguriță,
piure de spanac 2-3 linguri,
sare iodată 2 g.
Pentru umplutură:
brânză de vaci Pilos 300 g,
Smântână Pilos 3 linguri,
Cașcaval Dalia ras 2-3 linguri,
Sare iodată,
Ceapă chives 2-3 linguri,
 Mărar proaspăt 2-3 fire.


MOD DE PREPARARE:
Cele trei aluaturi se prepară separat, dar în același timp. În trei vase diferite se separă ouăle, gălbenușurile se vor pune în vasul mixerului. De data asta am ușurat un pic modul de preparare și cele 6 albușuri au fost bătute deodată cu puțină sare și un strop de oțet.
În ficare bol se adaugă, uleiul, făina, smântâna și ingredientul ce va colora blatul. 











După ce s-au omogenizat ingredientele se adaugă albușul bătut în cantități egale, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele. Tava de aragaz se tapetează cu foaie de copt. Cele trei aluaturi se pn în poș-uri diferite, dar mai simplu le-am pus în pungi, cărora le-am tăiat colțul. Apoi se începe montarea ruladei, în funcție de gustul dvs artistic ;) alternând culorile ;) 



Apoi se pune la copt în cuptorul preîncins la 180 grade, cca 25-30 de minute. După ce rulada a trecut testul scobitorii, se scoate din cuptor și se răstoarnă peste un șervet de bucătărie umed și se ăncepe rularea împreună cu prosopul lăsndu-se la rece.
 Între timp brânza de vaci, se amestecă cu cașcavalul ras, smântâna, ceapa chives și mărarul tocat mărunt, până ce se înglobează toate ingredinetele.


După ce rulada s-a răcit, se desface ușor, apoi se umple cu crema de brânză, se rulează din nou, se pune  în folie alimentară și se lasă la rece cca. 4 ore înainte de servire sau cel mai bine până a doua zi






 ;) Spor și poftă bună! 















PATE DIN FICAT DE PUI – VARIANTA ÎMBUNĂTĂȚITĂ

 INGREDIENTE
 Ficăței de pui  300 g,
Vin alb demisec de Ostrov 100 ml,
Ceapă galbenă 1 bucată mare,
Boia dulce de ardei 1/2 linguriță,
Nucșoară  rasă  1/3 linguriță,
Unt grăsime  60 % 100 gr,
 Sare iodată după gust,
Piper proaspăt măcinat după gust,
Untură de gâscă 2 linguri,
Muștar cu ierburi 2 linguri.

 MOD DE PREPARARE REȚETĂ:
Ficățeii spălați și curățați de eventualele vinișoare verzui L, se pun la gătit într-un vas cu nonaderent, cu grăsimea de gâscă ( dacă nu aveți puteți folosi unt grasime 60%), la foc iute, neacoperit, cca 2-3 minute. După ce s-au albit ficățeii, se adaugă ceapa tocată mărunt, lăsându-se încă vreo 2 minute la gătit. 

Apoi se stinge cu vinul și se lasă la gătit, până ce se evaporă vinul, dar atenție să mai rămână puțin sos în vas. Se asezonează de sare, piper, nucșoară, boia și muștar, apoi toată compoziția, se transfer în vasul unui bleneder, sau mixer și se mixează până ce se obține un amestec fin. 



Untul moale se amestecă cu pasta rece, până ce se omogenizează. Se depozitează în casserole de sticlă la rece și se servește pe felii de pâine, acompaniate de castraveți sau ceapă roșie. Spor și poftă bună! ;)







MĂMĂLIGĂ ÎN STRATURI



INGREDIENTE:

  • făină de mălai cca. 500 g,
  • apă rece cca. 1500 ml,
  • sare iodată,
  • ulei de măsline,
  • telemea de oaie,
  • brânză de vaci,
  • unt,
  • smântână,
  • ouă de prepeliță
MOD DE PREPARARE:

Se pune apa la fiert, cu un strop de ulei de măsline, o linguriță de făină de mălai și una de sare, într-un ceaun sau oală de inox cu fundul dublu. Când clocotește apa, se adaugă făina de mălai în ploaie, amestecându-se continuu ptr a nu se forma cocoloașe, se dă focul la minim, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert cca. 25 de minute.
Într-un vas termorezistent ( eu am folosit o formă de chec din silicon!), se așează un strat de mămăligă, smântână amestecată cu un pic de unt, brânză rasă și brânză de vaci, apoi un nou strat de mămăligă și în final un nou strat de amestec din brânzeturi, se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 25 de minute. Se scoate din cuptor, se face cîte un cuib cu o lingurița se pun ouăle de prepeliță și se dă din nou la cuptor ptr cca. 10 minute. Se servește fierbinte ca atare sau cu ceapă după gustul fiecăruia.
Poftă bună!



Un comentariu:

Flavia spunea...

Ce idee interesanta cu mamaliga in straturi :)

Trimiteți un comentariu