RETETE SLOW COOKING

Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci



I-am tot savurat pe blog-ul Adniei, http://www.retetelemeledragi.com/2015/03/dovlecei-rotunzi-umpluti-cu-legume-si-cous-cous.html/ am cumpărat zilele trecute, dar nu am avut timp de ei. Acum după sărbătorile de pascale, sunt bine veniți în forma fără carne. Așa că am trecut la treabă. Zmeișoriilor nu prea le-a făcut cu ochiul, deși arată bine, dacă n-au și ceva cărniță, nu le alunecă pe gât :D :)) 

INGREDIENTE:

  • Zucchini rotunzi 4 bucăți,
  • Cus-cus 150 g,
  • Ardei kapia 1 bucată,
  • Ceapă verde 2 fire,
  • Usturoi verde 2 fire,
  • Gălbiori conservați 1 borcan de cca. 370 g,
  • Sare de mare cu cimbru, rozmarin, maghiran 1 linguriță,
  • Piper proaspăt măcinat 1 praf,
  • Apă fiartă 300 ml,
  • Ulei de măsline 2-3 linguri.


MOD DE PREPARARE:

Zuchini rotunzi se spală, se șterg de apă, apoi se taie un căpăcel și se scoate miezul cu ajutorul unei linguri, astfel încăt să rămână un strat de cca. 2 cm. Apoi se pun la fiert în abur cu gura în jos cca. 15 minute, împreună cu capacele. Eu m-am folosit de CrockPot-ul din dotare, le-am pus cu gura în jos, fără apă, , am setat la High ptr 30 min.  




În acest timp, cât se aburesc dovleceii, se curăță se legumele, se toacă mărunt, la fel și miezul de dovlecel, apoi se pun la călit în puțin ulei de măsline cca. 10 minute la foc mic.



Cus-cus-ul se așează într-un bol încăpător, se toarnă apa fiartă peste el, se amestecă ușor până ce se înglobează, apoi se la odhină, acoperit cca. 10 minute. După ce cus-cus-ul s-a hidratat, se adaugă 1 lingură de măsline, se amestecă ușor, pentru aerare,  apoi se adaugă  peste legumele călite. 


Se adaugă și ciupercile întregi, apoi se amestecă ușor, până se înglobează toate ingredientele. Se asezonează de sare și mirodenii, apoi se umpul dovleceii, cu acesată compoziție. Dovleceii umpluți, se acoperă cu capacele lor, se așează într-un vas încăpător, sau o tavă mai înaltă, se adaugă cca. 100 ml apă și se pun la gătit, în cuptorul preîncălzit la 180 grade cca. 10 minute. 



Asta e varianta clascică la cuptor. Eu m-am folosit din nou de CrockPot, am așezat dovlecei umpluți acoperiți cu căpăcelele lor, în vasul aparatului, am adăugat apa cca. 100 ml, am acoperit vasul cu capacul de sticlă, am setat aparatul la HIGH, pentru 60  de minute. Fiind gătiți lent, dovleceii nu s-au înmuiat, au rămas fermi.


 Se servesc calzi ca atare, în zilele de post, sau cu smăntână, cașcaval ras sau un sos la alegere.



 Spor și success! 


ARDEI UMPLUȚI CU OREZ, CIUPERCI ȘI NUCĂ

   

Am tot auzit de acești ardei minunați umpluți cu nucă și ciuperci;) Le-a venit rândul;) Interesanți și buni, dar tot aceia cu un pic de cărniță sunt apreciați în familia Zmeilor :D ;) Cică bifat, probat și dat la arhivă :D :)) V-am adus rețeta, poate voi veți avea mai mult succes în familie ;) Spor și poftă bună! 

INGREDIENTE:

Ardei gras verde 8 bucăți,
Ceapă roșie 1 bucată,
 Ciuperci champignon brune 6 bucăți,
Morcovi 2 bucăți,
Miez de nucă cca. 150 g,
Mărar verde 1 legătură,
Orez cu bobul rotund cca. 250 g,
 Sare de mare 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
Boia de ardei dulce 1 linguriță,
Ulei de măsline 1 lingură,
Bulion 500 ml,
Apă 500 ml.

MOD DE PREPARARE:

Ceapa, morcovii, ciupercile se curăță, apoi se mărunțesc și se pun la călit împreună cu orezul,  uleiul de măsline și puțină apă, cca. 10 minute la foc mic, la final se adaugă și miezul de nucă măcinat. După ce s-au călit legumele se asezonează de sare, piper și boia.







 Între timp se curăță ardeii astfel: se taie capacul astfel încât să rămână și codița, apoi se curăță de miez și semințe. 
Ardeii se vor umple cu amestecul de orez, ciuperci și nucă, apoi se așează într-un vas termorezistent (eu l-am folosit pe Alin, CrockPot-ul din dotare!), se acoperă cu capacele din ardei, apoi se adaugă bulionul și apa și se lasă la gătit, în cazul meu la aparatul CrockPot cca 180 de minute ;) la functia HIGH, ceea ce, la un cuptor clasic, ar însemna 180 de minute, la minim, acoperit, bineînțeles ;) 









Spor și poftă bună;)



SUPĂ CREMĂ DE LINTE PICANTĂ



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. A doua rețetă pentru provocare, se încadrează în meniurile de post;) Cu ocazia asta am testat și noul meu ajutor din bucătărie, CrockPot-ul, botezat Alin ;) Și-a făcut tare bine treaba, plus că m-a scăpat și de pasat supa. No, eu am deviat un pic de la rețeta lui Lulu, dar  a ieșit la fel de gustosă și picantă;)  Gata cu vorba să trecem la treabă ! :-*

INGREDIENTE:
Linte roșie 500 g,
Lobodă albă 1 legătură,
Lobodă roșie 1 legătură,
Ceapă verde 1 legătură,
Usturoi verde 2 fire,
Leurdă ½ legătură,
Pătrunjel ½ legătură,
Sare de roz 1 linguriță,
Boia de ardei dulce 2 lingurițe,
Ulei de măsline extravirgin 3-4 linguri,
Apă rece 2000 ml.

MOD DE PREPARARE:

 Verdețurile se spală, se curăță, apoi se toacă mărunt. Aparatul de gătit CrockPot se setează la funcția HIGH pentru 120 de minute. În vasul de ceramic se pun verdețurile, uleiul de măsline, lintea uscată ( nu-i nevoie să stea la hidratat!), se asezonează de sare, se completează cu apă, se amestecă, apoi se lasă la gătit. 







După cele 120 de minute, supa deja e cremă, se asezonează cu boia și 2 linguri de ulei de măsline, eventual se mai ajustează gustul de sare și se servește fierbinte simplă sau cu crutoane.





Spor și poftă bună. P.S. Pentru cei care nu dețin un aparat de gătit slow cooker, Lulu recomandă să folosiți lintea din conservă ;) pentru un timp mai scurt de fierbere. ;) http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/supa-iute-de-linte.html



NEGRESĂ CU KIWI ȘI DULCEAȚĂ DE AGRIȘE


O minunată negresă dulce acrișoară. Inițial am plecat de la rețeta lui GabyD, http://www.bucataras.ro/retete/negresa-cu-nuca-si-pere-la-slow-cooker-crock-pot-72657.html, dar am adapat-o pe parcurs cu ce ingredient am avut la îndemănă. Senzațională de bună. Mulțumesc GabyD, pentru pașii expliciți în modul de preparare!

INGREDIENTE:

Dulceață de agrișe 200 ml,
Zahăr tos 200 g,
Ulei de floarea soarelui 100 ml,
Apă minerală 200 ml,
Făină albă de grâu 300 g,
Sare de mare ½ linguriță,
Praf de copt 1 plic,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Pudră de cacao 3 linguri,
Fructe de kiwi 5 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se pun: zahărul, zahărul vaniliat, apa minerală, dulceața de agrișe, uleiul, praful de copt, făina și pudra de cacao, se amestecă ușor până se înglobează toate ingredientele. 







Între timp se pregătește aparatul minunat de gătit Crock Pot slow cooker Digital 4,7l, se conectează la sursa de curent, se pune hârtie de copt în vas, se toarnă aluatul obținut și se uniformizează. 
Fructele de kiwi curățate de coajă, se taie în sferturi și se așează în aluat. 




 Se programează aparatul la de gătit Crock Pot slow cooker Digital 4,7l la meniul ”LOW” pentru 3.30 ore. După cca. 2 ore rotește vasul, cum ne spune draga GabyD, la 180 grade ca să se coacă uniform prăjitura și se șterge capacul vasului de condensul obținut. 

După ce trece testul scobitorii, negresa se scoate din vas, se lasă să se răcească apoi se porționează ;) 




Spor, răbdare și poftă bună.


CIORBĂ DE NĂUT ȘI RĂDĂCINOASE



INGREDIENTE:

Boabe de năut cca. 250 g,
ceapă galbenă 1 bucată, 
morcov 1 bucată, 
păstârnac ½ bucată,
pătrunjel rădăcină ½ bucată,
 țelină rădăcină 1 felie cca. 50 g,
ardei gras verde ½  bucată, 
leuștean 2 fire,
pătrunjel verde 2 fire,
sare de roz 1 lingură,
boia de ardei dulce 1 lingură,
bulion cca. 300 ml,
foaie de dafin 2 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

Boabele de năut se pun de seară la hidratat, în apă rece, cât să le acopere. A doua zi, se scurg de apă și se pun la fiert în vasul ceramic al aparatului CrockPot, setat la HIGH pentru 3 ore. 





După ce s-au fiert boabele se strecoară, se pun din nou în vasul ceramic împreună cu zarzavaturile și verdețurile curățate,  tocate mărunt, se asezonează de mirodenii, se completează de apă și se lasă la preparat pe modulul HIGH, cca. 3 ore.


După cele trei ore, se adaugă bulionul și se mai lasă la gătit 30 de minute.


 Spor și poftă bună!

MÂNCARE DE NĂUT CU LEGUME, PRUNE ȘI FIDEA DE POST



Inițial am plecat de la rețeta Ritei, CulinaryRainbow, nătut în stil oriental ;) http://www.bucataras.ro/retete/naut-in-stil-oriental-74204.html  și am ajuns la varianta românescă leurdă și ștevie .
Noul ajutor din familia Zmeilor, Alin, de fapt CrockPot-ul,  mi-a fost de mare folos ;) Gata cu vorbăria, spor la treabă și poftă bună ;)

INGREDIENTE:

Boabe de năut cca. 250 g,
Praz ½ bucată,
Morcovi baby cca. 100 g,
Prune confiate fără sâmburi cca. 200 g,
Leurdă 4- foi,
Ștevie 4-5 foi,
Sare de Hymalaia 1 lingură,
Șofran de la Kotany 1 plic,
Ghimbir pudră  ½ linguriță,
Ulei de măsline cu aromă de portocală 2-3 linguri,
Lapte de soya 100 ml,
Amidon din porumb 50 g,
Tăiței chinzești fără ou cca. 200 g.

MOD DE PREPARARE:

Boabele de năut se pun de seară la hidratat, în apă rece, cât să le acopere. A doua zi, se scurg de apă și se pun la fiert în vasul ceramic al aparatului CrockPot, setat la HIGH pentru 3 ore. 


După ce s-a scurs timpul de fierbere, se strecoară boabele de năut și se curăță vasul de ceramică. În vasul curățat se adaugă rondelele de praz și morcovii baby, prunele confiate, cu 2 linguri de ulei de măsline cu aromă de portocale, se programează aparatul la HIGH pentru 30 de minute. 




 După cele 30 de minute se adaugă, boabele de năut fierte, leurda și frunzele de ștevie mărunțite, se asezonează de sare, șofran și ghimbir, se adaugă cca. 1000 ml apă fierbinte, apoi se lasă la gătit pe nivelul HIGH cca. 2 ore ;) 


După ce s-au gătit toate ingredintele se finalizează mâncarea cu ”rântașu-ul” din laptele de soia și amidonul ;) adică, amidonul se desface în lapte și se toarnă în mâncarea fierbinte, amestecându-se până ce se formează un sos omogen ;), lăsându-se la gîtit la programul Sloww, cca.30 de minute. 












Apoi se oprește aparatul și se adaugă tăițeii chinezești, fără ou, se amestecă cât să se înglobeze, apoi se lasă la odihnă, acoperit cca. 10 minute. 


Spor și poftă bună! 



PLĂCINTĂ CU DOVLEAC, MERE, MORCOVI ȘI MIGDALE





 Din seria rețete de post gătite la CrockPot, am încercat și un desert, clasic și gustos. Recunosc că am fost un pic temătoare, dar am fost tare mulțumită de rezultatul final. Abia am reușit să prind o bucățică de plăcintă pentru prezentarea finală. P.S. Plăcinta bineînțeles se poat coace și într-o tavă clasică la cuptorul gaz/electric.

INGREDIENTE:

Foi de plăcintă 1 pachet,
Dovleac ras pentru plăcintă cca. 300 g,
Mere rase cca. 200 g,
Morcov ras cca. 100 g,
Zahăr tos cca. 100 g,
Zahăr vanilat 1 plic,
Scorțișoară pudră 1 linguriță,
Coajă de la 1 lămâie,
Fulgi de migdale cca. 50 g,
Ulei de palmier pentru uns foile.

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul, morcovul și merele rase se pun într-un vas, cu fundul dublu, la călit împreună cu adaugă zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoară, coaja de lămâie, lăsându-se la fiert cca. 15 minute la foc mic. 


Între timp  se ung câte trei foi de plăcintă cu ulei, se pune umplutură de morcov, mere și dovleac, se rulează, se obțin 4 rulori, care se ung cu ulei și se așează în vasul aparatului CrockPot tapetat cu foaie de pergament.





 Aparatul se setează la programul High, pentru 60 de minute. Plăcinta coaptă se pudrează cu zahăr praf și se servește caldă sau rece, în funcție de preferința fiecăruia. 


Spor și poftă bună.  



OREZ CU LEGUME LA CROCK POT



INGREDIENTE:

Morcovi 2 bucăți,
Gulie ½ bucată,
Apio 2 tije,
Mix de ciuperci de pădure cca. 300 g,
Ardei kapia 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Dovlecel 1 bucată,
Cimbru uscat ½ linguriță,
Orez 300 g,
Apă cca. 900 ml
Sare iodată 20 g.

MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile și legumele se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun în vasul ceramic al noului ajutor din CasaZmeilor, CrokPot-ul, botezat Alin ;), împreună cu orezul, ce se setează la programul HIGH pentru 2 ore ;) 













 După expirarea timpului de gătire se asezonează de sare și se servește fierbinte alături de o porție mare de salată ;) Simplu și savuros, chiar fără carne ;)


 Spor și poftă bună!

SUPĂ CREMĂ DE CIUPERCI


Simplu și gustos, dar mai ales sănătos.

INGREDIENTE:

Mix de ciuperci de pădure cca. 200 g,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
Ceapă verde 3-4 fire,
Usturoi verde 2 fire,
Morcov 1 bucată,
Păstârnac ½ bucată,
Cartofi albi 2 bucăți,
Ardei kapia 1 bucată,
Sare de Hymalaya 1 lingură,
Nucșoară rasă ½ linguriță,
Turmeric ½ linguriță,
Ulei de măsline cca. 100 ml.

MOD DE PREPARARE:

Legumele și zarzavaturile se curăță se toacă grosier și se pun la gătit în recipientul vasului CrockPot, se asezonează de sare, se adaugă 3 linguri de ulei extravirgin din măsline.










 Aparatul se setează la funcția HIGH ptr 1,30 ore. După ce s-au gătit legumele, se scot din vasul de ceramic (sincer n-am avut curajul să blenduiesc legumele direct în vas-ul de ceramic :D)  se ”blenduiesc” cu adaos de ulei de măsline, zeama obținută la fierbere, condimentele și 2-3 linguri de ulei de măsline. 





Supa cremă se servește fierbinte cu pâine prăjită sau crutoane. 


Spor și poftă bună! 


PREPELIȚE CU ANANAS ȘI CIUPERCI



Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, minunata prietenă Anca, cu minunatul său blog http://ilyanda.blogspot.ro/
Ne-a propus o minunată cutie cu ingrediente: ”Acum este randul meu sa va propun o vedeta ,dar pana acolo sa va spun restul ingredientelor :1)-carne de pasare (poate fi rata, fazan, curcan,pui, prepelita orice inaripata),2)-lapte/iaurt (vegetal sau animal ), 3)-crema de branza/branza,4)-oua,5)-ciocolata,6)-orez,7)-vin,8)-citrice,9)-radacinoase (morcov,patrunjel, telina , sfecla etc). Iar vedeta acestei luni este ANANAS. ” spune Anca. Ei sunt cam corigentă, nu prea am reușit să îmbin toate ingredientele propuse de Anca, într-o singură rețetă, dar am reușit o combinație de perpeliță cu ananas.  P.S. Mulțumesc https://www.facebook.com/prepelite.fundeniif/?pnref=story, pentru prepelițele proaspete și livrarea punctuală. 

INGREDIENTE:

Prepelițe 5 bucăți, cca. 1000 g,
Ananas proaspăt 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Ardei kapia 1 bucată,
Ulei de măsline 2 linguri,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
 Sare de mare,
 Boia de ardei dulce,
Piper proaspăt macinat,
Frunze de salvie 3-4 bucăți,
Sos de soia 2 linguri,
Sos wortchester 1 lingură,
Vin alb demisec 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

Ceapa verde și ardeiul kapia se curăță, se taie mărunt și se pun la în vasul de ceramic al noului meu ajutor în bucătărie CrockPot, peste ele se așează artistic prepelițele, se asezonează cu sare, piper, salvie, ulei de măsline și vin, apoi se setează aparatul la programul HIGH pentru 3 ore, se acoperă și se lasă liniștit la gătit. 




Între timp se curăță ananasul și ciupercile, se toacă cubulețe. Ananasul se călește intr-o tigaie cu puțin ulei de măsline. Prepelițele gătite, vreo două ore jumătate, se scot din vasul de ceramic și adaugă, la ananas ca să se rumenească un pic.  





După ce s-au rumenit se ananasul și prepelițele se pun din nou în vas, se adaugă ciupercile, sosul de soia și Worchester, și se mai lasă la gătit cca. 30 de minute. 










Spor și poftă bună!
P.S. Se pot prepara și în cuptorul obișnuit (electric sau gaz), într-un vas termorezistent la foc mediu, cca. 200 grade.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu