ARTICOLE/PROVOCARI

FILE DE CRAP CU LIMETE ȘI LEGUME



Nou venită în grupul MisteryBoxChalnege, Laura maria Din, ne-a provocat tare fain ;)
Ingredientele de ea sunt:. Peste (de orice fel);. Legume (la alegere);. Verdeata;. Branzeturi;. Lapte/iaurt;. Smantana (de gatit/pentru frisca);. Oua;. Cocos (nuca/lapte/fulgi);. Fructe de padure; . Vedeta lunii - LIME (limeta). No, n-am reușit să le îmbin din prima rețetă pe toate, dar, am ceva idei în continuare. ;) Deocamadată vă aduc o rețetă clasică, zic eu ;) Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

File de crap 2 bucăți cca. 800 g,
Limete 1 bucată,
Morcov 1 bucată mare,
Praz 1 bucată partea albă,
Ceapă roșie 1 bucată,
 Ardei kapia 1 bucată,
Mărar proaspăt ½ legătură,
Pătrunjel proaspăt ½ legătură,
Ulei de măsline 3-4 linguri,
Sare de mare aromatizată cu cimbru, oregano, rozmarin 2 linguri.
Pentru sos-ul de limete și usturoi:
Usturoi 1 căpățână,
limete 1 bucată,
sare roz 1 linguriță,
iaurt grecesc 2-3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile și legumele se curăță, se toacă mărunt, apoi se așează într-o tavă termorezistentă, se așează artistic file-ul de pește peste ele, se asezonează de mirodenii, ulei de măsline, felii de limete,  apoi se acoperă cu foaie de pergament, în primă fază, apoi  cu foaie de aluminiu, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 10 de minute la 150 grade, adică foc minim. 










  

După timpul de coacere, se descoperă peștele, se mai lasă la copt cca. 5 minute pentru a prinde culoare ;) Apoi se servește alături de legumele coapte și un mujdei a la TataZmeu ;) Usturoi, ulei de măsline, iaurt grecesc și zeamă de limeeettee ;) 






Așa, usturoiul curățat, se pune în mojarul din dotare, se bate  insistent cu sare și ulei de măsline, zeamă de limete, iar la final se stinge cu iaurt grecesc ;) 







CHEC CU CIOCOLATĂ


”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Margareta Cismasu, mai bine zis Retete cu Margareta Cismasu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro/2016/04/weekend-cu-spor-aprilie-2016.html, ce ne propune o paletă largă de preparate minunate: aperitive, fel principal și prăjituri. Am început provocarea acestei luni cu un desert rapid și la fel de rapid savurat de către Zmeișori. Mulțumesc pentru rețetele tale fainee. Gata cu vorba, să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

Ouă 5 bucăți,
Zahăr tos 200 g,
Făină albă de grâu 200 g,
Ulei de floarea soarelui 4 linguri,
Ciocolată cu lapte 100 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Praf de copt 1 plic,
Oțet ½ linguriță,
Sare roz ½ linguriță.
Pentru topping:
Glazură de ciocolată Dr. Oetker 1 plic.

MOD DE PREPARARE:

 Ouăle se separă și se pun în două vase mai înalte. Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și oțetul până ce se obține o spumă fermă, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până ce se dizolvă, obținându-se o spumă fină și lucioasă.



Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se toarnă în fir ușor, ca și la maioneză în spuma de albușuri, amestecându-se ușor.
 Făină cernută împreună cu praful de copt se adaugă treptat și se amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus pentru a nu se lăsa compoziția de chec.

 Într-o tavă de chec tapetată cu foaie de pergament se toarnă ½ din compoziția de mai sus.


 În jumătatea rămasă se adaugă ciocolata topită, ușor și răcorită, apoi se amestecă ușor, până ce se omogenizează. Compoziția de ciocolată se toarnă peste cea de ouă, se amestecă ușor cu furculița, ca să se obțină aspectul marmorat.


Se pune tava cu aluatul la copt în cuptorul preîncins, cca. 45 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitori checul se scoate din tavă, pe un grătar și se lasă la răcit.

Între timp se prepară glazura și se toarnă peste checul răcorit. 









Spor și poftă bună!



TRADIȚIE ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ
PROVOCAREA LUNII APRILIE 2016

Provocarea minunata @Traditie si gastronomie romaneasca inititata  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, o găzduiesc cu mare drag această lună.
Bucătăria tradițională românească este foarte sățioasă, savuroasă, încărcată cu multe bucate alese, majoritatea preparate din carne (porc, vită, pasăre, miel, vânat sau pește) dar și legume, mai ales în perioada de post. De preparatele dulci ce să spun: fel de fel de plăcinte, langoși, gogoși, cozonaci, prăjiturele, torturi, numai delicatese.
Ei, luna aprilie 2016, e o lună în care majoritatea creștiniilor ortodocsi postesc, deoarece urmează paștele, dar se și celebrează  două sărbători importante, pe 23 aprilie Sf Gheorghe, iar pe 24 aprile Duminca Floriilor.
Cu greu m-am hotărât ce preparate să propun provocării din această lună, dar în final am ales DULCIURI TRADIȚIONALE din toate zonele țării, de post sau de dulce. Sper să vă placă provocarea. Spor la dulcegării. Vă aștept cu drag.
P.S. Am rugămintea să nu adăugați altfel de adaosuri, decât ingrediente naturale, folosite de părinții și bunicii noștri.
Celor care vor să participle la această minunată provocare și nu au blog, site sau alt mediu online, pot trimite pe adresa mea de mail: cristina_pana33@yahoo.com, rețeta cu cel puțin două poze, care să fie originale.
Așa gata cu vorbăria, success și spor la treabă!




PARADA CUTIA MISTERELOR - MARTIE 2016

 Am ajuns la finalul lunii martie a anului 2016 în provocarea Cutia misterelor inițiată de Cerasela BadrEl-Din și la propunerea minunatei Anca Ban Roman am fost ”unsă” gazda acestei luni, care e plină de aniversări în familia mea, plus că în acest an am celebrat și Paștele.
Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;) 
Multumesc tuturor pentru minunatele preparate, dulci sau sărate, sincer nu mă așteptam să fie așa de multe preparate, mai ales că ulterior am constat că am propus o listă costisitoare. Dar totul s-a încheiat cu bine. Ei și acum să trec la defilare cu minunatele preparate fisticoase.

Draga Maria Zambetania, a adus două rețete dulci, pline de veselie, verzi și fisticoase. Un adevărat regal. Mulțumesc tare mult, fată veselă și minunată. P.S. Tare mult aș vrea să ne cunoaștem și face to face ;)





Draga de Lulu, Lubita Iancu, a avut de asemenea o lună plină de evenimente, dar și-a găsit puțin timp să ne aducă un toort colorat și fisticos. Multumesc doamna mea dragă.



Drăgălașa Laura Din, pe care am reușit să o cunosc personal, s-a întrecut pe sine, și a adus trei preparate care de care mai delicioase, salată, fel principal și un desert fisticos. Mulțumesc tare mult fată frumosă.






Ei, artileria grea, draga Simona Georgescu. Initial a preparat un aperitiv, ce nu prea se încadra în lista propusă de mine, dar am creat o sețiune special pentru astfel de preparate, cu acordul Ceraselei si al Mariei. A revenit în forță, răpindu-și din timpul ei prețios și a adus alte trei preparate tare minunate și delicioase. Multumesc tare mult Simonel. P.S. Și cu Simona ne cunoaștem în ”carne și oase”, este o fată deosebită. :-*






Draga de Anca Ban Roman, m-a propus să fiu gazdă acesată lună, așa că a răspuns și ea la provocare cu două preparate tare savuroase și sățioase, de fel principal. Multumesc tare mult Anca. Ei și uite că și cu Anca m-am văzut la una dintre întâlnirile noastre. Ești minunată! :-*





Draga de Margareta Cismasu, a răspuns provocării tot cu două preparate de fel principal, dintre care unul a aterizat în secțiunea special, în afara provocări, iar celălalt preparat fisticos, e de propbat. Mulțumesc tare mult draga doamna.



Scumpa de Laura Nechita, a adus pe ultima sută de metri, o surpriză, deobicei pe ea o așteptam cu dulcegării, dar de data asta a adus un chec aperitiv, numai bun de probat;) Mulțumesc tare mult că ți-ai făcut timp să onorezi și această provocare.



Ei, m-am străduit și eu cum am putut, după ce am citit de două ori lista cu ingredient propusă de mine, mi-am dat seama că e cam greu să îmbini toate ingredientele, deși nu cred că ar fi imposibil :D, ca să poți obține un preparat deosebit de fisticos.Am preparat duoă feluri principale fisticoase din carne de rață, iepurele nu la-m prins, a fugit prea tare :D și un desert ce se poate preapara chiar și de fetele începătoare.






Așa și mai am o secțiune specială, în afara provocări un aperitiv preparat de Simona și un fel principal de Margareta, Vă mulțumesc și pentru aceste două preparate savuroase:





Mulțumesc fetelor pentru participare, în ciuda faptului că lista a fost costisitoare. Sper că va plăcut această provocare fisticoasă. Să ne vedem cu bine în următoarele provocări. Propun pentru luna aprilie pe Laura Din.



 GUGULUF CU FISTIC ȘI PORTOCALE




Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Am adus și un desert fisticos, nu așa de impozant și dificil, ci unul ce poate fi preparat și de începătorii în bucătărie.
Sper că v-am atras atenția, nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare aromată ;) Spor, răbdare și poftă bună!

INGREDIENTE:

Unt 250 g,
Zahăr 180 g,
Ouă 4 bucăți,
Coajă rasă de la o portocală,
Zeamă de la o portocală,
Lichior de cocos 2 linguri,
făină albă 200 g,
amidon 50 g,
fistic crud mărunțit 100 g,
făină de migdale ( migdale necojite și măcinate fin) 100 g,
praf de copt 1 plic, zahăr vanilinat 1 plic.
Pentru glazură:
Zahăr pudră 100 g,
Zeamă de lămâie 3-4 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Untul moale se amestecă energic cu zahărul și zahărul vanilinat, până se încorporează zahărul. Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, împreună cu zeama de portocală, lichiorul de cocos și coaja de portocală rasă, amestecându-se până ce se înglobează.  









Făina se amestecă cu fisticul mărunțit, făina de migdale (migdale necojite și măcinate fin), amidonul și praful de copt, apoi se adaugă cremei de gălbenușuri, amestecându-se ușor căt să se înglobeze cele două mase. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și ½ linguriță de oțet, până ce se obține  o spumă pufoasă.



 Spuma de ou se adaugă, în aluatul de gălbenușuri și făină, amestecându-se ușor cu lingura cât să se obținp un aluat pufos. Într-o formă termorezistentă de guguluf se toarnă aluatul, ce apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 55 de minute la foc mediu, cca. 175 grade.



 După ce trece testul scobitorii, se scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic. Între timp se amestecă pentru glazură, zahărul pudră și zeama de lămâie, până se obține o glazură fină.



Se toarnă galzura peste prăjitura călduță, apoi se ornează cu fistic crud mărunțit.


 Spor și poftă bună! P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a doua zi, asta dacă aveți răbdare ;) 



BUDINCĂ DE TAPIOCA CU LAPTE DE COCOS ȘI FRUCTE TROPICALE



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. Rețeta nr. 3, e ceva inedit pentru mine. De mult timp, am tot salvat rețete cu tapioca, am cumpărat perle de tapioca de ceva vreme, dar n-am avut imboldul de al folosi în preparate. Lulu mi-a deschis, apetitul și am ”purces la treabă ;) Sincerrr, vor fi mereu prezente, aceste mici perluțe îm bucătăria mea ;)  Mai multe despre tapioca găsiți aici: http://www.descopera.ro/mari-intrebari/14242543-ce-este-tapioca

INGREDIENTE:

Perle de tapioca ½ cană,
Apă plată 1 cană,
Lapte de soia 2 căni,
Lapte de cocos 1 cană,
Zahăr tos 3 linguri
Zahăr vanilinat cu scorțișoară 1 plic,
Fructe tropicale 1 conservă de la SunFood,
 Pudră de scorțișoară pentru ornate,
Merișoare pentru ornat.

MOD DE PREPARARE:

Perlele de tapioca se pun într-un vas încăpător cu apa plată, ca să se hidrateze, cca. 15 minute. 



Într-un vas cu fundul dublu, sau în vasul special pentru fiert lapte, se pun perlele hidratate, se completează cu laptele de soia și cel de cocos, se asezonează de zahăr, un praf de sare, zahăr vanilinat cu scorțișoară și se lasă la fiert la foc mic cca. 25 de minute, amestecându-se continuu. 



La final se adaugă fructele din compot, păstrându-se câteva fructe pentru ornate. 

Budinca se porționează în boluri, apoi se ornează după gustul fiecăruia. Spor și poftă bună! 






SUPĂ CREMĂ DE LINTE PICANTĂ



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. A doua rețetă pentru provocare, se încadrează în meniurile de post;) Cu ocazia asta am testat și noul meu ajutor din bucătărie, CrockPot-ul, botezat Alin ;) Și-a făcut tare bine treaba, plus că m-a scăpat și de pasat supa. No, eu am deviat un pic de la rețeta lui Lulu, dar  a ieșit la fel de gustosă și picantă;)  Gata cu vorba să trecem la treabă ! :-*

INGREDIENTE:
Linte roșie 500 g,
Lobodă albă 1 legătură,
Lobodă roșie 1 legătură,
Ceapă verde 1 legătură,
Usturoi verde 2 fire,
Leurdă ½ legătură,
Pătrunjel ½ legătură,
Sare  roz 1 linguriță,
Boia de ardei dulce 2 lingurițe,
Ulei de măsline extravirgin 3-4 linguri,
Apă rece 2000 ml.

MOD DE PREPARARE:

 Verdețurile se spală, se curăță, apoi se toacă mărunt. Aparatul de gătit CrockPot se setează la funcția HIGH pentru 120 de minute. În vasul de ceramic se pun verdețurile, uleiul de măsline, lintea uscată ( nu-i nevoie să stea la hidratat!), se asezonează de sare, se completează cu apă, se amestecă, apoi se lasă la gătit. 







După cele 120 de minute, supa deja e cremă, se asezonează cu boia și 2 linguri de ulei de măsline, eventual se mai ajustează gustul de sare și se servește fierbinte simplă sau cu crutoane.





Spor și poftă bună. P.S. Pentru cei care nu dețin un aparat de gătit slow cooker, Lulu recomandă să folosiți lintea din conservă ;) pentru un timp mai scurt de fierbere. ;) http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/supa-iute-de-linte.html



TRANDAFIRI DIN FOIETAJ CU BACON ȘI CAȘCAVAL



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. Prima rețetă probată este acest aperitiv, rapid, de efect și gustos.  Gata cu vorba să trecem la treabă ! :-* 

INGREDIENTE:

Aluat de foietaj,
Felii subțiri de bacon,
Muștar clasic,
Cașcaval felii,
Ou 1 bucată pentru uns,
Semințe de in, susan, dovleac, floarea soarelui.

MOD DE PREPARARE:

 Aluatul de foietaj se lasă la dezghețat, apoi se întinde pe masa de lucru, se unge cu un strat subțire de muștar clasic, apoi se așează feliile de bacon, peste ele feliile de cașcaval, se taie aluatul în fâșii cât să cuprindă ingredientele, apoi se rulează în diagonală, că să se obțină efectul de trandafir și se pun în forme termorezistente de brioșe. 





Se ung cu ou bătut, apoi se presară semințele și se dau la copt, în cuptorul preincins cca 20 de minute la 200 grade. 




 Se servesc calde dar și reci. Spor și poftă bună! 




PIEPT DE RAȚĂ CU FISTIC,  CITRICE ȘI RUCOLA


;) No, am o problemă, am creat acest minutat fel, la plesenală, n-am notat ce am pus în oala minunată a vasului CrockPot, așa că acum trebuie să scriu rețeta din poze și gustul ce l-am savurat ;) Eu vă asigur că papilele mele gusative încă mai au memorie ;) Această rețetă e dedicată provocării http://panacris.blogspot.ro/2016/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html
Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Sper că v-am atras atenția, nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare savuroasă și un pic mai specială ;) Spor și poftă bună!
  
INGREDIENTE:

Piept de rață 2 bucăți cca. 500 g,
Ulei de măsline aromatizat cu portocale cca. 50 ml,
Sare de himalya 1 linguriță,
Piper roșu, alb, verde și negru 1 linguriță,
Grapefruit roșu 1 bucată,
Portocală 2 bucăți ,
Fenicul 1/2 bucată,
Rucola cca. 100 g,
Fistic sărat și decojit cca. 100 g,
Caju 50 g.
Pentru decor:
Oțet balsamic

MOD DE PREPARARE:

Noul meu ajutor din bucătărie, Alin, adică CrockPot-ul se setează la funcția HIGH, pentru 60 de minute. Se așează artistic pulpele de rață, ce se stropesc cu uleiul aromatizat, se adaugă citricele, condimentele, frunzele de rucola, fisticul, nucile cca. 200 ml de apă și se lasă la gătit, la foc mic, în cuptor, într-un vas termorezistent, acoperit, pentru cei care nu dețin un vas CrockPot ;)













 Bunnn, aromatizat și fraged, ăsta e cel mai important factor ;) 




Spor și poftă bună!


Provocarea Cutia Misterelor - Mistery box challenge MARTIE 2016


 Un nou an, 2016, o nouă lună martie, o noua provocare, a doua provocare găzduită de mine în acest grup minunat !!!
Vă reamintesc un pic despre mecanismul provocarii ;)
Cutia va contine un  numar de 7 pana la 10 ingredinte, inculzand un ingredient vedeta, ce va da stralucire preparatului vostru. Preparatele voastre, citire de pe blog-ul Ceraselei, nu trebuie sa contina alte ingrediente in afara de cele propuse, singurele acceptate fiind apa, orice tip de grasime vegetala sau animala, zahar, miere sau alti indulcitori, faina, amidon, sare, condimente (aici fiind incluse si condimentele lichide de exemplu: soia sos, worcestershire sos, teriaki sos etc. dar si toate tipurile de otet, mustar, ketchup, maioneza), verdeturi (patrunjel, marar, coriandru, cimbru, etc.) pastai de vanilie, arome pentru prajituri si alti aditivi alimentari (zahar vanilat si aromatizat, gelatina, conservanti, coloranti), agenti de crestere pentru aluaturi (bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, praf de copt si drojdie).”
Invit pe oricine sa participe la aceasta minunata provocare! Trebuie sa preparati o reteta dulce sau sarata, cu ingredientele propuse, se pot folosi toate, sau doar o parte din ele, dar singurul ingredient musai prezent trebuie sa fie cel vedeta. Reteta participanta se va posta pe blog-ul personal cu link catre bolg-ul: http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html , plus link catre blog-ul meu http://panacris.blogspot.ro/. Daca nu aveti blog, puteti trimite reteta, poza cu preparatul final si numele dumneavoastra, pe blog-ul Ceraselei.
Termenul limita de postare sau trimitere a retetei propuse este sfarsitul lunii martie.
 A sosit primăvara, iar la sfârșitul lunii martie 2016, catolicii și reformații, printre care mă număr și eu, celebrează Sărbatorile pascale, așa că m-am gândit la ceva mai festiv și colorat.   

Așadar, cutia misterioasă conține:

Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)

Oare, v-am deschis apetitul și interesul???? Dacă da, vă mulțumesc. Cred că am realizat o listă destul de generoasă ;) Aștept cu mare interes și nerăbdare preparatele voastre minunate.
Mulțumesc AncaBanRoman  pentru propunerea de a fi gazda în această minunată lună, plină de aniversări.
Hai, că m-am lungit cu vorba, voi v-ați plictisit și abia așteptați să treceți la “butoane”. Inspirație maximă, spor și răbdare. Vă mulțumesc anticipat.



ESCALOP DE PORC CU CIUPERCI DE PĂDURE


”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este din nou Stefania cu al său minunat blog http://stefyharnicutza.blogspot.ro , am început cu un chec aperitiv, acum am preparat și un fel principal din carne de porc, exact pe gustul Zmeilor.

Mulțumesc pentru idee ;)

INGREDIENTE:

pulpă de porc feliată cca. 1000 g,
mix  ciuperci de pădure 1 borcan, cca. 700 g,
ulei de măsline 2 linguri,
unt cca 50 g,
vin alb demisec 100 ml,
apă cca. 100 ml,
usturoi 4-5 căței,
foi de dafin 1 bucată,
smântână lichidă de gătit 200 ml,
făină albă de grâu 4-5 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.

MOD DE PREPARARE:

Feliile de carne se bat cu ciocanul pentru șnițele pe ambele părți și se trec prin făină pe fiecare parte.


 Usturoiul curățat, doar presat un pic, se rumenșete ușor într-o tigaie împreună cu uleiul de măsline cca. 3 minute, se scoate din tigaie și se adaugă bucățile de carne, ce se rumenesc ușor pe fiecare parte la foc mediu. 


 Se prăjesc ușor, până devin aurii pe ambele părți, apoi se scot într-un vas și se țin la cald, până se prăjesc toate bucățile de carne. 


În uleiul rămas apoi se adaugă ciupercile scurse de lichidul din conservă, lăsându-se la prăjit cca. 5 minute.


 După ce s-au înmuiat se adaugă carnea prăjită, vinul, foaia de dafin și apă atât cât să acopere carnea, și se lasă la gătit cca. 10 minute, până se evaporă lichidul. 

Spre final se adaugă smântâna se mai lasă să dea câteva clocote și se oprește focul.

Se servește cald cu garnitură la alegere: orez, cartofi natur, piure din cartofi, paste sau chiar mămăliguță. 



Spor și poftă bună!

PREPELIȚE CU ANANAS ȘI CIUPERCI



Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, minunata prietenă Anca, cu minunatul său blog http://ilyanda.blogspot.ro/
Ne-a propus o minunată cutie cu ingrediente: ”Acum este randul meu sa va propun o vedeta ,dar pana acolo sa va spun restul ingredientelor :1)-carne de pasare (poate fi rata, fazan, curcan,pui, prepelita orice inaripata),2)-lapte/iaurt (vegetal sau animal ), 3)-crema de branza/branza,4)-oua,5)-ciocolata,6)-orez,7)-vin,8)-citrice,9)-radacinoase (morcov,patrunjel, telina , sfecla etc). Iar vedeta acestei luni este ANANAS. ” spune Anca. Ei sunt cam corigentă, nu prea am reușit să îmbin toate ingredientele propuse de Anca, într-o singură rețetă, dar am reușit o combinație de perpeliță cu ananas.  P.S. Mulțumesc https://www.facebook.com/prepelite.fundeniif/?pnref=story, pentru prepelițele proaspete și livrarea punctuală. 

INGREDIENTE:

Prepelițe 5 bucăți, cca. 1000 g,
Ananas proaspăt 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Ardei kapia 1 bucată,
Ulei de măsline 2 linguri,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
 Sare de mare,
 Boia de ardei dulce,
Piper proaspăt macinat,
Frunze de salvie 3-4 bucăți,
Sos de soia 2 linguri,
Sos wortchester 1 lingură,
Vin alb demisec 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

Ceapa verde și ardeiul kapia se curăță, se taie mărunt și se pun la în vasul de ceramic al noului meu ajutor în bucătărie CrockPot, peste ele se așează artistic prepelițele, se asezonează cu sare, piper, salvie, ulei de măsline și vin, apoi se setează aparatul la programul HIGH pentru 3 ore, se acoperă și se lasă liniștit la gătit. 




Între timp se curăță ananasul și ciupercile, se toacă cubulețe. Ananasul se călește intr-o tigaie cu puțin ulei de măsline. Prepelițele gătite, vreo două ore jumătate, se scot din vasul de ceramic și adaugă, la ananas ca să se rumenească un pic.  





După ce s-au rumenit se ananasul și prepelițele se pun din nou în vas, se adaugă ciupercile, sosul de soia și Worchester, și se mai lasă la gătit cca. 30 de minute. 










Spor și poftă bună!
P.S. Se pot prepara și în cuptorul obișnuit (electric sau gaz), într-un vas termorezistent la foc mediu, cca. 200 grade.




CHEC APERITIV CU PUI, ȘUNCĂ, CIUPERCI ȘI LEGUME




”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este din nou Stefania cu al său minunat blog http://stefyharnicutza.blogspot.ro/2010/05/chec-aperitiv.html , am început cu un chec aperitiv ;) un pic l-am modificat, sper să nu fie cu supărare ;) Tare bun și bogat a ieșit ;) Mulțumesc pentru idee ;)

INGREDIENTE:

Piept de pui dezosat 1 bucată,
Vin alb demisec 1 pahar, cca. 250 ml,
Sos de soia 2 linguri,
Mălai 2 linguri,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Muguri de fasole Mung cu morcovi marinați cca. ½ borcan,
Bambus conservat ½ borcan,
ghimbir ras ½ linguriță.
șunculiță țărănească 100 g,
cașcaval ras 100 g,
ouă 4 bucăți,
mărar proaspăt 1 legătură, 
ceapă verde 4-5 fire,
făină albă 2 -3 linguri.
Pentru Omletă:
Ouă 4 bucăți, unt cca. 50 g,
Sare iodată, piper proaspăt măcinat,
Pentru ciuperci:
Ciuperci feliate 1 conservă,
Ceapă verde 3-4 fire,
unt 50 g.
Pentru decor:
roșii cherry,
oregano proaspăt.

MOD DE PREPARARE:

Pieptul de pui se taie felii subțiri de cca. 1 cm grosime, apoi se pun într-un castron, se condimentează cu 2 linguri de vin, sosul de soia, mălaiul și mirodeniile, apoi se lasă la rece, la macerat cca. 30 de minute.






 Între timp din cele patru ouă se fac o omletă mare, care se scoate pe un platou la răcit, ce apoi se taie fideluță.

Ciupercile mărunțite se călesc împreună cu ceapa tocată mărunt,  în untul topit, ca. 5 minute la foc mediu, până devin translucide.

Pieptul de pui se scoate din marinadă, se scurge bine, apoi se pune la prăjit într-o tigaie wok, de pereferință, adică o tigaie cu pereții înalți, cca. 10 minute la foc mic, ca să rămână suculentă. Apoi se adaugă amestecul de ceapă și ciuperci călite, omleta fideluță, bambusul feliat fideluță, mugurii de fasole și morcovii marinați , vinul rămas și sosul de marinadă, lăsându-se la călit cca. 10 minute la foc mediu, atât căt să se obțină o compoziție moale și umedă.







În compoziția de pui se adaugă șunca mărunțită, ardeiul tocat cubulețe, cașcavalul ras, făina, gălbenușurile de ou, albușurile de ouă bătute spumă, mărarul tocat mărunt  și se amestecă bine până se înglobează toate ingredientele, apoi umplutura se așează într-o formă de chec termorezistentă și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 150 grade. După ce trece testul scobitorii, checul se scoate din cuptor, se lasă la răcit în formă apoi se răstoarnă pe un platou de servire. Spor și poftă bună! 








După ce trece testul scobitorii, checul se scoate din cuptor, se lasă la răcit în formă apoi se răstoarnă pe un platou de servire. 


Spor și poftă bună!






CIORBĂ CU CARNE AFUMATĂ, PERIȘOARE ȘI ZEAMĂ DE VARZĂ



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a fost găzduită în luna ianuarie de Laura in minunata sa căsuța: http://casutalaurei.ro/tema-lunii-afumaturi/. Ca deobicei pe ultima sută de metri, apar și cu rețeta.
O ciorbă specifică și de nelipsit în familia mea, iarna, când gerul și viscolul, bate la geamuri. Bogată și sățioasă, pe gustul Zmeilor casei. Spor și poftă bună!


INGREDIENTE:
ceapă galbenă 1 bucată,
morcov 1 bucată,
păstârnac ½ bucată,
pătrunjel rădăcină ½ bucată,
țelină rădăcină 1 felie cca. 50 g,
ardei kapia roșu 1 bucată,
praz ½ bucată,
ulei de floarea soarelui 2-3 linguri,
carne afumată ( ciolan de porc) cca. 300 g,
carne de porc bucățele cca. 300 g,
foaie de dafin 2-3 bucăți,
piper boabe 5-6 bucăți,
coriandru boabe 2 bucăți,
boia dulce de ardei,
cimbru uscat,
zeamă de varză acră 1500 ml,
cartofi roșii 2-3 bucăți.
Pentru perișoare:
fleică de porc cca. 150 g,
pulpă de vită cca. 150 g,
orez cca. 50 g,
ceapă 1 bucată mică,
boia de ardei dulce,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
ou 1 bucată.

MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei și apă, într-o oală de cca. 5000 ml., împreună cu bucățele de carne, cca. 10 minute la foc mic. 


Carnea afumată se pune la fiert într-un vas încăpător cu apă rece, cca. 30 de minute, după primul clocot, la foc mediu. Apoi se scoate din apa care a fiert se porționează și se adaugă la amestecul de zarzavaturi și varză, lăsându-se la fiert la foc mic cca. 30 de minute semiacoperit.



Între timp cele două feluri de carne se dau prin mașina de tocat, ceapa curățată și tocată mărunt se călește cu puțin ulei și apă, apoi se adaugă orezul, se asezonează de sare, piper și boia. Amestecul obținut din ceapă și orez, se adaugă la carnea tocată, amestecându-se până ce se înglobează cele două compoziții, iar pentru siguranță se adaugă un ou și se frământă bine până ce se obține un amestec omogen.

Perișoarele se adaugă la fiert împreună cu cartofii cubulețe, după ce s-a verificat ca cele două feluri de carne să fie fierte, lasându-se la fiert cca. 15 minute, la foc minim.
Între timp zeama de varză se dă în clocot separate și se adaugă după ce toate ingredientele s-au fiert, lasându-se încă 10 minute la fiert, după primul clocot.

 Se servește fierbinte cu ardei iuți sau smântână după gustul fiecăruia.
Poftă bună!




CURCAN CU PORTOCALE, LEGUME ȘI GHIMBIR


Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, este minunata prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html
 Iată lista, cu ingredientele din Cutia misterioasă, propusă de Simona: ”ghimbir, legume verzi (salata, spanac, rucola, valeriana), carne de pui (poate sa fie si curcan sau rata), oua, branzeturi (la alegere), un ingredient din trandafiri (dulceata, petale de trandafiri, apa de trandafiri), iaurt (poate sa fie chefir, sana, ce doriti din categoria asta), scortisoara, migdale, iar vedeta acestei luni va fiiii…..portocala!!!” Ei nu am reușit să combin toate ingredientele propuse, dar pe cele principale, le-am combinat foarte fain. Inițial Zmeișorii au fost reticienți, dar  au probat și testul a fost trecut. Gata cu vorbăria, să trecem la treabă! ;)

INGREDIENTE:

Bucățele de curcan cca. 600 g,
Ceapă galbenă 2 bucăți,
 Apio 2 tije,
Ardei gras roșu ½ bucată,
Portocale 2 bucăți,
Ghimbir rădăcină rasă după gustul fiecăruia,
Ulei de măsline 1-2 linguri,
Sare iodată 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat 1 praf,
Condiment portocale și ghimbir de la DeLuxe ½ linguriță,
Condiment portocale și lămâie de la DeLuxe ½ linguriță,
Miez de nucă mărunțit cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE:

Legumele curățate și feliate julien se trag în uleiul de măsline încins, cca 5 minute, după ce au devenit translucide se adaugă bucățelele de curcan, se completează cu puțină apă, apoi se lasă la gătit cca. 15 minute la foc mediu, pe aragaz acoperite.








După cele 15 minute, mâncarea se  transferă într-un vas termorezisten, apoi se condimentează cu ghimbirul ras, sarea, piper, condimentele aromate cu portocale.


 Portocalele se spală bine cu apă caldă și oțet, apoi se feliază și se așează între bucățelele de carne. Se presară nucile mărunțite apoi se introduce vasul la gătit, în cuptorul preîncins, neacoperit, la 200 grade cca. 15 minute, până începe să se rumenească deasupra.






Se serveșete cald, ca atare sau alături de orez și salată de sezon. Spor și poftă bună!





PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU PORTOCALE


În luna ianuarie gazda provocării Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata și buna prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reușit să aduc și un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.htmlpentru inspirație.

INGREDIENTE:

Ouă 5 bucăți,
Unt grăsime 85% 200 g,
Făină albă de grâu 200 g,
Zahăr tos 200 g,
Apă de trandafiri 1 linguriță,
Amestec de ghimbir și portocale DeLuxe ½ linguriță,
Sare iodată 1 praf,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Portocale 2 bucăți,
Zahăr tos pentru caramelizat 100 g,
Miez de nucă cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE:

Portocalele spălate foarte bine cu apă fierbinte și oțet, se taie felii subțiri. Acestea se așează într-o tavă termorezistentă, se presară cele 100 g de zahăr tos pentru caramelizat și miezul de nucă, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, până ce se caramelizează portocalele și miezul de nucă.




Între timp, într-un vas înalt se amestecă ouăle, cu zahărul, mix-ul de ghimbir și portocale, apa de trandafiri, esența de vanilie și se mixează până ce se obține o cremă albicioasă și voluminoasă. Cu cât se mixează mai mult aluatul cu atât va fi mai pufos.   Untul topit și un pic răcorit se adaugă în crema de ouă, mixându-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă făina cernută, amestecându-se ușor de jos în sus, până ce se omogenizează.







Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atenție dacă portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obținută și se introduce tava din nou la cuptor, până ce feliile devin aurii.




Aluatul obținut se toarnă peste portocalele și nucile caramelizate, se scutură tava, ca aluatul să se așeze bine, apoi se dă la copt cca. 30 de minute la 180 grade.

 După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor, apoi fierbinte, să răstoarnă pe o farfurie, mai mare decât diametrul tăvii. 
Atenție, farfuria se așează deasupra tăvii, se ține strâns cu ambele mâini, mâinile să la aveți protejate cu mănuși sau prosop de bucătărie, apoi se răstoarnă tava brusc, pe farfurie, se ridică tava ușor, apoi se lasă prăjitura să se răcească complet. 


Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună!  





COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a fost găzduită  în luna decembrie, de prietena mea dragă, nu numai virtual, Carmen Manu, cu al său minunat blog: http://carmen-lacarmeninbucatarie.blogspot.ro/2011/01/trandafir-cu-visine.html?spref=fb . Într-un final m-am mobilizat și am trecut la treabă.
Am pornit de la rețetă postată de Bertoni D Albert, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1673415792927408&set=a.1375494336052890.1073741828.100007770091396&type=3&theater&notif_t=like, apoi am trecut în revistă mai multe articole despre faptul că aluatul pentru cozonac, se prepară în două zile și anume se frământă aluatul după-amiaza, apoi se lasă la dospit la rece până a doua zi, http://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/, așa că am probat și eu varianta aceasta,doarece deja se făcuse târziu, ca să mai stau după el l-a dospit la cald și apoi la copt.

INGREDIENTE:

făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g,
nucă de cocos 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.






Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.
A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind și se umplu cu diferite umpluturi.



 Pentru umplutura cu nucă, se bat albușurile rămase de la aluat, se adaugă esență de rom.
Prima foaie se unge cu caramel preparat în casă, rețeta o găsiți aici: http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, apoi se nuca de cocos, apoi se rulează.



Pe a doua foaie se întinde crema de nuca și se presară pudra de cacao, ce apoi se rulează. Cele două rulouri obținute, se împletesc, apoi se așează în tava de cozonac tapetată cu foaie de pergament și se mai lasă la crescut cca. 30 de minute, tot la rece.




Se unge cozonacul cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.





Spor și poftă bună!







PROVOCAREA MISTERY BOX, NOIEMBRIE 2015

RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI



    Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost draga de Margareta Cismasu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro
Margareta ne-a provocat cu următoarele ingrediente: ”Fructe de toamna: mere, pere nuci, gutui, dovleac, oua, ciocolata, smantana, lapte, cacao, branza. Vedeta acestei luni a fost caramelul.”
Ei nu am reușit să combin toate ingredientele, dar am adus cu mare întârziere, o ruladă caramelicioasă delicioasă. P.S. Zmeișorii au cam strâmbat din nas când am tăiat-o, vizual nu le-a inspirat încredere, dar când au gustat, au zâmbit, și au zis: ”ne aduce aminte de-o prăjitură de sărbători ce am degustat în Maramureș.” ;) Ei chiar așa, m-am inspirat de la minunata Anca Roman, http://ilyanda.blogspot.ro/, care culmea e din Oradea ;)  

INGREDIENTE:

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Ouă 7 bucăți,
Oțet 1 linguriță,
Zahăr tos 7 linguri,
Făină albă din grâu 000 7 linguri,
Pudră de cacao 3 linguri,

PENTRU CREMĂ:

Zahăr tos 5 linguri,
Unt 250 grame,
Nucă tocată 160 g,
Gălbenuș de ou 2 bucăți,
Dulceață din gutui 150 g.

MOD DE PREPARARE:

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul. Apoi se adaugă zahărul tos, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile,amestecându-se ușor. Apoi se adaugă făina amestecându-se ușor, până ce se înglobează în aluat.


Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă cu ajutorul unui poș sau linguri diverse forme, apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 5 minute.


  
 În compoziția rămasă se adaugă pudra de caco, apoi amestecă ușor până ce se obține un aluat colorat uniform, apoi aluatul de cacao se toarnă peste formele coapte,  se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 230 grade.


 După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie, se scoate ușor foaia de pergament,  apoi se întoarce blatul pe un prosop de bucătărie umezit, se rulează fierbinte și se lasă la răcorit cca. 20 de minute.







PENTRU CREMĂ:


Într-un vas cu fundul gros se pun la topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Gălbenușurile se amestecă energic într-un castron cu 2 linguri de zahăr.


 După ce zahărul topit a prins culoarea caramelului, se ia de pe foc, se adaugă nucile tocate și se amestecă până ce se înglobează în zahărul caramel. 


Se adaugă untul și se pune din nou la foc mic, ca să se înglobeze bine untul, la final se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahărul, fierbându-se la foc mic, până se îngroașe crema. 



Se lasă la răcorit cca. 25 de minute. După ce s-a răcit rulada și crema se începe ansamblarea. Se unge foaia cu un strat generos de dulceață din gutui, apoi se adaugă crema, se întinde cu lama unui cuțit ca să se uniformizeze. 



Se rulează strâns foaia, se înfoliază cu folie alimentară, se leagă strâns la capete, apoi se pune la rece până a doua zi. 





Spor și poftă bună! 

PARADA ”WEEKEND CU SPOR” NOIEMBRIE 2015

O nouă lună, o nouă provocare. Pentru luna noiembrie am primit cu mare drag și plăcere propunerea să fiu gazdă în provocarea ”Weekend”  cu spor inițiată de, Stefania Anastasiu, mai bine zis Stefyharnicuta ;) cu al său minunat blog: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html 
Am propus următoarele secțiuni:
Fetele s-au  mobilizat și au adus preparate minunate.

Lulu,  Lubita Iancu, a dus o ciocolatoasă, tare apetisanta:



Pe Sidy, Sidonia Toncean , am cucerit-o cu plăcinta sfărâmată cu brânză, n-a rezsitat tenației și a ”executat-o”


Mony’s adică Monica Horoiu a adus o negresă de ”dulce”, minunată.



Stefy, Stefania Anastasiu, a preparat savuroși cartofi duchesse, simplu, rapid și de efect.




Simona, Simona’s World, mereu pe fugă, a avut răgazul să prepare un gustos pate de casă.



Iar eu am reeditat, chifteluțele din orez, ce m-au cucerit.



Mulțumesc Stefania Anastasiu, pentru minunata provocare. Multumesc fetelor pentru implicare, și prepararea bucatelor. Sper să mai reveniți în vizită pe blog-ul meu din când în când :D. Să aveți o lună Decembrie cu mult spor în tot ceea ce vă propuneți.






Traditie si gastronomie romaneasca luna Noiembrie 2015, tema TOCHITURĂ

TOCHITURĂ DE PORC



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:

Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui  Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm poveștile și să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

carne de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat de porc cca. 300 g,
cârnați afumați de casă cca. 300 g,
bacon bucățele 125 g,
untură de porc 2 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
cimbru măcinat,
boia dulce de ardei.
Pentru servire:
Mămăligă,
Ou de găină,
 Brânză de oi rasă.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas cu fundul gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel, mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se numește tochitură, că să nu te folosești de cuți să tai carnea, se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de piper, cimbru și boia, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă apă, și sare, carnea de porc lasă sufiecient lichid și grăsmie. 




După ce s-au gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile. 






La sfârșitul gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună! 




PROVOCAREA  Weekend cu spor



CHIFTELE DIN OREZ ASEZONATE CU CURRY

Pentru provocarea Weekend cu spor, ce luna aceasta o găzduiesc cu mare drag, am adus o nouă variantă a chifteluțelor din orez deja preparat ;)  http://panacris.blogspot.ro/2015/10/provocarea-weekend-cu-spor.html



O nouă alternativă al chiftelelor fără carne. Delicioase!

INGREDIENTE:

Orez 250 g,
Apă 750 ml.,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Boia de ardei dulce,
Praf de curry,
Ouă de găină 1 bucată,
Cașcaval ras 4 linguri,
Salam țărănesc cca. 50 g,
făină albă de grâun 1 lingură,
Pesmet auriu cca. 2 linguri,
Ulei de palmier pentru prăjit.
PENTRU SERVIT:
sos tzatziki,
sos de mărar;) sau de ce nu sos roșu ;)

MOD DE PREPARARE:

Acest preparat îl faceți atunci când mai rămâne o mână de orez de la vrei garnitură. Dacă nu atunci procedați în felul următor. Orezul se pune la fiert în apă rece, într-un vas special în cazul meu Multicooker de la Phillips, sau într-un vas cu fundul tripul că să nu se prindă, cu puțină sare.

 După ce s-a fiert orezul, se curge de excesul de apă și se lasă la răcorit, cel mai bine până a doua zi. În orezul răcit se adaugă salamul tăiat cubulețe, ouăle, cașcavalul ras, pesmetul auriu, făina, se asezonează de sare, curry, piper și boia, apoi se amestecă energic până ce se înglobează ingredientele. 





Uleiul de palmier se pune la încins într-o tigaie, apoi se formează chifteluțele cu mâna udă,  se tăvălesc prin pesmet apoi se pun la prăjit. Se servesc fierbinți cu sos de tzatziki sau de mărar, sau chiar o simplă smântână.


Spor și poftă bună!



PROVOCAREA  Weekend cu spor

”De ce "Weekend cu spor" ? Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea ;) 

O nouă lună, o nouă provcare, de data asta Stefania Anastasiu, mai bine zis Stefyharnicuta ;) cu al său minunat blog: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html Am intrat în acest grup în urmă cu câteva luni, recunosc, că nu prea m-am ținut de treabă, timpul și anumite evenimente mi-au fost potrivnice L Acum sper că voi face față cu brio provocării;) Am analizat, blog-ul personal, să văd dacaă se încadrează provocării și am ajuns la concluzia, că daaaa, am câteva rețete faine;).

Așa că propun următoarele secțiuni:


Vă aștept cu mare drag la această provocare ;)
 P.S. Luna noiembrie, e o lună specială pentru familia noastră, Zmeișorii sunt născuți în această lună, TataZmeu e Gabriel, iar cununia religioasă tot în această lună o aniversăm ;)  8, 12, 13 si 25 sunt zile aniversare în familia Zmeilor ;) 


FRIPTURĂ FIARTĂ DE PUI




O nouă provocare, o nouă rețetă faină. M-am alăturat de curând, vreo 3 luni, zic eu, unui nou grup: Weekend cu spor ;) inițiat de Stefania Anastasiu, mai bine zis: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html
Mecanismul provocării este următorul: ” Participantii la provocare, vor trebui sa pregateasca, la alegere, o singura reteta din cele 3 categorii propuse de gazda, pe care vor trebui sa o publice pe blogul personal in weekend-urile 2 si 3 (si 4 - daca e o luna care are 5 weekenduri), mentionand printr-un link gazda provocarii, apoi vor trimite linkul retetei si blogului, precum si poza cu preparatul final catre gazda lunii, urmand ca in ultimul weekend, aceasta sa posteze parada provocarii!! Orice participant la provocare, va preciza ca participa la aceasta provocare, printr-un link catre aceasta postare.
Mi se părea tare ușor, doar știți cât gătesc,dar mereu intervine câte altceva, trecea luna și rețeta preparată a rămas în arhiva personală, cu poze interemediare :( Luna aceasta s-a întâmplat la fel, asta nu că n-am avut timp ptr postat, ci pentru că preparatul pregătit a fost așa de bun, că s-a epuizat instant, și nu am reușit o poză de prezentare finală apetisantă. Să revin. Luna octombrie gazda provocării a fost tiza mea de prenume chiar și nume, Cristina Pană, cu al sau blog: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/
Cristina ne-a propus următoarele categorii:
Gata cu vorbăria, să trecem la treabăJ

INGREDIENTE:

pui grill 1 bucată,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
Ardei kapia 1 bucată,
foi de dafin 2-3 bucăți,
boabe de piper ½ linguriță,
roșii întregi conservate de la @SunFood 1 cutie,
usturoi 6-7 căței,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.

MOD DE PREPARARE:

Puiul curățat și spălat se pune la fiert în apă rece puțin sărată. Se lasă la fiert cca. 30 de minute, la foc mediu, neacoperit, spumându-se la nevoie. Sper finalul fierberii se adaugă foile de dafin și boabele de piper. După ce s-a fiert carnea, se scoate din vas, se porționează, apoi se așează într-o tavă termorezistentă, asezonându-se cu sare și piper proaspăt măcinat.
 Ciupercile spălate și curățate, se așează întregi printre bucățile de pui, apoi se acoperă cu roșiile din conservă, (inițial am vrut cuburi, dar am avut numai întregi, ce apoi le-am mărunțit!),  ardeii kapia feliați și usturoiul curățat, de asemenea feliat completându-se cu apa în care a fiert puiul, atât cât să acopere friptura.  






Tava acoperită se pune la cuptor, în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la foc mediu. În ultimele 5 minute, friptura se lasă neacoperită pentru a se rumeni frumos. Spor și poftă bună!





Cum spune Cristina Pana, tiza mea: ”Reteta de fata  este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PL.” Acum nu știu dacă, adaosul de ardei kapia și ciuperci, modifică dieta :D Cert este, că e tare fragedă friptura. 




BRIOȘE CU DOVLEAC


Daaa, o nouă lună, o nouă provocare, în Provocarea Cutia Misterelor - Mistery box challenge, inițiată de Cerasela, http://saffronanddates.blogspot.ro/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Luna acesat gazda provocării este minunt, zâmbăreața Maria, sau mai bine zis: http://zambetania.blogspot.ro/2015/10/provocarea-cutia-misterelor-lista.html  Maria Zambetania a zis:  ” Doamnelor, domnilor, defilează pe covoru zambetan cele 9 minivedete şi obligatoria:
ciocolată, smântână, brânză, ouă, nuci, pere, cafea, roşii, lapte şi ingredientul vedetă, deci obligatoriu: DOVLEACUL. ”
 Așa că m-am conformat, nu am reușit să adun în rețeta mea toate ingredientele:D, dar am folosit 4 din 9, sper că nu mă lasă corigentă J

INGREDIENTE:

Pulpă de dovleac copt 200 g,
Nuci/Alune de pădure 100 g,
Zahăr tos 100 g,
Zahăr vanilinat burbon de la Dr. Oetker 1 plic,
Făină albă de grâu 120 g,
Scorțișoară prudră ½ linguriță,
Nucșoară rasă ½ linguriță,
Ghimbir pudră ½ linguriță,
Cuișoare pudră ½ linguriță,
Praf de copt cu șofran 2 linguri,
Amoniac ½ plic,
Sare iodată ½ linguriță,
Ou 1 bucată,
Ulei de floarea soarelui 50 ml,
Sana 300 ml,
Pentru decorare:
Dulceață din dovleac 3-4 linguri,
Brânză de vaci cca. 200 g,
Zahăr pudră cca. 100 g,
Pudră de cacao 2 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul se taie în două și se pune la copt în cuptor cca. 60 de minute la 200 grade. După ce s-a copt, se curăță de coajă și se trece prin blender sau aparat de mărunțit, ca să se obtină un piure fin.






Între timp se prăjesc alunele de pădure, decojite, într-o tigaie fără grăsime la foc iute cca. 5 minute, amestecându-se continuu, ca să nu se ardă ;) Se folosește metoda bucătarilor chinezi de a scutura tigaia, dar dacă nu aveți dexteritatea suficientă sau putere, amestecați cu o lingură de lemn. După ce s-au prăjit se lasă la răcit, cca. 10 minute, apoi se mărunțesc.



Într-un vas încăpător se amestecă ingredientele uscate: zahărul tos și cel vanilinat, mirodeniile, praful de copt, amoniacul, făina, alunele mărunțite și piureul din dovleac copt.
Separat se amestecă energic oul, uleiul și sana. Compoziția rezultată se adaugă peste compoziția semi-uscată, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele.






Aluatul rezultat se toarnă în form de brioșe, tapetate cu unt și făină, sau mai ușor cu hârtii special pentru copt brioșe. Brioșele se pun la copt în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 200 grade. După ce au trecut testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit. Î




ntre timp se prepară crema de brânză, simplă și gustoasă: brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră, până se obține o cremă dulce omogenă.
După ce s-au răcit brioșele, se scobesc cu un aparat special, sau cu nare grijă cu o linguriță, în locașul rămas se pune o linguriță sau două de dulceață din dovleac, rețeta aici: , apoi se acoperă cu cremă din brânză și se presară pudră de cacao  ;) 







Data viitoare voi veni cu o glazură de cacao;) Spor și poftă bună!






PARADA Cutiei Misterelor - Mistery box challenge Septembrie 2015


Bună seara dragi misterioase. În sfârșit am reușit să adun minunatele voastre rețete, postate în luna septemebrie pentru provocarea MisteryBoxChallenge propusă de http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html, și găzduită de mine în luna lui Răpciune.
Regulamentul și articolul de bază, îl regăsiți aici ;) http://panacris.blogspot.ro/2015/09/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html

Draga și inepuizabila de noi combinații, Lubita Iancu, sau mai bine spus http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro a adus o minunată pentru această paradă, dulceață de ardei iuți, o cremă picantă cu avocado și costițeee picante acompaniate de cartofi mov, care s-au dovedit un pic îndărătnici, și-au pierdut culoarea, dar gustul lor e la fel de bun;)
Astfel prima rețetă a lui Lulu a fost o minunată dulceață din ardei iuți, doar ARDEIUL IUTE a fost vedeta cutiei misterelor:



     A doua minunăție picantă, o combinație tare faină, crema picantă cu avocado, ce surprinde în mod plăcut musfarii ;) 




     O altă bunăciune, deși Lulu s-a necăjit un pic, deoarece cartofii mov, s-au cam decolorat, costițțțțeee și cum altfel decât piicccaannte ;) Mulțumesc dragă Lubița, tare mult aș vrea să ne cunoaștem și în”carne și oase” cum îmi place mie să spun, nu doar virtual. Am învățat tare multe de la tine ;) :-*




     Gingașa +Maria Udrea , sau mai bine zis: Merișor și rețetele ei, merisor67.blogspot.ro a adus o savuroasă friptură de pui în sos piiccaaaaaaaaaaannt, plină de legumele specifice toamnei, roadele pământului, cum le spun eu ;) 



    Margareta, http://margaretacismasiu.blogspot.ro mi-a deschis apetitul cu mâncărica picantă din carne de batal, numai bună pe gustul Zmeilor din casă ;)




I         Iar cireașa de pe tort, a adus-o Zâmbetania, adică    http://zambetania.blogspot.ro;).Brioșe cu ciocolată, brânză și ardei iute;)
            Sincer așteptam o astfel de nebunie de rețetă ;) Mi-am scos și eu vreo 3 rețete de ciocolată cu ardei iuți :D , darrr au rămas în faza de stand by :D Mulțumesc dragă Maria, pentru delicioasele brioșe ciocolatoase și picante ;)




      Ca să închei parada am adus: un chutney picant cu dovleac, ardei iuți cu stafide conservați în oțet și o salată de ardei iuți verzi, cu țelină, hrean și lămâie confiată ;) Buneee pentru preparatele din carne în zilele reci ce vor urma.








http://panacris.blogspot.ro/2015/09/salata-de-ardei-iuti-telina-hrean-si.html



Neobosita Victoria Gabriela, https://vickysrecipes.wordpress.com, a adus pentru această minunată paradă, un fel prinicipal deosebit, pe care, chiar îl voi testa. Mulțumesc draga mea: 



   Mulțumesc pentru participare, știu că a fost cam grea provocarea, dar uite că și ARDEIUL IUTE, poate fi vedetă în bucatele noastre ;) :-*


P.S. Dacă mai sunt rețete, vă aștept cu drag până la sfârștul lunii octombrie ;) :-*




Provocarea Cutia Misterelor - Mistery box challenge Septembrie 2015

 O noua luna, o noua provocare!!!

Da, au cam inceput sa-mi placa provocarile. Pe +Cerasela Badr El-Din, am cunoscut-o doar virtual, deocamdata, intr-o alta provocare. In grupul Mistery box challenge, m-am inscris de vreo doua luni, cred. Am tot stat cuminte, doar am urmarit minunatele retete si defilarea lor in parade. Luna august, fiind luna de concediu si un pic mai lejera, am fost un pic mai activa. +Maria Udrea,  m-a invitat sa ma alatur paradei, am facut-o si, nu mi-a parut rau. +Cerasela Badr El-Din, cu al ei minunat blog, http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html, mi-a facut o propunere, ca sa fiu gazda pentru luna septembrie. Sincer, am fost un pic in balanta, am cugetat si in final am spus, da, de ce nu. 
Acum urmeaza, partea cea mai dificila, ingredientele ce vor fi puse in cutia misterelor. O sa va povestesc un pic despre mecanismul provocarii.
Cutia va contine un  numar de 7 pana la 10 ingredinte, inculzand un ingredient vedeta, ce va da stralucire preparatului vostru. Preparatele voastre, citire de pe blog-ul Ceraselei, nu trebuie sa contina alte ingrediente in afara de cele propuse, singurele acceptate fiind apa, orice tip de grasime vegetala sau animala, zahar, miere sau alti indulcitori, faina, amidon, sare, condimente (aici fiind incluse si condimentele lichide de exemplu: soia sos, worcestershire sos, teriaki sos etc. dar si toate tipurile de otet, mustar, ketchup, maioneza), verdeturi (patrunjel, marar, coriandru, cimbru, etc.) pastai de vanilie, arome pentru prajituri si alti aditivi alimentari (zahar vanilat si aromatizat, gelatina, conservanti, coloranti), agenti de crestere pentru aluaturi (bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, praf de copt si drojdie).”
Invit pe oricine sa participe la aceasta minunata provocare! Trebuie sa preparati o reteta dulce sau sarata, cu ingredientele propuse, se pot folosi toate, sau doar o parte din ele, dar singurul ingredient musai prezent trebuie sa fie cel vedeta. Reteta participanta se va posta pe blog-ul personal cu link catre bolg-ul : http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html , plus link catre blog-ul meu http://panacris.blogspot.ro/. Daca nu aveti blog, puteti trimite reteta, poza cu preparatul final si numele dumneavoastra, pe blog-ul Ceraselei.
Termenul limita de postare sau trimitere a retetei propuse este sfarsitul lunii septembrie. Ei si acum v-am mecanismul provocari, o sa va deschid cutia misterioasa cu ingredientele secrete aferente lunii septembrie.
A sosit toamna, toate gospodinele zumzaiesc prin piete pentru a procura si prepara bunatati ce vor umple camarile, si vor fi savurate in perioada ce va urma. Cum spunea si +Maria Udrea  luna trecuta, imi este greu sa ma decid sarat sau dulce, dar, cred ca am gasit un echilibru.

Asadar, cutia misterioasa in luna septembrie contine:
Oua, lapte, smantana, branza (toate sortimentele), legume, fructe, carne (porc,vita, pasare, vanat), cacao, ciocolata si ingredientul vedeta, atentie ARDEIUL IUTEEEE.
Oare, v-am deschis apetitul si interesul???? Daca da, va multumesc. Astept cu mare interes si nerabdare preparatele voastre minunate.
Multumesc +Cerasela Badr El-Din,  pentru propunerea de a fi gazda in aceasta minunata luna, totodata si lui +Maria Udrea, deoarece m-a invitat luna trecuta sa particip la aceasta minunata provocare.
Hai, ca m-am lungit, voi v-ati plictisit si abia asteptai sa treceti la “butoane”. Inspiratie maxima, spor si rabdare. Va multumesc anticipat.





PROVOCAREA LUNII AUGUST

Provocarea minunata @Traditie si gastronomie romaneasca inititata  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a ajuns si aceasta luna la final.
Luna lui Gustar, ultima luna de vara, desi a fost  caniculara,  piata a fost plina de roadele pamantului, legume si fructe. Mi-a fost greu sa ma hotarasc ce sa propun fetelor deoarece, fiind cald nu prea mai ai chef nici sa mananci, dar sa mai si gatesti. Muza a venit intr-un moment maxim de inspiratie: CIORBE/SUPE din carne, din legume, de ce nu din fructe, calde sau reci, oricat de cald ar fi o ciorba/supa tot mananci, daca nu zilnic macar de doua ori pe saptamana. Fetele, bloggerite au fost foarte incantate si s-au apucat de treaba, au adus la parade ciorbe, supe, borsuri din toate regiunile tarii. Le multumesc tare mult, nu ma asteptam sa fie asa o parada minunata, mai ales ca era inca o luna de vacanta/concediu.

Si acum sa defileze parade CIORBELOR/SUPELOR ;)


Daca  am fost gazda m-am straduit sa incep provocarea cu articolul aferent lui Gustar, sa va fie de folos ani multi de acum in colo.


Maria Udrea, pe care ma bucur ca am cunoscut-o personal, a sosit rapid cu minunata poveste a ciorbei de fasole cu ciolan afumat. O ciorba nelipsita in fiecare familie din tarisoara noastra draga. Multumesc tare mult, Merisor drag si sensibil. :-*



Sidonia Toncean, a raspuns prezent cu o minunatie de ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse, minunata combinatia legume si fructe.



Draga de Sidonia, mi-a facut placerea de a aduce si supa de fructe, ce mi-a adus aminte de copilarie. Eu o stiam doar din visine sau mere, uite ca acum am descoperit o noua varianta,  bunaaaa, mai ales ca se poate servi calda sau rece. Multumesc tare mult.



Elena Bite, a adus o ciorbita de praz minunata acrita cu zeama de varza din zona Olteniei. Plina de legume, viu colorata si numai buna in zilele de post.



Draga de Elena, a adus o doua ciorbita din maruntaie de pui, tocmai pe gustul meu, dreasa cu ou si smantana. Multumesc tare mult. :-*



Neobosita Gina Bradea, a rapit un pic din activitate ei intensa si a adus un bors de gaina, autentic moldovenesc. Precum o stim toti pe Gina, a adus rapid lamurirea dilemei mele, vizavi de ciorba acra si ciorba dulce.  Multumesc tare mult.



Harnicuta Margareta Cismasu, a adus o ciorba de vacuta cu mullttee legume, asa cum se face in Banat. Multumesc tare mult.




Simona Kitchen, draga de ea, desi mereu e pe fuga, a avut un moment de ragaz si a preparat o savuroasa supa de rosii cu taitei de casa, ce se imbina aromnios in aceasta supa de vara. Multumesc tare mult.


PattyPatty, sau mai bine zis Daniela,  noua prietena, ce am descoperit-o in acest grup minunat, a preparat pentru provocarea lunii lui Gustar,un satios bors de gaina cu tocmagi. Ei, aici am intrat repede pe blog-ul sau, sa vad, ce-s acei tocmagi, m-am lamurit rapid, nu spun aici, daca sunteti curiosi dati click pe link si veti afla.



Deasemenea, Daniela,  a adus o doua ciorbita de cartofi, inobilata cu flori, da flori.... din aluat de taitei. Multumesc tare mult, mai ales ca ai ales asa nume interesante preparatelor tale.




Daniela Mocean, a preparat o satioasa ciorba aita de pui cu afumatura, o combinatie din bucataria moldo-ardeleneasca, cum spune chiar pe blog-ul ei. Multumesc, am trecut-o in retete de probat.



Laura Sb, desi spune in descrierea retetei ca deja a postat cam toate ciorbele si supele traditionale, a reusit sa readuca in valoare minunatele pastai de fasole, proaspete de vara. Multumesc tare mult si mi-a placut modul descrieri prepararii delicioasei ciorbe.



Iar in final va aduc si eu o ciorba dulce de pasare, data vitoare Gina voi sti diferenta dintre ciorbe si supe. 


Ei si aici ceva mai rar intalnit in ragatime, o supa specifica Transilvaniei, supa de ardei umpluti.



Tare mult mi-a placut provocarea, multumesc tuturor pentru colaborare, o parada minunata. 


P.S. Sper ca nu v-am dat prea mari batai de cap, privind provocarea, daca da, imi cer miiiiii de scuze :-* :-* :-*


Asa, pe ultima suta de metri draga de Victoria Gabriela, a adus o minunata ciorba munteneasca de fasole:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu