MEZELURI DE CASĂ

PASTRAMĂ DIN MUȘCHIULEȚ DE PORC



Am tot savurat rețete de mezel preparat în casă. Am salvat rețetele, le-am listat, trebuie doar să achiziționez doar materia de bază, adică, carnea :D restul ingredintelor sunt mereu prezente în dulapul cu mirodenii, dar mereu carnea se achiziționa pentru altfel de preparate. Când am cumpărat carne pentru grătar, am vrut mușchiuleț, dar la măcelărie nu avea decât unul :D, cum să împart ,vorba aceea un ”pai la trei măgari”, am decis că mușchiulețul va deveni mezel, iar pentru masa de prânz din aceea zi, am trecut la ceafă de porc. Ei, acum având materia primă, am început căutarea prin rețetele salvate, cea mai la îndemână mi s-a părut a Liei, dar din grabă și necitind rețeta până la capăt, am pornit-o greșit de la început. Într-un final ”am dres busuiocul” și a ieșit ceva tare bun ;) Întradevăr un pic cam dulceagă, data viitoare reduc zahărul și mierea. P.S. Asta am văzut în final că a recomandat și Lia. Deci ”vorba lungă sărăcia omului”, să trecem la treabă;)

INGREDIENTE:

Mușchiuleț de porc 1 bucată,
Pentru marinadă:
Sare iodată 2 linguri,
Frunză de dafin 2 bucăți,
Zahăr tos 1 ½ linguri,
Enibahar boabe 1 linguriță,
Amestec de Piper de la Kotany, (roșu, verde, alb, negru, coriandru) 1 linguriță,
Usturoi o căpățână,
Apă 1 ½ un pahar,
Miere de albine 1 ½ linguri,
Ulei de măsline 2 linguri
Sos de soia 1 linguriță,
Boia ardei dulce 1 lingură,.
Pentru crustă:
Ulei de măsline 2 linguri,
Miere de albine 1 lingură,
Boia de ardei dulce 1 lingură,
Cimbru ½ linguriță,
Tarhon ½ linguriță,
Sos de soia 1 linguriță.

http://gdero.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=nLg6uMSYk1vClR3eZ5NnwJRMHPvGNIekcwm.VbJOoQf.I7/fastid=efctzunkflglbqntydbakbiefijk/stparam=xoeemrrflt
MOD DE PREPARARE RETETA:

Se face o marinadă din toate ingredientele enumerate mai sus. Se pune mușchiulețul la marinat în amestec și se lasă la rece, acoperit de marinadă 48 de ore.






După cele 48 de ore, se scoate carnea din marinadă se curăță de bobae și mirodenii, atenție nu se spală cu apă, doar se tamponează cu un prosop din hârtie de bucătărie. Între timp se face un sos din ingredientele de mai sus, se ung bucățile de mușchiuleț cu sosul obținut, apoi se leagă cu ață de bucătăerie strâns, ca să se obțină o bucată cât de cât mai uniformă.






  Apoi se pun într-un vas termorezistent, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la gătit în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 180 grade.




După cele 20 de minute, se descoperă mușchiulețul, se unge cu sosul obținut din când în când, lăsându-se la gătit cca. 40 de minute la 150 grade, până ce se rumenește bine.
Apoi se scoate tava din cuptor se lasă la răcit cca. 10 minute, apoi se scot ațele și se poate servi imediat sau a doua zi. 



Atenție, sfatul Liei, tăiați doar cât mâncați. Spor și poftă bună!


PIEPT DE PORC FIERT ÎN ZEAMĂ DE VARZĂ



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta Simona cu al său minunat blog http://sim0na-world.blogspot.ro/, ne-a provocat la gătit în weekend, rețetele ei: ALUATURI DULCI, APERITIVE, PREPARATE DIN CARNE DE PORC. Am analizat, și am ales Șuncă fiartă în zemaă de varză ;) Tot e sezonul:D Se pare că Tiza mea, Pana Cristina, mi-a luat-o înainte, culmea, cu același preparat :D deci, numele ăsta  are ceva în comun ;) Așa, gata vorbăria, să trecem la treabă ;)

INGREDIENTE:
piept de porc cu șorici o bucată de cca. 1000 g,
zeamă de varză cca. 1000 ml,
cimbru uscat,
amestec de piper boabe, negru, roșu, coriandru și semințe de muștar 1 lingură,
foi de dafin 2-3 bucăți,
boia dulce de ardei 3-4 linguri,
usturoi 5-6 căței

MOD DE PREPARARE:

Pieptul de porc, se curăță de eventualele fire de păr, adică se pârlește un pic la flacăra aragazului. Apoi se crestează, adică în felii, fără să se taie soriciul. Se asezonează de mirodenii, se pune pieptul de porc, într-un vas mai înalt, se adaugă zeama de varză și se pune la fiert, la foc mic, neacoperit cca. 1 oră, până se pătrundea carnea.



Se scoate din zeamă, apoi se lasă la răcorit cca. 15 minute, după ce se ”masează” cu boia de ardei dulce și usturoi pisat, apoi se dă la rece, cel mai bine până a doua zi. 


Simplu, natural, de casă ;) Spor și poftă bună;)








CÂRNAȚI LA GARNIȚĂ ( conservați în untură)


Așa, că tot am gătat cârnații la garniță, vă aduc acum și rețeta. Nu e grea doar că implică timp și răbdare. E o rețetă de iarnă, dar cred că se poate prepara și acum ;) Dacă nu aveți afumătoare, apelați la un prieten de la țară, sau în cel mai rău caz cumpărați cârnați proaspeți afumați ( am văzut la Billa!) și în rest vă descurcați;)
  • INGREDIENTE:
  • Pentru untură:
  • slănină de porc fără șorici 3000g,
  • apă 150 ml,
  • Ingredient principal:
  • cârnați de casă afumați 2-3 fire, rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/carnati-a-la-pana-27887.html.

  • MOD DE PREPARARE:
  • Untura se prepară conform rețetei http://www.bucataras.ro/retete/jumari-la-multicooker-67580.html,
    Slănina proaspătă tăiată mărunt se pune în vasul aparatului Multicooker de la Phillips cu cca. 150 ml. apă rece. Aparatul de conectează la sursa de curent, se alege meniul FRY, ptr 45 de minute, se apasă butonul START și-l lăsați în pace să-și facă treaba. Atenție, capacul să fie deschis;)

  •  Din când în când se mai amestecă bucățile de slănină. Nu vă faceți probleme, garantez că și neamestecate nu se lipesc de fundul vasului. Așa după cele 45 de minute de prăjeală, mai setați încă odată aparatul, tot la 45 de minute;) 


  •  După ce jumările au devenit aurii, se scot cu spumiera, într-o strecurătoare, apoi se sărează și se lasă la răcit. În untura fierbinte se adaugă bucățele de cârnat de casă, afumat în prealabil și se lasă cca. 5 minute în untura fierbinte, fără niciun fel de sursă de căldură. 



  • Apoi cârnații perpeliți și untura lichidă, se transferă în recipiente rezistente la căldură, eu n-am avut clasica garniță :D, dar până la iarnă promit să achiziționez una ;)  și se lasă la rece, pentru a se închega untura. Dacă aveți piviniță e ideal, eu am depozitat o perioadă pe balconșaul de la geam, dar când s-a mai încălzit, am transferat recipientul cu minunății în frigider. După ce ați consumat cârnații, puteți folosi câte o lingură de untură, la feluri principale din carne de porc sau chiar la ciorbe. Vă asigur, că sigur o să vă aduceți aminte de mâncarea bunicilor, când veți găti cu această untură. Sper ca la iarnă să căutați rețeta aceasta delicioasă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu