SALATĂ
MIXTĂ CU LEGUME PENTRU IARNĂ
Provocarea @Traditie si
gastronomie romînească propusă de Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce
ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și
obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html,
ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve,
muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le
culegem toamna.”
După o minunată
plăcintă cu dovleac, am intrat în teritoriul conservelor, ce vor fi savurate
de-a lungul lunilor reci de iarnă. După o raită în mediul virtual după o rețetă
ușoară, am apelat tot la caietul vechi de rețete, care stă cam stingher în
biblioteca din bucătărie. Sper că o să va placă salata mixtă de legume pentru
iarnă, vă asigur că e cea mai ușoară variantă.
INGREDIENTE:
gogonele
verzi și pârguite 2 kg,
ardei
kapia 2 kg,
gogoșari
2 kg,
castraveți
mai mărișori 2 kg,
ceapă
galbenă 1 kg,
conopidă
1 kg,
morcovi
1 kg,
țelină
rădăcină cu tije 2 bucăți,
sare
neiodata (de murături) 300 g,
oțet
300 ml,
zahăr
300 g,
boabe
enibahar,
semințe
de muștar,
boabe
de piper,
hrean
2 rădăcini,
foi
de dafin,
mărar
uscat.
MOD
DE PREPARARE:
Legumele se spăla, se curată ( de semințe,
cotoare, de coajă etc.) se dau pe rindea ( eu am folosit Robotul, în 10 minute
nu am avut ce face;) ).
Tijele de țelină se păstrează întregi. Conopida se
desface buchetele mici și se adaugă la legume. Oțetul, zahărul și sarea se
amestecă energic, adăugându-se peste amestecul de legume, se amestecă ușor și
se lasă de seară până dimineață. A doua zi se așează amestecul de legume în
borcane (curate, uscate și răcite) cu amestecul de legume. în fiecare borcan se
pune 1 boabă enibahar, câteva semințe de muștar, boabe de piper, foaie de dafin, mărar uscat, tije de țelină și o
bucată de hrean.
Borcanele se închid ermetic și se așează cuminți în cămară,
până la iarnă. Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu