PÂINE
Ce e mai frumos și plăcut într-o zi rece de toamnă să adie o aromă de pâine proaspătă în casă. Rețeta mea este pentru gospodinele moderne, ce nu prea au timp de stat în bucătărie și le asigur că rețeta nu a dat greș niciodată. Simplu și gustos!

INGREDIENTE:

apă cca. 350 ml.,
făină albă de grâu Dobrogea 660 g,
sare iodată 1 linguriță,
zahăr tos 2 lingurițe,
ulei de nucă 3 linguri,
mix de mirodenii lemon herbs (pătrunjel, busuiocoreganocimbru, lămâiță) cca 2 g,
drojdie uscată 1 plic.

MOD DE PREPARARE:

Mărturiesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. In recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, numai deschide-ți capacul, își face treaba singură


După ce s-a terminat programul, mai lăsa-ți pâinica cca. 30 de minute, apoi o scoateți pe un șervet de bucătărie, o înveliți și o lăsați, dacă rezistați tentației, să se răcească ușor.SANDWICH PENTRU ZMEI

+Cristina Toth , sau mai bine spus Divainbucatarie.ro, are un concurs minunat. Am spus da provocării, dar abia acum pe ultima sută de metri am reușit să ajung. Sper să vă placă sandwich-ul  meu, simplu și la îndemâna oricui ;) Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

Minibaghetă 1 bucată,
Unt,
Salam sal crud Napoli de la Cris-Tim 50 g,
Frunze de rucola,
Roșii 5-6 felii,
Castraveți 5-6 felii,
Cașcaval afumat cca 25 g,
Ciuperci champignon 2 bucăți,
Ulei de măsline 1lingură.


MOD DE PREPARARE:

Ciupercile se feliază și se trag în puțin ulei de măsline, atât cât să se înmoaie, cca. 5 minute la foc iute, neacoperit. Între timp scoatem ingredientele din frigider. Salamul e deja feliat, se taie câteva fâșii cu aparatul special pentru cașcaval, se feliază de asemenea roșiile și castraveții. Bagheta se taie în două, se unge cu unt, se pune un strat generos de rucola, apoi cașcavalul afumat, șe așează artistic felii de salam sal-crud de la Cris-Tim, se continuă cu un nou strat de roșii, rucola, se adaugă ciupercile trase la tigaie, un nou strat de salam sal-crud și se încheie cu feliile de castravete, puse pe partea a doua a baghetei. 

Se unesc cele două părți, se apasă bine, după preferință se poate pune un pic sandwich-ul la PaniniMaker sau SandwichMaker, atât cât să se încălzească sau se poate servi imediat. Spor și poftă bună!


TĂIȚEI DE CASĂTăițeii de casă sunt foarte buni, mai ales dacă îi face mama :)) Dacă nu ne-am mai văzut de mult, mi s-au terminat proviziile și a trebuit să prepar eu ;) Am scos mașina de întins, tăiat tăiței de la ”naftalină” ( nu am mai folosit-o de vreo 18 ani :) și am trecut la treabă. Sincer acum mi se pare tare simplu;) Spor și succes!

INGREDIENTE:

ouă de găină crescută la țară 5 bucăți,
făină albă de grâu cca. 500 g,
sare iodată,
aparat de întins și tăiat tăiței 1 bucată :D.

MOD DE PREPARARE:

Făina se pune într-un castron mai înalt, așa ca un munte,  în vârful muntelui de făină se pun ouăle, se presară un praf de sare și începe, munca de jos, adică frământarea, cam ”până începe să plouă din pod” :)), așa obișnuiește să spună mama, adică până ce începe să curgă transpirația pe frunte :D, iar  aluatul a devenit omogen și elastic.
Acum urmează partea cea mai simplă, nu-i nevoie să se întindă aluatul cu sucitorul, sau făcălețul :D, ci simplu se tăie bucăți din aluat, se trec prin făină, ca să nu se lipească de tamburii mașinii. Se întinde pe prima mărime, se lasă la uscat un pic foaia, apoi se schimbă pasul, până se obține finețea dorită. După ce s-a terminat operațiunea întindere, se mută manivela la valțurile de tăiere. Se taie în funcție de modelul mașinii, tagliatelle sau fidea ;)


Dacă nu se folosesc imediat, atenție se lasă la uscat cca. 2 zile pe un prosop de bucătărie, la răcoare. Apoi se depozitează în recipiente de sticlă sau pungi de hârtie.
Spor și succes!


Pituțe cu iaurt 

Tot, caut să văd de la cine m-am inspirat și nu găsesc:( M-am ramolit :D Dar pituțele astea expirate au avut mare succes. E o rețeta în care Maricica și-a dat sufletul, adică motorul, după ce m-a slujit cca 10 ani foarte bine. Așa că trebuie să postez rețeta asta în numele ei ;)

INGREDIENTE
făină albă de grâu 660 gr
ulei de floarea soarelui 3 linguri,
iaurt cca. 400 ml,
sare iodată 1 lingură,
zahăr tos 2 linguri,
drojdie uscată 2 lingurițe,
ou 1 bucată,
mix de semințe (dovleac, floarea soarelui, in, susan) cca. 3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

 În cuva mașinii de pâine se pun pe rând iaurtul, făina, sarea, zahărul, uleiul și drojdia. Se programeaza aparatul de preparat  pâine pentru aluat cca. 90 de minute. A fost ultima răbufnire a Maricicăi. Dar și-a dus treaba la capăt. După ce a frâmântat cu ultimele puteri aluatul, l-am scos din cuvă și l-am lăsat la dospit cca 30 de minute. Apoi aluatul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se rup bucățele, ce se rounjesc în mâini, atît cât să se obțină pituțele, se crestează, apoi se ung cu ou bătut, se presară sare iodată și semințe. Se așează pe tava tapetată cu hârtie de pregament și se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 200 grade.


Spor și poftă bună! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu