GEM, DULCEAȚĂ, SIROP

DULCEAȚĂ DACICĂHai că v-am stârnit interesul cu titlul rețetei, nu-i așa ;) Zilele trecute, în căutare de unt de cacao, la raionul Produse tradiționale românești, mi-au atras atenția câteva borcanele cu dulceața, foarte frumos ambalate, cu denumirea Dulceața Dacică. Așa că am studiat, am citit ingredientele, am "înregistrat" și am executat. ;) Un deliciu! Rețeta aceasta o aduc în provocarea @Traditie si gastronomie romînească propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de minunata și hărnicuța Elena Bite, cu al său blog http://leniass.blogspot.ro/2015/10/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce a propus să gătim traditional cu fructele toamnei: nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac. De asemnea, sunt sigura ca stiti multe povesti de la culesul vitei de vie sau din jurul ceaunului cu magiun.” Povești de la culesul viei sau din jurul ceaunului de magiun, n-am în schimb aduc o bunătate de dulceață, ce se poate prepara chiar și după ce trece sezonul prunelor ;)

INGREDIENTE
prune uscate 1000 g,
apă 500 ml,
miez de nucă 100 g,
zahăr tos 500 g.

MOD DE PREPARARE:


 Prunele uscate se pun, de cu seară, în apa rece și se lasă la hidratat până a două zi. Se strecoară, se adaugă 500 ml apa rece, se pun la fiert într-un vas cu fundul mai gros, eventual tuci, cca. 1 oră, până se înmoaie prunele. 

Se scot din apa, se lasă la răcit și apoi se scot sâmburii. Intre timp în zeama rămasă se adaugă zahărul, se fierbe la foc mic, adaugandu-se prunele fara samburi, lasandu-se la fiert cca. 30 de minute. 

Spre finalul fierberii , se fierbe la foc mic, adaugandu-se prunele fără sâmburi, lăsându-se la fiert cca. 30 de minute. Spre finalul fierberii se adaugă și nucile, lăsându-se cca. 5 minute la fiert. 
Dulceața obținută, se pune fierbinte în borcane sterilizate, lăsându-se la dunst cald până a două zi, lăsându-se la dunst cald până a doua zi. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu