SOSURI

CHUTNEY DE PICANT CU DOVLEAC 



Luna aceasta sunt gazda minunatei provocări MisteryBoxChallenge propusă de http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html, așa că musai să ”prestez” bunăciuni cu vedeta principală ardeiul iute ;) Am ales acest sos picant-dulce-acrișor, numai bun pentru mâncarurilechinezești ;)

INGREDIENTE:

Ardei roșu iute 2-4 bucăți,
Dovleac 600 g,
Roșii 4 bucăți,
Ceapă hașmă 2 bucăți,
Usturoi 2 căței,
Ghimbir decojit 2 cm,
Ulei de măsline aromat cu ierburi 2 linguri,
Oțet de vin alb 100 ml,
Zahăr brun 150 g,
Vin alb 10 ml,
Cuișoare 2 bucăți,
Frunze de dafin 2 bucăți,
Baton de scorțișoară ½ bucată,
Sare iodată 1 lingură.

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul se curăță de coajă și semințe apoi se taie cubulețe. Roșiile se decojesc, se scot sâmburii și se taie cubulețe. Se toacă mărunt ceapa, usturoiul, ghimbirul decojit și ardeii iuți. 
















Toate ingredientele se pun la călit în uleiul încins cca. 3 minute, apoi se sting cu vin-ul, oțetul și zahărul, se adaugă cu frunzele de dafin cuișoarele și batonul de scorțișoară, lasându-se la fiert la foc mic cca. 20 de minute, până se îngroașă ușor, se asezonează de sare și se pune în borcanele sterilizate, fierbinte, apoi se lasă la dunst cald, până se răcește.




Spor și poftă bună.








Diva în Bucătărie si SunFood ne provoacă la un nou concurs;) * 8 ani de SunFood, super fain ;)

SOS ASIATIC   
Zilele astea am savurat mâncare asiatică, gătită în familia Zmeilor;) Rapidă și gustoasă;) Dar sosul de curry, achiziționat din comerț, nu prea  mi-a mers la suflet, așa că citind ingredientele de pe etichetă, m-am gândit că-l pot prepara în casă;) să numai aibă și fele de fel de e-uri ;)
Ardei roșu-galben 1 bucată,
Ardei verde 1 bucată,
Ananas bucăți  3-4 linguri,
Morcov 1 bucată,
Usturoi 4-5 căței,
Stafide 1 lingură,
Zahăr tos 1 lingură,
Sare iodată 1 lingură,
Oțet din prune 2 linguri,
Ulei de măsline 2-3 linguri,
Boia de ardei 1 linguură,
Praf de curry 2-3 linguri,
Amidon din porumb 3 linguri,
Smântână 2 linguri.
MOD DE PREPARARE:
Ardeii și morcovul curățați se taie mărunt și se pun la călit în ulei de măsline, împreună cu bucățile de ananas de la Sun Food și puțină apă, la foc mediu, neacoperit, cca 15 minute. 






Apoi se adaugă usturoiul, stafidele și se aezonează de sare, oțet, boia și mix de curry, lăsându-se la fiert cca 15 minute la foc mic, până se îmbină gusturile.


Amidonul se diluează în apă și se adaugă la final, împreună cu smântâna, în amestecul de legume, lăsându-se la gătit cca 2 minute.




Apoi se blendează pentru a se obține un sos fin ;) și se servește împreună cu legume stil asiatic si orez;) Spor și poftă bună!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu