sâmbătă, 26 decembrie 2015

FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE

FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE


O altă prăjitură minunată din caietul de rețete al mamei, prăjitura cu foi fragede, umplută cu orice cremă doriți. Tot am ”fugit” de coptul foilor pe dosul tăvii, dar acum numai mi se mai pare așa de complicat, asta dacă respecți toți pașii indicați în rețete. De data asta am ales crema de lămâie, ca să ne mai răcorim. Probabil veți spune, prăjitura se numșete Albă ca Zăpada sau Lămâița, daaaa, dar dacă așa am găsit-o în caietul de rețete, i-am păstrat denumirea. Mos Crăciun și omuleții de zăpadă, au fost tare mulțumiți, mai ales că am folosit produse Dr. Oetker. ;)

INGREDIENTE:

Făină albă din grâu 450 g,
Unt 250 g,
Zahăr tos 100 g,
 Ouă 2 bucăți,
Sare iodată 2 g,
Zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Lapte 200 ml,
Amoniac alimentar Dr. Oetker 1 plic.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 500 ml,
Amidon Dr. Oetker 4 linguri,
Lămâie 1 bucată,
Zahăr tos 200 g,
Unt 250 g.

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă untul cu zahărul, zahărul vanilinat și sarea până ce se omogenizează. Laptele se încălzește un pic, apoi se adaugă amoniacul, atenție dacă e prea cald s-ar putea umfla, din acest motiv recomand folosirea unei căni mai mari, după ce s-a dizolvat se adaugă peste amestecul din unt și zahăr, omogenizându-se ușor. Se adaugă făina, în ploaie și se frământă aluatul obținut, până se înglobează toate ingredientel și se obține un aluat elastic, bun de întins. Aluatul obținut se împarte în trei bucăți și se întind foi, ce se vor coace pe fundul tavii, sau dacă aveți o tavă specială și mai bine. Foile se pun la copt în cuptorul preîncins la 180 grade, cca. 10 minute, apoi se scot de pe tavă și se lasă la răcit pe un blat din lemn. Foile se pot umple a doua, chiar și a treia zi, atenție să fie acoperite cu un șervet de bucătărie, până la folosire.

Pentru cremă se pune laptele la fiert cu zahărul și amidonul, într-un vas special pentru budincă, adică un vas cu pereții dubli, între care intră apă, mai bine zis clasica oală de fiert lapte. După ce s-a obținut o budincă mai groasă, se adaugă zeama de lămâie și coaja rasă, lăsându-se la răcorit. Un pont puteți folosi coajă de lămâie Finesse de la DR Oetker. După ce s-a răcit crema de lapte se adaugă, untul moale și se amestecă energic, până obținem o cremă fină. 

Cu această cremă se umplu foile, apoi, prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. 
Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, faina sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a doua zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf. 


 Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor
.

Un comentariu:

Merișor spunea...

Prajitura brumarie cu gust de copilarie :)
Am avut si eu saptamana trecuta.

Trimiteți un comentariu