RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI
Luna
aceasta gazda provocării Cutia misterelor, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost
draga de Margareta Cismasu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro
Margareta ne-a provocat
cu următoarele ingrediente: ”Fructe de toamna: mere, pere nuci, gutui, dovleac,
oua, ciocolata, smantana, lapte, cacao, branza. Vedeta acestei luni a fost
caramelul.”
Ei nu am reușit să
combin toate ingredientele, dar am adus cu mare întârziere, o ruladă caramelicioasă
delicioasă. P.S. Zmeișorii au cam strâmbat din nas când am tăiat-o, vizual nu
le-a inspirat încredere, dar când au gustat, au zâmbit, și au zis: ”ne aduce aminte
de-o prăjitură de sărbători ce am degustat-o mai demult în Maramureș.” ;) Ei chiar așa, m-am inspirat
de la minunata Anca Roman, http://ilyanda.blogspot.ro/,
care culmea e din Oradea ;)
INGREDIENTE:
PENTRU FOAIA DE RULADĂ:
Ouă 7 bucăți,
Oțet 1 linguriță,
Zahăr tos 7 linguri,
Făină albă din grâu 000 7 linguri,
Pudră de cacao 3 linguri,
PENTRU CREMĂ:
Zahăr tos 5 linguri,
Unt 250 grame,
Nucă tocată 160 g,
Gălbenuș de ou 2 bucăți,
Dulceață din gutui 150 g.
MOD DE PREPARARE:
PENTRU FOAIA DE RULADĂ:
Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul. Apoi
se adaugă zahărul tos, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Se
adaugă gălbenușurile,amestecându-se ușor. Apoi se adaugă făina amestecându-se
ușor, până ce se înglobează în aluat.
Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă cu ajutorul
unui poș sau linguri diverse forme, apoi se dă la copt în cuptorul preîncins
cca. 5 minute.
În compoziția rămasă se adaugă pudra de cacao, apoi amestecă ușor
până ce se obține un aluat colorat uniform, apoi aluatul de cacao se toarnă
peste formele coapte, se nivelează și se
pune la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 230 grade.
După ce s-a
copt, se scoate foaia de ruladă, pe un prosop de bucătărie, se scoate ușor foaia de
pergament, apoi se întoarce blatul pe un
prosop de bucătărie umezit, se rulează fierbinte și se lasă la răcorit cca. 20
de minute.
PENTRU CREMĂ:
Într-un vas cu fundul gros se pun la topit 3 linguri de zahăr, la foc mic.
Gălbenușurile se amestecă energic într-un castron cu 2 linguri de zahăr.
După
ce zahărul topit a prins culoarea caramelului, se ia de pe foc, se adaugă nucile
tocate și se amestecă până ce se înglobează în zahărul caramel.
Se adaugă untul
și se pune din nou la foc mic, ca să se înglobeze bine untul, la final se
adaugă gălbenușurile amestecate cu zahărul, fierbându-se la foc mic, până se
îngroașe crema.
Se lasă la răcorit cca. 25 de minute. După ce s-a răcit rulada
și crema se începe ansamblarea. Se unge foaia cu un strat generos de dulceață
din gutui, apoi se adaugă crema, se întinde cu lama unui cuțit ca să se
uniformizeze.
Se rulează strâns foaia, se înfoliază cu folie alimentară, se
leagă strâns la capete, apoi se pune la rece până a doua zi.
Spor și poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu