PREPARATE DIN PEȘTE

SPAGHETE NEGRE CU FRUCTE DE MARE


Sper că v-am suprins din nou! ;) Minunatele spaghete cu aromă de sepie, sau mai bine spus cu cerneală de caracatiță;) servite cu salată de fructe de mare.Ce poate fi mai simplu si savuros!

INGREDIENTE:

salată de fructe de mare ( surimi, scoici, carne de crab, creveți, ardei copt, castravete murat, ceapă murată) cca. 200 g,
spaghete negre (aromatizate cu sepie) 300 g,
sare iodată,
ulei de măsline.

MOD DE PREPARARE:

Apa rece se pune la fiert, într-un vas incapator, cca 3 l. După ce a clocotit apa se adaugă 1 lingură cu sare de mare, și se introduc spaghetele întregi la fiert, atenție nu se rup spaghetele cât ar fi de lungi, lăsându-se la fiert cca. 8 minute. Se strecoară, se trec rapid sub un jet de apă rece, pentru a întrerupe fierberea, apoi se stropesc cu putin ulei de masline, pentru a nu se lipi între ele. 



Spaghetele se servesc cu salata de fructe de mare. 

Recunosc că am folosit salata de fructe de mare, gata preparată. Dar data viitoare promit că vin cu rețeta preparată de mine. O cină rapidă și sănătoasă. Spor și pofta buna!




FILE DE CRAP CU LIMETE ȘI LEGUME



Nou venită în grupul MisteryBoxChalnege, Laura maria Din, ne-a provocat tare fain ;)
Ingredientele de ea sunt:. Peste (de orice fel);. Legume (la alegere);. Verdeata;. Branzeturi;. Lapte/iaurt;. Smantana (de gatit/pentru frisca);. Oua;. Cocos (nuca/lapte/fulgi);. Fructe de padure; . Vedeta lunii - LIME (limeta). No, n-am reușit să le îmbin din prima rețetă pe toate, dar, am ceva idei în continuare. ;) Deocamadată vă aduc o rețetă clasică, zic eu ;) Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

File de crap 2 bucăți cca. 800 g,
Limete 1 bucată,
Morcov 1 bucată mare,
Praz 1 bucată partea albă,
Ceapă roșie 1 bucată,
 Ardei kapia 1 bucată,
Mărar proaspăt ½ legătură,
Pătrunjel proaspăt ½ legătură,
Ulei de măsline 3-4 linguri,
Sare de mare aromatizată cu cimbru, oregano, rozmarin 2 linguri.
Pentru sos-ul de limete și usturoi:
Usturoi 1 căpățână,
limete 1 bucată,
sare roz 1 linguriță,
iaurt grecesc 2-3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile și legumele se curăță, se toacă mărunt, apoi se așează într-o tavă termorezistentă, se așează artistic file-ul de pește peste ele, se asezonează de mirodenii, ulei de măsline, felii de limete,  apoi se acoperă cu foaie de pergament, în primă fază, apoi  cu foaie de aluminiu, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 10 de minute la 150 grade, adică foc minim. 










  

După timpul de coacere, se descoperă peștele, se mai lasă la copt cca. 5 minute pentru a prinde culoare ;) Apoi se servește alături de legumele coapte și un mujdei a la TataZmeu ;) Usturoi, ulei de măsline, iaurt grecesc și zeamă de limeeettee ;) 






Așa, usturoiul curățat, se pune în mojarul din dotare, se bate  insistent cu sare și ulei de măsline, zeamă de limete, iar la final se stinge cu iaurt grecesc ;) 







TERINĂ DE PEȘTE A LA CHEF FOA



Pe masa de Revelion, se spune că nu trebuie să lipsească peștele. Anul acesta am vrut ceva mai inedit, dar simplu. Se pare că mi-a reușit. Înainte de sărbători, pe FB, Staropramen și ChefFoa, ne-a tot provocat la joacă: să gătim. Ei, într-o pauză, m-am jucat și eu;) Sincer am salvat majoritatea rețeteleor. Mi s-au părut tare interesante și destul de simple. Una dintre ele este această minunată terină. Simplă, gustoasă și inedită.
 Rețeta origială o găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=8cfOhi5IUFI

INGREDIENTE:

Cartofi albi 500 g,
Cartofi mov 300 g,
Păstrăv afumat 100 g,
File de novac afumat 100 g,
Șofran 1 g,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Mărar 1 legătură,
Ceapă verde 2-3 bucăți,
Unt gras 150 g,
Ulei de măsline extra virgin 2-3 linguri,
Roșii colorate cca. 250 g,
Usturoi 1-2 căței,

MOD DE PREPARARE:

Cartofii se curăță de coajă, apoi se taie în bucăți mari și se pun la fiert în apă clocotită, puțin sărată în vase diferite, cca. 15 minute, la foc mediu, până ce sunt pătrunși. În vasul cu cartofii albi, se adaugă praful de șofran, pentru a se obține o culoare gălbuie intensă și o aromă intensă.





Câte timp se fierb cartofii, se dezosează păstrăvul afumat, se face dintr-o singură mișcare, scoțând șira spinării. Dacă mai rămân oscioare se poate folosi o pensetă de bucătărie.

Pentru salsa de roșii, se folosește doar pulpa, tăiată felii. Apoi se pune într-un bol, se stropește cu ulei de măsline, se adaugă usturoi tocat, sare iodată, piper proaspăt măcinat și eventual câteva fire de chives tocate mărunt sau mărar, se amestecă ușor până se combină toate gusturile, apoi se dă la rece până la servire.







Cartofii fierți se strecoară de apă, se pun într-un vas, se adaugă untul cubulețe, ceapa verde tocată mărunt, doar partea verde, se asezonează de sare și piper, apoi se amestecă ușor, ca să se înglobeze aromele.


Într-o tavă de chec tapetată cu folie alimentară, se așează fileul de novac, apoi cartofii fierți ce se zdrobesc, astfel încât să nu rămână goluri. Apoi se așează fileurile de păstrăv și se acoperă cu restul de cartofi. 



Atenție, terina nu conține niciun fel de gelatină, sau alt ingredient pentru a se lega, doar unt. Se acoperă tava cu folie alimentară, și apoi se presează bine cu mâinile sau mai bine cu o altă tavă. Se poate arunca tava de la înălțime pe tocătorul de lemn, pentru  a se fixa mai bine, și să nu rămână goluri. Terina se lasă la rece, minim 90 de minute, mai indicat ar fi până a doua zi.

Terina răcită și închegată se scoate din tava de chec, apoi se feliază cu un cuțit subțire și bine ascuțit, se pune pe un platou de servire, se ornează cu salsa de roșii și se savurează alături de o bere rece. 






Spor și poftă bună!

SARAMURĂ CU SCRUMBIE DE DUNĂRE




Au tot vorbit la TV zilele astea de scrumbia minunată de la Dunăre, îi spuneam lui soțului meu Gabi, că pește din ăsta încă n-am mâncat, am tot cerut când am fost la mare, chipurile îl aveau în meniu, dar nu pentru perioada de vară. ( Așa că Gabi, adică TataZmeu s-a dus la ”pescuit” și m-a liniștit .  L-am curățat, l-am dat cu sare, i-am băgat în burtă rozmarin și lămâie așa am văzut la Vladimir Darok, alias Motan laOale pe Bucătăraș.ro, și așteaptă cuminte grătarul.  Azi i-a venit sorocul;) Tare bun, deși are multe oase, dacă e gătit bine nu se mai simt. Alături am preparat repekor o mămăliguță și o zeamă de saramură, și asta e premieră:d Una peste alta totul a fost minunta. Vă aduc rețeta de începător în ale saramurii de pește;)

INGREDIENTE:

Scrumbie de Dunăre 4 bucăți cca. 1000 g,
Sare iodată,
Rozmarin proaspăt 4 crenguțe,

PENTRU SARAMURĂ:

Ardei kapia 2 bucăți,
Ceapă galbenă 3-4 bucăți,
Ardei iute verde 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Usturoi verde 2-3 fire,
Foaie de dafin 1 bucată,
Mix de piper (alb, roșu, negru, coriandru) 1 linguriță,
Sare iodată,
Pătrunjel verde ½ legătură,
Leuștean verde 1 fir,
roșii cubulețe ½ conservă de la SunFoodfructesi legume.ro

MOD DE PREPARARE:

Peștele se curăță de solzi și intestine, se sărează pe interior și exterior, apoi se pune câte o crenguță de rozmarin în burta peștelui, și se lasă la rece, în frigider, acoperit într-un vas până a doua zi, sau minim 3 ore.




Peșetele se curăță de sarea în exces, apoi se crestează pe toată suprafața lui, asta ca să se prăjească și oasele bine :d, se coace pe grătar. 
Între timp se prepară saramura. Legumele se curăță se toacă mărunt, ideal ar fi fost să fie gătite pe grătar, dar n-am avut loc, așa că le-am copt în drycooker;) 


După ce s-au rumenit legumele, se transfer într-un vas, se adaugă apă, cca. 1000 ml., se asezonează de sare piper și foaie de dafin, se lasă la clocotit cca. 5 minute, după primul clocot, apoi se adaugă verdețurile tocate mărunt și se oprește focul. 
Se lasă acoperit până ce se servește lângă pește și un pui de mămăligă. Spor și succes!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu