DULCIURI

Tort cuib supriză pentru Iepuraș




 Dr Oetker, m-a provocat la joacă, am zis daaa, de ce nu. Așa că m-am apucat de prăjiturit. ‪#‎prajituridroetker. Am ajuns la o nouă rețetă, simplă și de efect.   
Un preparat simplu teoretic, de data asta ansamblarea nu cred că vă face probleme ;) P.S. la tăiatul blaturilor și cercului, TataZmeu, m-a scutit de treabă, el le-a rezolvat ;) La rândul meu am provocat și am dat leapșa Laurei Maria Din. 
Gata cu vorba, hai la treabă!

INGREDIENTE:
Ouă 7 bucăți,
Sare de mare 1 praf,
Oțet din mere și miere ½ linguriță,
Zahăr tos 7 linguri,
Făină albă de grâu 7 linguri,
Zahăr vanilinat Dr Oetker 1 plic,
Pudră de cacao Dr. Oetker 50 g,
Pentru cremă:
Praf de cremă din ciocolată Dr.Oteker 1 plic,
Lapte 250 ml,
Zahăr tos 3 linguri.
Pentru decor:
Firișoare de ciocolată de la Dr Oetker,
Ornamente colorate de la Dr Oetker,
Iepurași din ciocolată,
Jeleuri colorate.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile separate de gălbenuș, se bat energic într-un vas înalt cu un praf de sare și oțetul până ce se obține o spumă fermă. Apoi se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, amestecându-se până ce se obține o supă lucioasă omogenă. În spuma de albușuri se adaugă rând pe rând gălbenușurile, amestecându-se ușor până ce se înglobează. Făina cernută împreună cu pudra de cacao, se adaugă în ploaie, amestecându-se cu mișcări circulare de jos în sus ușor, ca să nu se lase pandișpanul. Apoi se toarnă într-o formă de tort, cu diametrul de 24 cm,  fiind din silicon nu a fost nevoie de tapetare, și se dă la copt, în cuptorl preîncins cca. 35 de minute la 180 grade. 






 După ce trece testul scobitorii, tortulețu se scoate din cuptor și din foram de silicon, se lasă la răcit pe un grătar, cel mai bine până a doua zi.

Crema de ciocolată se prepară conform indicațiilor de pe amblaj. Tortulețul se taie în două părți egale. Partea de sus, se decupează, astfel încât să se obțină un cerc cu margini de cca. 2 cm.


Blatul de bază se așează pe platoul de prezentare, apoi se adaugă un strat generos de cremă ciocolatoasă, apoi se adaugă cercul de pandișan. Cu crema rămasă se îmbracă tortulețul, se deocrează cu bombonele și figurine specifice sărbătorilor pascale. 




Tortulețul e chiar simplu, dar de mare efect pentru copii și musafiri ;) 




Spor și poftă bună!





Chec supriză 


Dr Oetker, m-a provocat la joacă, am zis daaa, de ce nu. Așa că m-am apucat de prăjituri.  ‪#‎prajituridroetker 
La rândul meu am provocat și am dat leapșa Laurei Maria Din, ce s-a și apucat de treabă. http://lauradin.blogspot.ro/2016/04/cheesecake-cu-vanilie-si-caramel-copt.html
Un preparat simplu teoretic un pic cam complicată ansamblarea, dar a doua oară sigur va fi mult mai aspectuos.
Gata cu vorba, hai la treabă!

INGREDIENTE:

Ouă 7 bucăți,
Sare de mare 1 praf,
Oțet din mere și miere ½ linguriță,
Zahăr tos 7 linguri,
Făină albă de grâu 7 linguri,
Zahăr vanilinat Dr Oetker 1 plic,
Pudră de cacao Dr. Oetker 50 g,
Glazură de ciocolată Dr. Oetker 1 plic.
Extra:
Formă  de decupat prăjituri, iepuraș.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile separate de gălbenuș, se bat energic într-un vas înalt cu un praf de sare și oțetul până ce se obține o spumă fermă. Apoi se adaugă zahărul tos și cel vanilinat, amestecându-se până ce se obține o supă lucioasă omogenă. În spuma de albușuri se adaugă rând pe rând gălbenușurile, amestecîndu-se ușor până ce se înglobează. Făina cernută se adaugă în ploaie, amestecându-se cu mișcări circulare de jos în sus ușor, ca să nu se lase crema de ouă.




Într-o tava întinsă, 24/30, tapetată cu foaie de pergament, se adaugă un strat de cca. 2 cm din pandișpanul obținut, se nivelează și se dă  la copt în cuptorul preîncins cca. 20 de minute la 170 grade, adică foc mediu. După ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor se lasă la răcit pe un grătar.


Între timp în restul de aluat se adugă pudra de cacao și se amesetecă ușor până ce se omogenizează.



După ce s-a răcit pandispanul din ouă, se taie forme de iepuras. 






Se pregătește o tavă de chec normală, se tapetează cu foaie de pergament, apoi se toarnă strat subțire din pandișpanul de cacao.


 Iepurașii din pandișpan, se așează peste stratul de cacao, unul lângă altul, în picioare, pe toată lungimea tăvii de chec.

 Peste ei se toarnă aluatul de cacao, ideal ar fi să-i acopere cu totul, apoi să dă checul la copt cca. 15 minute la 180 grade. 

După ce trece testul scobitorii se scoate din cuptor se lasă la răcit.
Între tip se prepară glazura de cacao, de data asta am folosit glazură de la Dr Oetker, am pus plicul nedesfăcut, cca. 1 minut la topit în cuptorul cu microunde, apoi am turnat glazura călduță peste checul răcorit.


După ce se întărește, se taie felii și servește alături de o cană cu lapte, ceai sau de ce nu un pahar de vin.


Spor și poftă bună!  


CHEC CU CIOCOLATĂ


”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Margareta Cismasu, mai bine zis Retete cu Margareta Cismasu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro/2016/04/weekend-cu-spor-aprilie-2016.html, ce ne propune o paletă largă de preparate minunate: aperitive, fel principal și prăjituri. Am început provocarea acestei luni cu un desert rapid și la fel de rapid savurat de către Zmeișori. Mulțumesc pentru rețetele tale fainee. Gata cu vorba, să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

Ouă 5 bucăți,
Zahăr tos 200 g,
Făină albă de grâu 200 g,
Ulei de floarea soarelui 4 linguri,
Ciocolată cu lapte 100 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Praf de copt 1 plic,
Oțet ½ linguriță,
Sare roz ½ linguriță.
Pentru topping:
Glazură de ciocolată Dr. Oetker 1 plic.

MOD DE PREPARARE:

 Ouăle se separă și se pun în două vase mai înalte. Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și oțetul până ce se obține o spumă fermă, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până ce se dizolvă, obținându-se o spumă fină și lucioasă.



Gălbenușurile se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se toarnă în fir ușor, ca și la maioneză în spuma de albușuri, amestecându-se ușor.
 Făină cernută împreună cu praful de copt se adaugă treptat și se amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus pentru a nu se lăsa compoziția de chec.

 Într-o tavă de chec tapetată cu foaie de pergament se toarnă ½ din compoziția de mai sus.


 În jumătatea rămasă se adaugă ciocolata topită, ușor și răcorită, apoi se amestecă ușor, până ce se omogenizează. Compoziția de ciocolată se toarnă peste cea de ouă, se amestecă ușor cu furculița, ca să se obțină aspectul marmorat.


Se pune tava cu aluatul la copt în cuptorul preîncins, cca. 45 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitori checul se scoate din tavă, pe un grătar și se lasă la răcit.

Între timp se prepară glazura și se toarnă peste checul răcorit. 









Spor și poftă bună!



GUGULUF CU FISTIC ȘI PORTOCALE



Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Am adus și un desert fisticos, nu așa de impozant și dificil, ci unul ce poate fi preparat și de începătorii în bucătărie.
Sper că v-am atras atenția, nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare aromată ;) Spor, răbdare și poftă bună!

INGREDIENTE:

Unt 250 g,
Zahăr 180 g,
Ouă 4 bucăți,
Coajă rasă de la o portocală,
Zeamă de la o portocală,
Lichior de cocos 2 linguri,
făină albă 200 g,
amidon 50 g,
fistic crud mărunțit 100 g,
făină de migdale ( migdale necojite și măcinate fin) 100 g,
praf de copt 1 plic, zahăr vanilinat 1 plic.
Pentru glazură:
Zahăr pudră 100 g,
Zeamă de lămâie 3-4 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Untul moale se amestecă energic cu zahărul și zahărul vanilinat, până se încorporează zahărul. Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, împreună cu zeama de portocală, lichiorul de cocos și coaja de portocală rasă, amestecându-se până ce se înglobează.  









Făina se amestecă cu fisticul mărunțit, făina de migdale (migdale necojite și măcinate fin), amidonul și praful de copt, apoi se adaugă cremei de gălbenușuri, amestecându-se ușor căt să se înglobeze cele două mase. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și ½ linguriță de oțet, până ce se obține  o spumă pufoasă.



 Spuma de ou se adaugă, în aluatul de gălbenușuri și făină, amestecându-se ușor cu lingura cât să se obținp un aluat pufos. Într-o formă termorezistentă de guguluf se toarnă aluatul, ce apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 55 de minute la foc mediu, cca. 175 grade.



 După ce trece testul scobitorii, se scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic. Între timp se amestecă pentru glazură, zahărul pudră și zeama de lămâie, până se obține o glazură fină.



Se toarnă galzura peste prăjitura călduță, apoi se ornează cu fistic crud mărunțit.


 Spor și poftă bună! P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a doua zi, asta dacă aveți răbdare ;) 




BUDINCĂ DE TAPIOCA CU LAPTE DE COCOS ȘI FRUCTE TROPICALE



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. Rețeta nr. 3, e ceva inedit pentru mine. De mult timp, am tot salvat rețete cu tapioca, am cumpărat perle de tapioca de ceva vreme, dar n-am avut imboldul de al folosi în preparate. Lulu mi-a deschis, apetitul și am ”purces la treabă ;) Sincerrr, vor fi mereu prezente, aceste mici perluțe îm bucătăria mea ;)  Mai multe despre tapioca găsiți aici: http://www.descopera.ro/mari-intrebari/14242543-ce-este-tapioca

INGREDIENTE:

Perle de tapioca ½ cană,
Apă plată 1 cană,
Lapte de soia 2 căni,
Lapte de cocos 1 cană,
Zahăr tos 3 linguri
Zahăr vanilinat cu scorțișoară 1 plic,
Fructe tropicale 1 conservă de la SunFood,
 Pudră de scorțișoară pentru ornate,
Merișoare pentru ornat.

MOD DE PREPARARE:

Perlele de tapioca se pun într-un vas încăpător cu apa plată, ca să se hidrateze, cca. 15 minute. 



Într-un vas cu fundul dublu, sau în vasul special pentru fiert lapte, se pun perlele hidratate, se completează cu laptele de soia și cel de cocos, se asezonează de zahăr, un praf de sare, zahăr vanilinat cu scorțișoară și se lasă la fiert la foc mic cca. 25 de minute, amestecându-se continuu. 



La final se adaugă fructele din compot, păstrându-se câteva fructe pentru ornate. 

Budinca se porționează în boluri, apoi se ornează după gustul fiecăruia. Spor și poftă bună! 






PASCĂ FĂRĂ ALUAT



Am tot navigat pe diverse site-uri, blog-uri culinare zilele acestea și chiar numai țin minte de unde m-am inspirat, cert este că am plecat de la idea fără aluat și m-am adaptat la ce am avut prin cămară și frigider. Tare bună a ieșit, a avut un succes enorm ;) Se cere repetatăăăă ;)  

INGREDIENTE:

Brânză de vaci grasă 700 g,
Ouă 8 bucăți,
Zahăr tos 8 linguri,
Zahăr vanilinat cu aromă de rom Dr Oetker 1 plic,
Amidon 100 g,
Făină albă de grău 100 g,
Coajă de lămâie Finesse de la Dr. Oetker 1 plic,
Coajă de portocale Finesse de la Dr. Oetker 1 plic,
Sare de Hymalaia ½ linguriță,
Praf de copt Dr Oetker 1 plic,
Zeamă de lămâie cca. 50 ml,
Merișoare confiate cca. 150 g.

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se separă și într-un vas înalt se pun albușurile, iar în altul gălbenușurile. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, zahărul vanilinat, brânza de vaci, coaja de lămâie, portocale, până ce se omogenizează.




 Apoi se adaugă făina, amidonul, praful de sare și bicarbonatul, amestecându-se până ce se încorporează în amestecul de gălbenușuri și zahăr. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și zeamă de lămâie, apoi se adaugă în compoziția de gălbenușuri, împreună cu merișoarele confiate,  se amestecă ușor, iar aluatul obținut se toarnă într-o tavă termorezistentă tapetată cu foaie de pergament. Pasca se pune la copt în cuptorul preîncins, cca. 35 de minute la 180 de grade. 




După ce trece testul scobitorii, pasca se scoate de la copt, se lasă să se răcească în tavă cca. 60 de minute ;) apoi se porționează și se pudrează cu zahăr farin.





 Spor și poftă bună!







NEGRESĂ CU KIWI ȘI DULCEAȚĂ DE AGRIȘE


O minunată negresă dulce acrișoară. Inițial am plecat de la rețeta lui GabyD, http://www.bucataras.ro/retete/negresa-cu-nuca-si-pere-la-slow-cooker-crock-pot-72657.html, dar am adapat-o pe parcurs cu ce ingredient am avut la îndemănă. Senzațională de bună. Mulțumesc GabyD, pentru pașii expliciți în modul de preparare!

INGREDIENTE:

Dulceață de agrișe 200 ml,
Zahăr tos 200 g,
Ulei de floarea soarelui 100 ml,
Apă minerală 200 ml,
Făină albă de grâu 300 g,
Sare de mare ½ linguriță,
Praf de copt 1 plic,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Pudră de cacao 3 linguri,
Fructe de kiwi 5 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se pun: zahărul, zahărul vaniliat, apa minerală, dulceața de agrișe, uleiul, praful de copt, făina și pudra de cacao, se amestecă ușor până se înglobează toate ingredientele. 







Între timp se pregătește aparatul minunat de gătit Crock Pot slow cooker Digital 4,7l, se conectează la sursa de curent, se pune hârtie de copt în vas, se toarnă aluatul obținut și se uniformizează. 
Fructele de kiwi curățate de coajă, se taie în sferturi și se așează în aluat. 




 Se programează aparatul la de gătit Crock Pot slow cooker Digital 4,7l la meniul ”LOW” pentru 3.30 ore. După cca. 2 ore rotește vasul, cum ne spune draga GabyD, la 180 grade ca să se coacă uniform prăjitura și se șterge capacul vasului de condensul obținut. 

După ce trece testul scobitorii, negresa se scoate din vas, se lasă să se răcească apoi se porționează ;) 





Spor, răbdare și poftă bună.

PLĂCINTĂ CU DOVLEAC, MERE, MORCOVI ȘI MIGDALE





 Din seria rețete de post gătite la CrockPot, am încercat și un desert, clasic și gustos. Recunosc că am fost un pic temătoare, dar am fost tare mulțumită de rezultatul final. Abia am reușit să prind o bucățică de plăcintă pentru prezentarea finală. P.S. Plăcinta bineînțeles se poat coace și într-o tavă clasică la cuptorul gaz/electric.

INGREDIENTE:

Foi de plăcintă 1 pachet,
Dovleac ras pentru plăcintă cca. 300 g,
Mere rase cca. 200 g,
Morcov ras cca. 100 g,
Zahăr tos cca. 100 g,
Zahăr vanilat 1 plic,
Scorțișoară pudră 1 linguriță,
Coajă de la 1 lămâie,
Fulgi de migdale cca. 50 g,
Ulei de palmier pentru uns foile.

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul, morcovul și merele rase se pun într-un vas, cu fundul dublu, la călit împreună cu adaugă zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoară, coaja de lămâie, lăsându-se la fiert cca. 15 minute la foc mic. 


Între timp  se ung câte trei foi de plăcintă cu ulei, se pune umplutură de morcov, mere și dovleac, se rulează, se obțin 4 rulori, care se ung cu ulei și se așează în vasul aparatului CrockPot tapetat cu foaie de pergament.





 Aparatul se setează la programul High, pentru 60 de minute. Plăcinta coaptă se pudrează cu zahăr praf și se servește caldă sau rece, în funcție de preferința fiecăruia. 


Spor și poftă bună.  


CLĂTITE BĂNĂȚENE



Clătitele sunt un desert savurat de mic și mare. Pe lista de probat, tronează această minunată rețetă ;) Spre rușinea mea, deși m-am născut, am crescut și copilărit în Banat, nu am văzut, darmite gustat minunea astea de clătite ;) No, mai am și eu câteva lipsuri. Am tot căutat variante de rețete, pe gustul meu și am probat reteța propusă de Miha Simiuc;) Suprema deserturilor, de pe www.Bucataras.ro.  http://www.bucataras.ro/retete/clatite-banatene-697.html Mulțumesc Miha, clătitele s-au evaporat instant ;) 
P.S. 2 Poze de prezentare, frumoase, aduc data viitoare ;) cum spuneam s-au evaporat instant! ;) 

INGREDIENTE:

Pentru clătite: 

Ouă 2 bucăți,
Apă minerală 500 ml,
Ulei de floarea soarelui 1 lingură,
Sare un praf,
Făină albă de grâu cât cuprinde (cca. 100 g,)
Pentru umplutură: 
Brânză de vaci 300 g,
Zahăr pudră 200 g,
Ou 1 gălbenuș,
Coajă de lămâie,
Esență de vanilie Dr. Oetker ½ linguriță,
Esență de lămâie Dr. Oetker ½ limhguriță,
Zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Stafide cca. 100 g.

Pentru crema de ouă:

Gălbenușuri de ou 4 bucăți,
Sare un praf,
Smântână de gătit 200 ml.

Pentru topping:

Albușuri de ou 4 bucăți,
Sare un praf,
Oțet ½ linguriță.

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se bat energic cu un praf de sare, adăugându-se concomitent apa minerală și făina, până ce se obține un aluat fluid, de consitența smântânei lichide, ce se lasă la rece cca. 15 minute. Într-o tigaie specială pentru clătite se pune un strop de ulei, se lasă la încins, apoi se toarnă aluat, cât să umple tigaia și să fie un strat subțire (cca. 1 polonic mare de supă!), prăjindu-se pe ambele părți. Clătitele se cot pe o farfurie întinsă și se țin acoperite, cu altă farfurie, până ce se termină toate clătitele de prăjit.
Pentru crema de brânză: se amestecă brânza de vaci cu zahărul pudră, gălbenușurile, zahărul vanilinat, esențele, coaja de lămâie, stafidele, până ce se obține o cremă consitentă.
Clătitele se umplu cu crema de brânză, se împachetează ca și sarmalele, apoi se pun într-un vas termorezistent, eu am folosit formă de silicon, așa că nu a mai fost nevoie să ung forma ;).


Gălbenușurile se amestecă cu smântâna lichidă, până ce se omogenizează, apoi se toarnă peste clătitele umplute. Apoi se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 180 grade.

Între timp albușurile de ou se bat energic cu un praf de sare și oțet până se obține o spumă fermă. 

Albușurile se repartizează peste clătite, cu dosul linguri de supă, formați moațe, asta că să numai folosiți poșul ;) Apoi se introduce din nou lacuptor ptr cca. 20 de minute la 150 grade, până ce se rumenește bezeaua.
 Spor și poftă bună!






PRĂJITURA VALURILE DUNĂRII



O prăjitură minunată. E pe lista de favorite de foarte mult timp. Am tot fugit de ea, mi s-a părut complicată, dar acum sigur o recomand cu încredere și începătoarelor în bucătărie. 

INGREDIENTE:

Pentru blat:

Ouă 8 bucăți,
Zahăr tos 350 g,
Zahăr vanilinat 2 plicuri,
Ulei de rapiță 350 ml,
Lapte 350 ml,
Praf de copt 2 plicuri,
Oțet ½ linguriță,
Sare iodată 1 praf,
Coajă de lămâie,
Făină albă de grâu 700 g,
Pudră de cacao 3 linguri,
Vișine fără sâmburi, congelate cca. 300 g.

Pentru cremă:

Lapte 800 ml,
Budincă de vanilie dr Oetker 2 plicuri,
Zahăr tos 6 linguri,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Unt grăsime 85 % 300 g,
Zahăr pudră 100 g.

Pentru glazură:

Ciocolată neagră 200 g,
Nutella 4 linguri,
Unt grăsime 85 %  cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se mixează cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilinat, până ce se topește. Se toarnă treptat uleiul, apoi laptele, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează toate ingredientele. Făina se amestecă cu praful de copt și se adaugă la compozița umedă, amestecându-se ușor până se înglobează în aluat. Compoziția obținută se împarte în aproximativ două părți egale, în una din ele se adaugă pudra de cacao și se amestecă, până se obține un aluat colorat uniform.





Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă aluatul galben, apoi cel cu cacao, ideal ar fi în ”valuri”, se presară visinele pe toată suprafața prăjiturii și  apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitorii se scoate prajitura din cuptor și se lasă la răcit.



Între timp se prepară crema din budinca de vanilie. Praful de budincă se amestecă cu cele 6 linguri de zahăr, apoi se diluează cu cca. 100 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert într-o oală cu fundul dublu sau cea de fiert lapte, iar când ajunge la punctual de fierbere se adaugă praful de budincă dizolvat, amestecându-se energic și continuu ca să nu se facă cocoloașe. După ce se obține o budincă consistentă, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Untul se mixează împreună cu zahărul pudră, până devine cremos, apoi se adaugă treptat, câte o lingură de budincă, amestecându-se ușor până se înglobează toată budinca și se obține o cremă pufoasă. Crema obținută se întinde pe toată suprafața prăjiturii, lăsându-se la rece, până se adaugă și glazura.




Bucățelele de ciocolată se topesc la BainMarie, împreună cu Nutella, când s-au topit se adaugă untul, amestecându-se continuu, până ce se obține o glazură fină și lucioasă. Se lasă la răcorit, cca.  Minute, apoi se toarnă ușor peste prăjitura cremoasă, trasând cu o furculiță ”valuri” pe toată suprafața prăjiturii. 





Se lasă la rece, preferabil până a doua zi. Spor și poftă bună!






PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU PORTOCALE


În luna ianuarie gazda provocării Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata și buna prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reușit să aduc și un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.htmlpentru inspirație.

INGREDIENTE:

Ouă 5 bucăți,
Unt grăsime 85% 200 g,
Făină albă de grâu 200 g,
Zahăr tos 200 g,
Apă de trandafiri 1 linguriță,
Amestec de ghimbir și portocale DeLuxe ½ linguriță,
Sare iodată 1 praf,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Portocale 2 bucăți,
Zahăr tos pentru caramelizat 100 g,
Miez de nucă cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE:

Portocalele spălate foarte bine cu apă fierbinte și oțet, se taie felii subțiri. Acestea se așează într-o tavă termorezistentă, se presară cele 100 g de zahăr tos pentru caramelizat și miezul de nucă, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, până ce se caramelizează portocalele și miezul de nucă.




Între timp, într-un vas înalt se amestecă ouăle, cu zahărul, mix-ul de ghimbir și portocale, apa de trandafiri, esența de vanilie și se mixează până ce se obține o cremă albicioasă și voluminoasă. Cu cât se mixează mai mult aluatul cu atât va fi mai pufos.   Untul topit și un pic răcorit se adaugă în crema de ouă, mixându-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă făina cernută, amestecându-se ușor de jos în sus, până ce se omogenizează.







Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atenție dacă portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obținută și se introduce tava din nou la cuptor, până ce feliile devin aurii.




Aluatul obținut se toarnă peste portocalele și nucile caramelizate, se scutură tava, ca aluatul să se așeze bine, apoi se dă la copt cca. 30 de minute la 180 grade.

 După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor, apoi fierbinte, să răstoarnă pe o farfurie, mai mare decât diametrul tăvii. 
Atenție, farfuria se așează deasupra tăvii, se ține strâns cu ambele mâini, mâinile să la aveți protejate cu mănuși sau prosop de bucătărie, apoi se răstoarnă tava brusc, pe farfurie, se ridică tava ușor, apoi se lasă prăjitura să se răcească complet. 


Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună!  





COZONAC TRANDAFIR



INGREDIENTE:

făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
zahăr vanilinat 1 plic,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g.
Pentru sirop:
Lapte cca. 200 ml,
Miere de albine polifloră 3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.
Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.


A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind, se unge fiecare foaie cu caramel, http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, se presară cacao, nucă măcinată, apoi se rulează.
Cele două rulouri se taie în felii de cca. 2 cm, ce se așează într-o formă rotundă tapetată cu foaie de pergament. 





Apoi se ung cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.



După ce a trecut testul scobitorii se scoate din cuptor. Laptele se înfierbântă împreună cu mierea, apoi se toarnă fierbinte peste cozonacul fierbinte, apoi se lasă la răcit în cuptor. 











Spor și poftă bună!

COZONAC CU NUCĂ, CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a fost găzduită  în luna decembrie, de prietena mea dragă, nu numai virtual, Carmen Manu, cu al său minunat blog: http://carmen-lacarmeninbucatarie.blogspot.ro/2011/01/trandafir-cu-visine.html?spref=fb . Într-un final m-am mobilizat și am trecut la treabă.
Am pornit de la rețetă postată de Bertoni D Albert, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1673415792927408&set=a.1375494336052890.1073741828.100007770091396&type=3&theater&notif_t=like, apoi am trecut în revistă mai multe articole despre faptul că aluatul pentru cozonac, se prepară în două zile și anume se frământă aluatul după-amiaza, apoi se lasă la dospit la rece până a doua zi, http://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/, așa că am probat și eu varianta aceasta,doarece deja se făcuse târziu, ca să mai stau după el l-a dospit la cald și apoi la copt.

INGREDIENTE:

făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g,
nucă de cocos 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea. Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.






Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare, acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.
A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind și se umplu cu diferite umpluturi.



 Pentru umplutura cu nucă, se bat albușurile rămase de la aluat, se adaugă esență de rom.
Prima foaie se unge cu caramel preparat în casă, rețeta o găsiți aici: http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html, apoi se nuca de cocos, apoi se rulează.



Pe a doua foaie se întinde crema de nuca și se presară pudra de cacao, ce apoi se rulează. Cele două rulouri obținute, se împletesc, apoi se așează în tava de cozonac tapetată cu foaie de pergament și se mai lasă la crescut cca. 30 de minute, tot la rece.




Se unge cozonacul cu ou bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.





Spor și poftă bună!






PRĂJITURĂ DIN ALBUȘURI, MAC, CACAO ȘI NUCĂ



După sărbători, sigur vă rămân multtee albușuri prin frigider. Această prăjitură, rapidă, a devenit preferata casei ;) O prăjitură aerată și tare gustoasă. Inițial am plecat de la prăjitura propusă de Miha Simiuc, pe al să minunat blog http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-din-albusuri-cu-nuca-si-cacao, dar am deviat un pic;)

INGREDIENTE:

Albuș de ou 13 bucăți, cca. 380 g,
Sare iodată ½ linguriță,
Oțet ½ linuriță,
Zahăr tos cca. 380 g,
Făină albă din  grâu 13 linguri,
Zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Praf de copt cu sofran Dr. Oetker 1 plic,
Coajă de lămâie zaharisită 2 lingurițe,
Semințe de mac 3 linguri,
Pudră de cacao Dr. Oetker 3 linguri,
Nucă măcinată cca. 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile aduse la temperatura camerei, se bat energic împreună cu sarea și oțetul. După ce au devenit o spumă consistentă, se adaugă zahărul, zahărul vanlinat și se continuă baterea. Pentru această etapă l-am folosit de Thor :D robotul semiprofesional;) alt ajutor de nădeje din bucătăria Zmeilor. După ce s-a topit zahărul se adaugă praful de copt și făina cernută, apoi se amestecă ușor cu o paletă, ca să se încorporeze toată făina. 


Se separă aluatul obținut în două boluri, aproximativ egale ca și cantitate. Într-un bol se adaugă semințele de mac, se amestecă ușor, până se înglobează, apoi se răstoarnă în tava tapetată cu foaie de pergament. 

În cel de-al doilea bol se adaugă pudra de cacao, se amestecă, deasemenea ușor, apoi compoziția obținută se toarnă ușor peste cea cu mac, începând de la un capăt la altul, astfel încât să acoperiți toată compoziția deschisă la culoare. 

Încă n-am dexteritatea necesară, și a trebuit să ajustez un pic cu paleta, de aici motivul pentru care nu au ieșit exact două balturi distincte;), ca la Miha;)  Se presară nuca măcinată grosier și părjitura se dă la copt, în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la 200 g. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor și se pudrează din plin cu zahăr praf. 



Spor și poftă bună! 



CARAMEL PREPARAT ÎN CASĂ


Zilele astea încă am avut liber, așa că am mai butonat TV-ul și Internet-ul. Am observat că la PaprikaTV, în fiecare dimineață un nene, prepară minuni din zahăr ars și caramel. Mi-am tot notat, diverse rețete, dar ”cireașa” de pe tort a fost, când buna mea prietenă Gaby Duceag, cu al să minunat blog, http://retetepapabun.ro, m-a lovit în ”plex” cu caramelul preparat de ea și cât de simplu părea. Așa că după câteva zile de perpeleală, mi-am luat inima în dinți și am ”executat”. Aici găsiți rețeta de la care am pornit: http://retetepapabun.ro/cum-se-prepara-caramelul

INGREDIENTE:

Zahăr tos 200 g,
Unt gras 82% Pilos 50 g,
Frișcă lichidă Pilos 200 g,
Sare iodată 1 linguriță.

MOD DE PREPARARE:

Într-o crăticioară cu fundul gros și mai ales cu coadă lungă, [de ce?? o să întrebați, deoarece caramelul e foarte fierbinte, iar când se adaugă untul și smântâna, se degajă aburi fierbinți și e pericol de opărire!], să revin, se pune la topit la foc mediu zahărul, amestecându-se ușor, până se obține un lichid auriu, atenție, dacă devine maroniu, va fi amar.




 Se trage cratița de pe foc, se adaugă untul la temperatura camerei, se amestecă, ușor, atenție la aburi, apoi se adaugă și frișca lichidă, amestecându-se continuu. Nu vă speriați, veți obține, o caramea mare, cum zice Gaby, puneți cratița din nou la foc, de data asta la foc mic și amestecați, până se topește carmeaua cea mare și compoziția devină ca o smântână lichidă, cca. 10 minute. 



Se trage crăticioara de pe foc, se adaugă sarea, apoi se pune crăticioara în apă rece, în chiuvetă sau întrun vas mai mare, și se mai amestecă cca. 10 minute, până ce se mai îngroașă caramelul și se răcește un picuț, apoi se transferă în borcanele sau direct în pahare de servire. 
Crema obținută se consumă ca atare, atenție, e dulceeeee, dar bună, sau cu adaos de unt, se pot umple foi de prăjitură preparate în casă, foi Lica (adică din napolitane) sau de ce nu, ca și sos lângă o înghețată.



Spor și poftă bună!





TARTĂ CU CACAO, CIOCOLATĂ ALBĂ ȘI JELEU DIN ȘAMPANIE


Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, minunata prietenă de suflet, și nu numai Claudia Baban, cu al ei minunat blog: http://bucatevorbesiarome.blogspot.ro/.  Ca deobicei am, pre rușinea mea, n-am reușit șă adun toate ingredientele într-o rețetă, dar un 6 cu plus, poate obțin și eu ;) Șampania în schimb a fost vedeta ;) Zmeișorii cam dau târcoale, tartei ;) Mai au de așteptat până la ora 24.00 ;) Aaa, un alt obicei pe care vreau să-l schimb anul care vine, 2016,  este de a nu mai lăsa pe ultima sută de metri promisiunile făcute. Hai, la mulți ani și tot ce văd doriți! Aaaa, poftă bună și spor la treabă!

INGREDIENTE:

Pentru blat:
Făină albă de grâu 300 g,
Unt 250 g,
Ou 1 bucată,
Sare iodată 1 praf,
Zahăr vanilinat Dr Oetker 1 plic,
Praf de copt Dr Oetker 1 plic,
Pudră de cacao Dr Oetker 3 linguri,
Nucă măcinată 2 linguri.
Pentru însiropat:
Ciocolată albă 200 g,
Smântănă lichidă 200 g,
Amidon 2-3 linguri,
Pentru jeleu:
Șampanie rose 250 ml,
Tort Gelle Dr Oetker 1 plic,
Zahăr tos 3 linguri.
Pentru decor:
Zmeură 2-3 linguri,
Nucă măcinată cca. 50 g,
Frunze de trifoi.

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă îngredientele uscate pentru blat, făina, pudra de cacao, zahărul, zahărul vanilinat, praful de copt și praful de sare. Apoi se adaugă untul topit, se continuă amestecarea până ce se omogenizează, se adaugă și oul, după ce s-a obținut un aluat elastic, se pune într-o tavă tapetată cu foaie de pergament și se presează uniform cu mâna, ca să fie un aluat egal, apoi se dă la copt la 200 grade cca. 20 de minute. 

Între timp ne ocupăm de creamă. P.S. Inițial am vrut cremă de șampanie cu zmeură, dar s-a stricat, tăiat L((() Am trecut la varianta de back-up :D Se topește ciocolata albă, într-un vas cu pereții dubli, apoi se adaugă smântâna și amidonul și se amestecă, până se obține o cremă mai groasă.  Deh, n-am avut răbdare, cum mă știți, mereu pe repede înainte :D Am turnat crema de ciocolata, de fapt siropul de ciocolată peste tartă, am dat la rece și m-am apucat de jeleu din șampanie.




Într-un vas mai înalt, de ce spun asta, pentru că am pățit-o, se pune șampania, se adaugă zahărul, atenție, ăsta e momentul fain, se umflă ca un vulcan :D J), apoi praful de gelatină roșie și se dă la fiert, ptr cca. 10 minute la foc mic, amestecându-se într-una, până dă în clocot.



Peste tarta răcită, se toarnă jeleu din șampanie, apoi se deocrează rapid cu zmeură, nucă macinată și foi din trifoi ;) 



Poftă bună și spor la treabă! La mulți ani și multă sănătate în 2016! >:D<

BOMBOANE CU MORCOVI, CEREALE ȘI MIERE



Simplu, rapid și sănătos. Am pornit de la rețeta propusă pe http://reteteaz.net/morcov/bomboane-cu-morcovi-sanatoase Chiar, m-au cucerit deși nu sunt fan dulciuri fără ”foc” ;)

INGREDIENTE:

Amestec de fulgi de cereal și fructe confiate de la Sanovita 1 cană,  cca. 100 g,
Unt de arahide 3 linguri,
Miere 2 linguri,
Morcovi 1 bucată mai mare.
Pentru decor:
 Nucă măcinată,
Bețișoare de ciocolată.

MOD DE PREPARARE:

Se pun toate ingredietntele într-un robot de bucătărie, se mixează până ce se omogenizează toate ingredientele, apoi se umplu forme de silicon, pe fundul căruia s-a presărat nucă măcinată și bețigașe de ciocolată, după referințele fiecăruia. 







Sau aluatul obținut se lasă la rece, minim 3 ore apoi se formează biluțe de se dau prin nucă sau bețigașe de ciocolată. Eu am optat ptr forma de silicon, doar abia am achiziționat-o. A doua și se răstoarnă pe un platou și se savurează cu plăcere.




 Spor și poftă bună! 

BRĂDUȚ DULCE



Nu știu în alte gospodării cum este, dar la noi, mereu se întâmplă să mai rămână câteva fursecuri, colțuri de prăjituri, de la Crăciun la Anul Nou. Pentru provocarea Dr Oetker, am adus un brăduț, bun de pus sub brăduț și savurat cu cei dragi.

INGREDIENTE:

Fursecuri uscate, margini de prăjituri cca. 500 g,
Unt cca. 200 g,
Zahăr pudră cca. 50 g,
Nuci măcinate 100 g,
Esență de rom 1 linguriță,
Esență de portocale ½ linguriță.
Pentru decor:
Glazură de lămâie Dr Oetker,
Bombonele Dr Oetker,
Creioane cu pastă de zahăr Dr Oetker.

MOD DE PREPARARE:


Toate prăjiturile se mixează în robot, se adaugă untul moale, zahărul pudră, nucile măcinate și aromele, se frământă bine, până se omogenizează toate ingredientele, apoi se presează într-o formă de sezon, care în prealabil s-a tepatat cu folie alimentară, apoi se dă la rece, cel putin 3 ore sau mai bine până a doua zi.  





Pentru ornare, glazura de lămâie de la Dr. Oetker, se prepară conform indicațiilor de pe ambalaj, apoi prăjitura scoasă din formă, pusă pe un grilaj, se unge cu glazură. După ce s-a întărit puțin se ornează cu ornamente din zahăr de la Dr Oetker, după gustul și imaginația fiecăruia. 


Spor și poftă bună. 

PRĂJITURA BUDAPESTA



Tare greu m-am mobilizat să prepar acesată minunată prăjitură. Anul acesta nu am mai putut-o rata, deoarece am descoperit budinca de fistic de la Dr. Oetker. Așa am gustat prima oară în viața mea acum vreo 40 de ani, în Maramureș, la mătușa mea prăjitura Budapesta, aromată cu cremă de fistic ;) acum am înțeles, folosea tot produse Oetker, din Ungaria și Austria ;) Am căutat în caietul cu rețete și am regăsit rețeta. Deci zis și făcut ;) Cum spuneam, mai greu e să te mobilizezi, că apoi totul vine de la sine ;) 

INGREDIENTE:

PENTRU FOI:
Făină albă din grâu 250 g,
Untură 50 g sau unt gras 65% 100 g,
Zahăr tos 100 g,
Ou 1 bucată,
Amoniac alimentar 1 linguriță,
Lapte cald 100 ml,
Pudră de cacao neagră 2 linguri.
PENTRU FOAIA DE MIJLOC:
Ouă 5 bucăți,
Zahăr tos 150 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
Apă rece 10 linguri,
Sare iodată 2 g,
Oțet 1 linguriță,
Făină albă din grâu 200g.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 800 ml,
Zahăr tos 10 linguri,
Budincă de fistic Dr Oteker 2 plicuri,
Unt 300 g.

MOD DE PREPARARE:

Pentru foile de cacao:
Se amestecă făina cu untura moale, ca să se înglobeze, obținându-se un un aluat gen crumble. Se adaugă restul ingredientelor, și se frâmântă până ce se obține un aluat omogen și elastic. Aluatul se împarte în două bucăți, se întind două foi pe fundul tăvii și se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 10 minute la 180 grade.


 Apoi se scot pe un blat de lemn, ca să se răcorească. 



Pentru blatul de pandișpan, se amestecă cele 5 gălbenușuri, cu zahărul tos și apa, până ce se obține o cremă pufoasă. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și o linguriță de oțet. Se unesc cele două compoziții, apoi se amestecă ușor, cât să se înglobeze toate ingredientele, apoi se adaugă făina în ploaie, și se amestecă ușor, pâne se obține un blat pufos. Aluatul obținut se toarnă în tavă tapetată cu foaie de pergament, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce a trecut testul scobitorii, blatul pufos, se scoate și se răstoarnă pe un grilaj ca să se răcorească.


Pentru cremă se pune la fiert cca. 600 ml lapte, într-un vas cu pereții dubli. Praful de budincă se dizolvă în 200 ml lapte cu zahărul, apoi se adaugă în laptele fierbinte, și se amestecă energic cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. După ce s-a îngroșat budinca, se lasă la răcit, cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se adaugă untul moale și se amestecă energic, până se înglobează și se obține o cremă pufoasă.

 A doua zi se trece la montarea prăjiturii. Prima foaie de cacao, cremă de fistic, apoi foaia de pandișpan, cremă de fistic și a doua foaie de cacao.




 Prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua, chiar a treia zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, făină sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a treia zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf.


Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.




GUGULUF DIN ALBUȘURI, CU CACAO, STAFIDE ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ



Tare bine m-am împrietenit cu acest fel de preparat, care nu a dat greș niciodată, de când l-am descoperit. Rapid, simplu și delicios. Totul e să aveți răbdare și să urmați pașii rețetei întocmai. 

INGREDIENTE:

albuș de ou 10 bucăți,
sare iodată 1 praf,
oțet  1 linguriță,
zahăr tos 10 linguri cu vârf,
făină albă de grâu 10 linguri cu vârf,
praf de copt cu șofran Dr Oetker 1plic,
zahăr vanilinat Dr Oetker 1 plic,
stafide cca. 100 g,
lămâie confiată 50 g,
pudră de cacao Dr Oetker  50 g.

MOD DE PREPARARE:


Albușurile, la temperatura camerei, se bat energic în prima fază cu un praf de sare și 1 linguriță de oțet. După ce au devenit o spumă consistentă, se adaugă zahărul, zahărul vanlinat și se continuă baterea. Pentru această etapă l-am folosit de Thor :D robotul semiprofesional;) alt ajutor de nădeje din bucătăria Zmeilor. După ce s-a topit zahărul se adaugă praful de copt și făina cernută, apoi se amestecă ușor cu o paletă, ca să se încorporeze toată făina.  Pudra de cacao se presară peste aluatul obținut și se amestecă circular, foarte, foarte fin, ca să aibe aspectul. Se toarnă aluatul obținut într-o formă de guguluf, unsă cu puțină grăsime, apoi se preasară stafidele și lămâia confiată, apăsându-se ușor, cât să fie incorporate în compozițe. 


Gugulful se pune la copt în cuptorul preîncălzit, cca. 25 de minute la 180 grade. După ce se rumenește și trece testul scobitorii, chec-ul se scoate din formă și se lasă la răcit, pudrăndu-se din belșug cu zahăr pudră vanilinat. 


 Spor și poftă bună!



FOI FRAGEDE UMPLUTE CU CREMĂ DE LĂMÂIE


O altă prăjitură minunată din caietul de rețete al mamei, prăjitura cu foi fragede, umplută cu orice cremă doriți. Tot am ”fugit” de coptul foilor pe dosul tăvii, dar acum numai mi se mai pare așa de complicat, asta dacă respecți toți pașii indicați în rețete. De data asta am ales crema de lămâie, ca să ne mai răcorim. Probabil veți spune, prăjitura se numșete Albă ca Zăpada sau Lămâița, daaaa, dar dacă așa am găsit-o în caietul de rețete, i-am păstrat denumirea. Mos Crăciun și omuleții de zăpadă, au fost tare mulțumiți, mai ales că am folosit produse Dr. Oetker. ;)

INGREDIENTE:

Făină albă din grâu 450 g,
Unt 250 g,
Zahăr tos 100 g,
 Ouă 2 bucăți,
Sare iodată 2 g,
Zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Lapte 200 ml,
Amoniac alimentar Dr. Oetker 1 plic.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 500 ml,
Amidon Dr. Oetker 4 linguri,
Lămâie 1 bucată,
Zahăr tos 200 g,
Unt 250 g.

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă untul cu zahărul, zahărul vanilinat și sarea până ce se omogenizează. Laptele se încălzește un pic, apoi se adaugă amoniacul, atenție dacă e prea cald s-ar putea umfla, din acest motiv recomand folosirea unei căni mai mari, după ce s-a dizolvat se adaugă peste amestecul din unt și zahăr, omogenizându-se ușor. 



Se adaugă făina, în ploaie și se frământă aluatul obținut, până se înglobează toate ingredientel și se obține un aluat elastic, bun de întins. Aluatul obținut se împarte în trei bucăți și se întind foi, ce se vor coace pe fundul tavii, sau dacă aveți o tavă specială și mai bine. 



Foile se pun la copt în cuptorul preîncins la 180 grade, cca. 10 minute, apoi se scot de pe tavă și se lasă la răcit pe un blat din lemn. Foile se pot umple a doua, chiar și a treia zi, atenție să fie acoperite cu un șervet de bucătărie, până la folosire.

Pentru cremă se pune laptele la fiert cu zahărul și amidonul, într-un vas special pentru budincă, adică un vas cu pereții dubli, între care intră apă, mai bine zis clasica oală de fiert lapte. După ce s-a obținut o budincă mai groasă, se adaugă zeama de lămâie și coaja rasă, lăsându-se la răcorit. Un pont puteți folosi coajă de lămâie Finesse de la DR Oetker. După ce s-a răcit crema de lapte se adaugă, untul moale și se amestecă energic, până obținem o cremă fină. 

Cu această cremă se umplu foile, apoi, prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. 
Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, faina sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a doua zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf. 


 Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor
.

FURSECURI FRAGEDE CU VANILIE ȘI PORTOCALE



O nouă provocare, o nouă rețetă de fursecuri delicioase și fragede cu vanilie și aromă de portocale, preparate pentru Mos Crăciun în cadrul campaniei de iarnă a lui ”Dr. Oetker care îmbie pe toată lumea să intre într-o lume de sărbători altfel, într-o lume de prajituri.  Anul acesta, povestea sărbătorilor este într-adevăr povestea prăjiturilor.”
De cum le-am savurat pe blogul dragei Timea, http://retetetimea.ro/fursecuri-fragede/, am rămas cu gândul la ele. Acum le-a venit rândul!

INGREDIENTE

unt sau margarina Rama Maestro 250 g
zahăr tos 150 g,
sare iodată 2 g,
zahăr vanilinat Dr. Oetker 2 plicuri,
esență de portocale Dr. Oetker 1 lingură,
ouă 1 bucată plus 3 gălbenușuri,
făină albă 250 g,
amidon Gustin Dr. Oetker 150 g
Pentru decorare:
1 plic glazura neagra Dr. Oetker (100g)
bombonele colorate pentru ornat Dr. Oetker

MOD DE PREPARARE:

Într-un bol înalt se amestecă energic untul/margarina împreună cu zahărul și zahărul vanilinat, până ce se omogenizează și topește zahărul. Apoi se adaugă pe rând, oul întreg, cele trei gălbenușuri, și esența de portocale, amestecându-se ușor, până ce se înglobează toate ingredientele. Făina se cerne împreună cu amidonul și sarea în compoziția cremoasă amestecându-se ușor până se obține un aluat ”molcuț”.



Cu ajutorul aparatului pentru fursecuri, sau cu al unui poș, se sprițează forme, direct în tava de copt tapetată cu foaie de pergament.


(Mama, mă superviza pe Skype :D )))
Fursecurile se pun la copt în cuptorul preîncins, cca. 15 minute la 180 grade.



După ce s-au copt fursecurile, se transferă pe un grătar și se lasă la răcit. Glazura de la Dr. Oetker, se pune la topit în apă fierbinte sau la cuptorul cu microunde.




Fursecurile se ornează cu galuza fierbinte apoi se decorează cu bombonele colorate de la Dr. Oetker. După ce s-a întărit glazura, fursecurile se pot păstra în recipient de sticlă sau cutie de tablă, chiar și două săptămâni. Poftă bună și spor la treabă.





FURSECURI CU CIOCOLATĂ 



Echipa Dr Oetker, m-a invitat șă continui povestea prăjturilor preparate în casă. Spiridușii, încă n-au apărut cu produsele lor, dar scotocind în cămara mea, am găsit destule resurse pentru prepararea celor mai delicioase fursecuri cu ciocolată. De data asta m-am inspirat de la prietena mea dragă Gaby Duceag, rețeta o găsiți aici http://www.bucataras.ro/retete/fursecuri-spritate-cu-ciocolata-67492.html
 Data viitoare voi inspecta în amănunt  Retetarul Dr. Oetker, plin de prajituri aratoas: https://apps.facebook.com/decoruri//inspira-te/pe care-l recomand cu încredere ca o bună sursă de inspirație.

INGREDIENTE:

Rama mit Butter 250 g,
Ciocolată neagră 250 g,
Zahăr pudră 200 g,
Ouă 5 bucăți,
Făină albă cca. 600 g,
Praf de copt cu sofran Dr. Oetker 1 plic,
Zahăr vaniliant Dr. Oetker 2 plicuri,
Esență de vanilie Dr. Oetker 1 lingură,
Sare 2 g,
Esență de rom Dr. Oetker ½ fiolă,
Cacao neagră Dr. Oetker 2 linguri.
Pentru decorare:
Glazură de ciocolată duo Dr. Oetker,
Bețigașe de ciocolată Dr. Oetker,
Zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas cu fundul dublu, sau acela de fiert laptele, se pun la topit Rama mit Butter, ciocolata mărunțită și zahărul pudră, la foc mic, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează toate ingredientele. După ce s-a răcit compoziția de unt și ciocolată, se adaugă pe rând ouăle, un praf de sare, esențele de vanilie și rom, amestecîndu-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele.






 Făina se amestecă cu praful de copt și cacao, apoi se cerne ușor peste compoziția cremoasă, amestecându-se până ce se obține un aluat mai moale. 


Se lucrează cu o presă de fursecuri, mecanică sau electric, iar dacă nu aveți la îndemână un astfel de aparat, apelați la un poș, sau, în bucătăriile bunicilor, sigur găsiți acele adaptoare, de biscuți șprițați,  pentru mașina de tocat carne.




Fursecurile se pun direct pe foaia de copt, pregătită într-o tavă termorezistentă. Se dau la copt cca. 10 minute la 180 grade. 




O parte din fursecurile obținute se ornează cu glazură de ciocolată și se presară bețigașe de ciocolată, iar cealaltă simplu doar cu zahăr pudră. Spor și poftă bună!



CORNULEȚE DE POST

O rețetă simplă din caietul de prăjituri al mamei, cu ingredeinte ce sigur se găsesc în cămara voastră. Bune, fragede și de post;)


INGREDIENTE:

Bors de putină 1 cană, ( dacă nu aveți borș la îndemână, se poate înlocui cu apă și 2 linguri de oțet într-o cană).
Drojdie uscată 1 plic,
Sare iodată 2 g,
Ulei 2 căni,
Făină cât cuprinde, cca. 500 g.
Pentru umplutură:

 Dulceață/ nuci/rahat

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas înalt se pun borșul, uleiul, sarea, și drojdia. Se adaugă ușor, ușor făina ;) și se amestecă, până ce se va obține un aluat omogen, elastic și ușor de modelat. 





După ce se obține un aluat ideal, modelabil, se porționează în cca.6 bucăți. Acestea se întind, pe un blat înfăinat, se porționează. La baza triunghirilor se adaugă, dulceață, rahat sau nucă ;) apoi se rulează și se așează pe o tavă tapetată cu foaie de pergament. 





 Se dau la copt cca.15 minute la 180 grade. După ce s-au rumenit, se trec fierbinți, prin zahăr pudră ;)




 Spor și poftă bună!

CORNULEȚE CU NUCĂ



Am poftit la cornulețele Claudiei ;) Mai bine zis @http://bucatevorbesiarome.blogspot.ro/
Zis și făcut ;) Buneeeeeeeeeeeeee, tare buneeeeeeeee;) 

INGREDIENTE:

Făină albă din grâu cca. 400 g,
Unt grăsime 65% cca. 250 g,
Zahăr tos cca.160 g,
Miez de nucă măcinat cca. 160 g,
Ouă 1 bucată
Gălbenuș de ou 2 bucăți,
Sare iodată 2 g,
Praf de copt 1plic,
Zahăr vanilinat 1 plic, 

MOD DE PREPARARE:

Întâi se amestecă ingredientele uscate: făina, praful de copt, miezul de nucă măcinat, zahărul și zahărul vanilinat. În mix-ul de ingrediente uscate se adaugă ouăle, amestecându-se eneregic, până ce se înglobează. 


Apoi se adaugă untul rece, răzuit și se frământă aluatul până ce se obține unul omogen, cca. 10 minute, nu mai mult, ca să nu se înmoaie untul, de la căldura mâinilor ;) 



Aluatul obținut se pune le rece, învelit în folie alimentară, de preferat în frigider, cca. 60 de minute;) După ce s-a ”odihnit” aluatul în frigider, se scoate, apoi se formează semilune;) În sfârșit, am folosit tăvile de cornulețe, achizițonate, în urmă cu muuulltt timp, le-am uns cu puțin unt ;) 







Cornulețele se coc, în cuptorul preîncălzit cca. 25 de minute la 180 grade;) După ce s-a rumenit ”talpa”, zicere de la Dia ;) se scot, din cuptor și se tăvălesc, fierbinți în pudră de zahăr ;)
Bune au fosttttt ;) Mulțumesc Dia pentru rețetă ;)









RULADĂ CU CREMĂ CARAMEL, NUCI ȘI DULCEAȚĂ DIN GUTUI


  Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost draga de Margareta Cismasu, http://margaretacismasiu.blogspot.ro
Margareta ne-a provocat cu următoarele ingrediente: ”Fructe de toamna: mere, pere nuci, gutui, dovleac, oua, ciocolata, smantana, lapte, cacao, branza. Vedeta acestei luni a fost caramelul.”
Ei nu am reușit să combin toate ingredientele, dar am adus cu mare întârziere, o ruladă caramelicioasă delicioasă. P.S. Zmeișorii au cam strâmbat din nas când am tăiat-o, vizual nu le-a inspirat încredere, dar când au gustat, au zâmbit, și au zis: ”ne aduce aminte de-o prăjitură de sărbători ce am degustat-o mai demult în Maramureș.” ;) Ei chiar așa, m-am inspirat de la minunata Anca Roman, http://ilyanda.blogspot.ro/, care culmea e din Oradea ;)

INGREDIENTE:

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Ouă 7 bucăți,
Oțet 1 linguriță,
Zahăr tos 7 linguri,
Făină albă din grâu 000 7 linguri,
Pudră de cacao 3 linguri,

PENTRU CREMĂ:

Zahăr tos 5 linguri,
Unt 250 grame,
Nucă tocată 160 g,
Gălbenuș de ou 2 bucăți,
Dulceață din gutui 150 g.

MOD DE PREPARARE:

PENTRU FOAIA DE RULADĂ:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul. Apoi se adaugă zahărul tos, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Se adaugă gălbenușurile,amestecându-se ușor. Apoi se adaugă făina amestecându-se ușor, până ce se înglobează în aluat.


Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament se toarnă cu ajutorul unui poș sau linguri diverse forme, apoi se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 5 minute.


  
 În compoziția rămasă se adaugă pudra de caco, apoi amestecă ușor până ce se obține un aluat colorat uniform, apoi aluatul de cacao se toarnă peste formele coapte,  se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 230 grade.


 După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie, se scoate ușor foaia de pergament,  apoi se întoarce blatul pe un prosop de bucătărie umezit, se rulează fierbinte și se lasă la răcorit cca. 20 de minute.







PENTRU CREMĂ:


Într-un vas cu fundul gros se pun la topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Gălbenușurile se amestecă energic într-un castron cu 2 linguri de zahăr.


 După ce zahărul topit a prins culoarea caramelului, se ia de pe foc, se adaugă nucile tocate și se amestecă până ce se înglobează în zahărul caramel. 


Se adaugă untul și se pune din nou la foc mic, ca să se înglobeze bine untul, la final se adaugă gălbenușurile amestecate cu zahărul, fierbându-se la foc mic, până se îngroașe crema. 



Se lasă la răcorit cca. 25 de minute. După ce s-a răcit rulada și crema se începe ansamblarea. Se unge foaia cu un strat generos de dulceață din gutui, apoi se adaugă crema, se întinde cu lama unui cuțit ca să se uniformizeze. 



Se rulează strâns foaia, se înfoliază cu folie alimentară, se leagă strâns la capete, apoi se pune la rece până a doua zi. 




Spor și poftă bună! 

PRĂJITURA DOBOȘ


O nouă provocare! De data asta dulceeeee, competiția: Rama Maestro, Redescoperă dulciurile copilarieihttp://www.prajituria.ro/prajituria-copilariei/?ref=header-menu
Ei, grea provocare, primul gând a fost prăjitura Doboș, apoi Budapesta, sau cum i se mai spune, prăjitura Televizor ;), pe locul trei a fost Albinuța cu foi cu miere, în continuare nuci umplute, prăjitura Japoneză, Jerbo, Retezat, foi Lica umplute cu cremă caramel și multteee alte bunătăți. După un astfel de clasament, am luat caietul cu rețete, început în 1993 (după ce a venit pe lume primul Zmeișor!), și supriză Prăjitura Doboș, era nr. 2.
Cărțile au fost făcute! Prima idee, a ajuns fruntașă. Am început cu avânt, dar când am ajuns la copt foile, am avut ceva peripeții, așa că am sunat-o pe mama pentru ajutor ;) Mi s-a terminat hârtia de pergament, nu aveam timp și nici vreun vehicul, pe aproape că să ajung la un magazin. După indicațiile mamei, am trecut la forma clasică, tava unsă cu ulei, și foaia scoasă imediat după coacere, cu un cuțit lung și subțire, pe un blat din lemn.  No gata cu vorbăria, să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

PENTRU FOI:

Ouă mari 6 bucăți,
Zahăr tos 170 g,
Sare iodată 1 praf,
Zeamă de lămâie de la ½ bucată,
Făină de grâu albă 170 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
PENTRU CREMĂ:
Ouă mari 4 bucăți,
Zahăr tos 200 g,
Ciocolată neagră 200 g,
Rama Maestro cu savoare de unt 250 g,
Pudră de cacao neagră 50 g.

PENTRU CARAMEL:

Zahăr tos 1 cană,
Unt pentru uns foaia de pergament și cuțitul cu care se va tăia caramelul.

MOD DE PREPARARE:



Foile:
 Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, energic, până se obține o cremă fină și spumoasă, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă ușor până se înglobează și se obține un aluat omogen.






Foaia de copt se decupează pe măsura, fundului tăvii, ce o folosim pentru coacerea foilor. Aluatul se pune cu polonicul, apoi se întinde cu spatula de cofetărie, astfel încât să fie egal și unfiorm, pentru tava mea, am folosit cca. 3 polonice, pentru fiecare foaie.  Se introduce tava la copt, în cuptorul preîncins, ptr maxim 5 minute, la 180 grade, nu mai mult că este foarte subțire și se ”bronzează repejor”. Din aluatul obținut, s-au obținut 4 foi, ce apoi le-am înjumătățit. Foile se taie pe jumătate imediat ce au fost scoase din cuptor, apoi se lasă la răcit, doar când s-au răcit complet se desprind de pe foaia de copt.





Crema:
Ouăle se amestecă cu zahărul tos, zahărula vanilinat într-un vas special de fiert lapte, cu pereți dubli, în interiorul cărora se adaugă apă, sau pe Bain-Marie, până ce se dizolvă zahărul și se îngroașe ca și o budincă.
 Între timp se topește ciocolata, tot de Bain-Marie. 
Se amestecă cele două compoziții, se mai lasă pe foc cca. 3 minute, amestecându-se continuu, aopi se lasă la rece. 
Untul la temperatura camerei se bate energic, se adaugă pudra de cacao, apoi crema de ouă și ciocolată, câte o lingură, rând pe rând până se obține o cremă pufoasă, apoi se lasă la rece cca. 10 minute.



Caramelul:
Zahărul se pune la topit într-un ibric cu fundul dublu, amestecându-se ușor. Atenție zahărul se caramelizează până ce ajunge la o nunanță aurie;)
Cea mai frumoasă foaie, se porționează dinainte, am ascultat, sfatul Timeei ;) se unge foaie de pergament cu puțin unt, apoi se toarnă caramelul și se întinde repede cu cuțitul uns cu unt, data viitoare voi lasă mai depăratate feliile :d, să nu se unească între ele ;)   



Montarea:
Se umplu cele 7 foi cu cremă în strat subțire, asta ca să ajungă crema și pentru decor. Se unge și foaia 7 cu un strat de cremă, apoi se pun ușor feliile cu glazura de caramel. 






Se ornează și decorează după imaginația fiecăruia. Se dă la rece ptr minim 2 ore înainte de servire. Vă asigur că prepararea în sine nu e complictă, doar timpii de preparare sunt prea lungi:D Așa că va trebuie cel puțin 2 zile pentru prepararea acestei minunății ;)








  

CHEC BICOLOR CU FRUCTE DE PĂDURE

Simplu, delicios, la îndemâna oricui! 



INGREDIENTE:

ouă 8 bucăți,
zahăr tos 200 g,
făină albă de grâu 200 g,
pudră de cacao 100 g,
sare iodată un praf,
zahăr vanilinat 1 plic,
praf de copt cu șofran 1 plic,
oțet 1 linguriță,
cacao 100 g,
fructe de pădure cca. 200 g.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile se bat energic cu un praf de sare și oțetul cca. 15 minute până ce se obține o spumă pufoasă, apoi se adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, amestecându-se energic până ce se obține o spumă lucioasă. 
Gălbenușurile se adaugă pe rând, în compoziția de alubușuri, amestecându-se ușor până ce se înglobează. Făina cernută împreună cu praful de copt se adaugă în compozița de mai sus și se amestecă ușor, până se încorporează în aluat. Aluatul obținut se toarnă în tăvile de chec tapetate cu foaie de pergament, cca trei sfert din compoziție.
 Restul compoziției se amestecă cu pudra de cacao.  Aceasta se toarnă artistic peste compoziția de bază ;) În final, compoziția de cacao s-a lăsta la fundul tăvii :D Fructele de pădure congelate se presară în mijlocul chec-urilor.
 Chec-urile obținute se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 60 de minute la foc mediu, 180 grade ;) După ce trec testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit în tavă. Se oreanză după gustul fiecăruia ;) 


Eu nu am mai avut timp :D nici măcar un zahăr pudră deasupra, de poze pentru prezentare finală, ce să mai spun :D Spor și poftă bună! ;)





BRIOȘE CU CIOCOLATĂ ȘI ZMEURĂ



O rețetă dintr-o carte de bază, de prăjitureală, ce o am încă din tumultoasa tinerețe petrecută în Germania ;) 
Simplă, bună și tare gustoasăăăăă ;) Spor și poftă bună! P.S. Poze de final, pe repede înainte ;)

INGREDIENTE:

Unt grăsime 65% 200 g,
 Zahăr tos 200 g,
Ouă 4 bucăți,
Făină albă 400 g,
Praf de copt Dr. Oetker 1 pliculeț,
Zahăr vanilinat Burbon Dr. Oetker 1 pliculeț,
Lapte grăsime 1,5% 10 linguri,
Ciocolată neagră 200 g.

PENTRU UMPLUTURĂ:
Zmeură proaspătă sau congelată cca. 100 g.
PENTRU ORNAT:
Glazură de ciocolată Dr. Oetker 1 plic,
Bombonele colorate Dr. Oetker.

MOD DE PREPARARE:

Untul se topește împreună cu bucățile de ciocolată, într-un vas cu fundul gros. Se transferă amestecul ciocolatos răcit, în vas-ul mixer-ului, se adaugă ouăle și se amestecă energic până se încorporează. 




 Se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, praful de copt, un praf de sare și laptele, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează. Făina cu praful de copt, se cerne în amestecul umed. Se amestecă ușor, până ce se încorporează toată făina și se obține un aluat omogen. Formele de brioșe se tapetează cu ulei și făină, sau se pun forme de hârtie, se umple  fiecare formă cca. ¾ , apoi se pune 3-4 fructe de zmeură. 




Brioșele se pun la copt în cuptorul preîncins  cca. 30-40 de minute la 175 grade, sau în cel cu gaz la nivelul 2.


  Glazura de ciocolată se topește în cuptorul cu microunde sau într-un ibric cu apă clocotită, apoi se toarnă după gustul fiecăruia peste brioșele calde și se decorează cu bombonele.







 Spor și poftă bună!







BRIOȘE CU DOVLEAC


Daaa, o nouă lună, o nouă provocare în a Cutia Misterelor - Mistery box challenge, inițiată de Cerasela, http://saffronanddates.blogspot.ro/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Luna acesat gazda provocării este minunt, zâmbăreața Maria, sau mai bine zis: http://zambetania.blogspot.ro/2015/10/provocarea-cutia-misterelor-lista.html  Maria Zambetania a zis:  ” Doamnelor, domnilor, defilează pe covoru zambetan cele 9 minivedete şi obligatoria:
ciocolată, smântână, brânză, ouă, nuci, pere, cafea, roşii, lapte şi ingredientul vedetă, deci obligatoriu: DOVLEACUL. ”
 Așa că m-am conformat, nu am reușit să adun în rețeta mea toate ingredientele:D, dar am folosit 4 din 9, sper că nu mă lasă corigentă J

INGREDIENTE:

Pulpă de dovleac copt 200 g,
Nuci/Alune de pădure 100 g,
Zahăr tos 100 g,
Zahăr vanilinat burbon de la Dr. Oetker 1 plic,
Făină albă de grâu 120 g,
Scorțișoară prudră ½ linguriță,
Nucșoară rasă ½ linguriță,
Ghimbir pudră ½ linguriță,
Cuișoare pudră ½ linguriță,
Praf de copt cu șofran 2 linguri,
Amoniac ½ plic,
Sare iodată ½ linguriță,
Ou 1 bucată,
Ulei de floarea soarelui 50 ml,
Sana 300 ml,
Pentru decorare:
Dulceață din dovleac 3-4 linguri,
Brânză de vaci cca. 200 g,
Zahăr pudră cca. 100 g,
Pudră de cacao 2 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Dovleacul se taie în două și se pune la copt în cuptor cca. 60 de minute la 200 grade. După ce s-a copt, se curăță de coajă și se trece prin blender sau aparat de mărunțit, ca să se obtină un piure fin.






Între timp se prăjesc alunele de pădure, decojite, într-o tigaie fără grăsime la foc iute cca. 5 minute, amestecându-se continuu, ca să nu se ardă ;) Se folosește metoda bucătarilor chinezi de a scutura tigaia, dar dacă nu aveți dexteritatea suficientă sau putere, amestecați cu o lingură de lemn. După ce s-au prăjit se lasă la răcit, cca. 10 minute, apoi se mărunțesc.



Într-un vas încăpător se amestecă ingredientele uscate: zahărul tos și cel vanilinat, mirodeniile, praful de copt, amoniacul, făina, alunele mărunțite și piureul din dovleac copt.
Separat se amestecă energic oul, uleiul și sana. Compoziția rezultată se adaugă peste compoziția semi-uscată, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele.






Aluatul rezultat se toarnă în form de brioșe, tapetate cu unt și făină, sau mai ușor cu hârtii special pentru copt brioșe. Brioșele se pun la copt în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 200 grade. După ce au trecut testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit. Î




ntre timp se prepară crema de brânză, simplă și gustoasă: brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră, până se obține o cremă dulce omogenă.
După ce s-au răcit brioșele, se scobesc cu un aparat special, sau cu nare grijă cu o linguriță, în locașul rămas se pune o linguriță sau două de dulceață din dovleac, rețeta aici: , apoi se acoperă cu cremă din brânză și se presară pudră de cacao  ;) 







Data viitoare voi veni cu o glazură de cacao;) Spor și poftă bună!



PLĂCINTĂ FRAGEDĂ CU DOVLEAC



Ei, uite că s-a răcorit și a sosit toamna cu toate bunătățile ei. Provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”

Eu m-am oprit deocamdată la prăjituri. Această rețeta e din caietul de prăjituri al mamei mele! E delicoasă prăjitura și foarte ușor de făcut chiar și pentru începătoare!!! De data asta am folosit ca umplutură dovleacul ;)

INGREDIENTE:

Pentru foi:
ouă 1 bucată,
lapte gras 9 linguri,
zahăr tos 9 linguri,
ulei de floarea soarelui 7 linguri,
praf de copt 1 plic,
oțet 1 linguriță,
făină albă de grâu 500 g,
Pentru umplutură:
dovleac curățat și ras 1000 g,
zahăr tos 200 g,
zahăr vanilinat aromat cu scorțișoară 2 plicuri,
scorțișoară 1/2 linguriță,
coajă de lămâie de la Kotany ½ linguriță sau de la 1 lămâie proaspătă.

MOD DE PREPARARE:

 Se bate oul energic cu zahărul, se adaugă laptele, uleiul și făina amestecată cu praful de copt, stins cu oțet. Se frământă până se obține un aluat omogen și elastic, care se pune la rece ptr. cca. 15 minute.


 Între timp se curată dovleacul de coajă, se taie bucăți mărișoare, ce se rad pe răzătoarea fină.









 Dovleacul ras, se amestecă cu zahărul, zahărul vamilinat aromat, scorțișoara și zeama de lămâie, apoi se pune la călit, la foc mic, într-un vas cu fundul gros, chiar ceaun, cca. 15 minute, până se înmoaie și se evaporă zeama lăsată.  Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două, se întinde o foaie care se așează într-o tavă tapetata cu cu foaie de pergament. Se așează umplutura de dovleac aromat, se acoperă cu a doua foaie, care se înțeapă din loc în loc cu furculița și se presară.






 Se pune la copt în cuptorul încins în prealabil, pentru cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se pudrează cu zahăr pudră și se taie în felii mari.







 Spor și poftă bună! 


O nouă provocare ce m-a atras în cursa ei este Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), a fost inițiată, Cerasela Badr El-Din. Luna acesta, gazda provocării Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge) este minunata si gingașa Maria Udrea, cunoscută în blogosfera culinară ca Merișor,  http://merisor67.blogspot.ro/2015/08/provocarea-culinara-cutia.html.
În cutia ei misterioasă ne-a ascuns ingrediente minunate, precum:  ouă, lapte, smântână (fie de gătit, fie pentru frișcă), mascarpone sau orice cremă de brânză, cacao, nucă, fructe de sezon (prune, struguri, pere, mere), poate și niște pișcoturi, iar ca ingredient vedetă caramelul (zahăr caramelizat). Ei nu am reușit să împletesc toate ingredientele, dar cum aveam pe lista de priorități această minunată prăjitură, mulțmesc Ela Soare pentru inspirație, m-am pus pe treabă.



PRĂJITURA SNICKERS


INGREDIENTE:

Ingrediente blat de nucă :
albușuri 8 bucăți,
sare iodată un praf,
oțet de căpșuni 1/2 linguriță,
 zahăr brun 8 linguri,
nucă măcinată 250 g,
făină albă de grâu 4 linguri,
praf de copt cu șofran 1 linguriță.
Glazură I:
ciocolată albă 200 g,
ulei de floarea soarelui 2 linguri,
Crema caramel :
zahăr tos 12 linguri,
unt 65% grăsime 250 g,
gălbenușuri 8 bucăți,
alune crude, nesărate 250 g.
Glazura II:
ciocolată amăruie 200 g,
ulei de floarea soarelui 2 linguri.



MOD DE PREPARARE:

Ouăle se scot din frigider și se țin la temperatura camerei, vreo 30 de minute. Apoi se separă albușurile de gălbenușuri.
Pentru blat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare și oțetul aromat, adăugându-se treptat zahărul până ce acesta se topește. Se adaugă nucă măcinată amestecată cu făina și praful de copt. Se încorporează ușor cu ajutorul unui tel, apoi se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează  apoi se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 20  minute, la 200 grade, se scoate de la cuptor după ce trece testul scobitorii.



Glazură de ciocolată albă se obține topind la Bain-Marie ciocolata împreună cu uleiul. Se toarnă călduță peste blatul răcit complet. Tava se lasă la rece, pentru cel puțin o jumătate de oră până se întărește stratul de ciocolată.



Pentru crema caramel cele 8 linguri de zahăr se pun la topit, într-un vas cu fundul gros, amestecând permanent astfel încât să nu se ardă pe alocuri căci astfel se amărește. Se dă vasul deoparte, apoi se adaugă untul moale, amestecându-se, la foc mic, până la înglobarea completă. Cele 4 linguri de zahăr tos rămase, se amestecă cu gălbenușurile și se adaugă la amestecul de zahăr ars și unt. Alunele prăjte puțin, să aibă gust mai intens, se adaugă în creama caramel, lăsându-se la fiert la foc mic, până ce crema începe să se îngroașe. 








 Crema de caramel se lasă la răcit, apoi se toarnă peste glazura de ciocolată albă. Atenție! Ambele  compoziții trebuie să fie reci, altfel se întrepătrund.



  Glazura de ciocolată neagră se prepară la fel ca glazura de ciocolată albă și se toarnă peste crema de caramel.


 Se lasă să se întărească, până a doua zi, apoi se porționează cu un cuțit cu lama încălzită.
 Spor și poftă bună! 



  
  GĂLUȘTE CU PRUNE



INGREDIENTE

 cartofi albi de Lungulețu 1000 g,
 ouă 2 bucăți,
 făină 200 g,
 gris 50 g,
amidon din porumb 3 linguri,
unt 50 g,
ulei de floarea soarelui 3-4 linguri,
 sare iodată,
 zahăr brun 3-4 linguri,
Pentru umplutură:
prune 10 bucăți,
zahăr brun 3 linguri,
scorțișoară 2g,
 Pentru topping:
 pesmet auriu,
 ulei de floarea soarelui,
 zahăr vanilinat 3 plicuri.

 MOD DE PREPARARE:

 Cartofii se pun la fiert cu coajă în apa cu puțină sare, neacoperit la foc mediu cca. 30 de minute. După ce s-au fiert cartofii se scot din apă, se curață de coajă și se presează cu presă specială de cartofi. 


Apoi se adaugă ouăle, făina, amidonul, grișul, untul bucățele și uleiul, frământânădu-se până se obține un aluat omogen și molcuț, dacă e nevoie mai puneți puțină făină sau gris.


 Peste prunele curățate, se presară zahăr vanilinat și un praf de scorțișoară, după gustul fiecăruia. 

Din piureul obținut, cu mâna înfăinată, se iau bucățele, apoi se aplatizează, în mijlocul căreia se pune câte o jumătate de prună, apoi se se formează găluștele. 



 Se pun la fiert într-un vas cu apă clocotită, se fierb, la foc mic neacoperit, până când se ridica la suprafața.


Între timp se prăjește pesmetul ușor în ulei, împreună cu zahărul vanilinat, într-o tigaie antiaderentă.


 Găluștele se rostogolesc fierbinți, rapid prin pesmetul aurit și se scot pe un platou. Deobicei, păstrez aluat și formez ”puțișoare” de fapt sunt nudli, se ia o bucată mică de aluat și se rulează în palme, exact, ca si cornulețe, apoi se pun la fiert la fel ca și găluștele, se rulează prin pesmet.


Se servesc că atare, cu smântâna sau dulceața după gustul fiecăruia. Sunt la fel de bune reci sau calde. Poftă bună!
  







  

RULADĂ CU MAC ȘI CREMĂ DE LĂMÂIE
De când cu blogăreala, am tot urmărit provocarea Mistery Box Challenge (Provocarea Cutia Misterelor) inițiată de Cerasela Badr El-Din. N-am prea avut curaj să intru în joc. Dar, de dragul Laurei, Laura's Sweet, am spus da, de ce nu??? Fiind prinsă cu multe evenimente în luna iulie, doar azi am ajuns, pe ultima sută de metri să răspund provocării ;) Lămâie, mac, brânză de vaci ce poate fi mai bun;) Nah, n-am respectat toate ingredinetele, dar cât de cât m-am pliat pe ingredinete. P.S. Sunt cea mai fericită că nu sunt Zmeii prin zonă și pot savura din plin minunata ruladă ;) Mulțumesc Laura pentru înțelegere, vizavi de sincronizare ;)

RULADĂ CU MAC ȘI CREMĂ DE LĂMÂIE


INGREDIENTE:

Albuș de ou 5 bucăti,
Zahăr tos 5 linguri,
Sare iodată ½ linguriță,
Oțet de căpșuni 1 lingură,
Praf de copt 1 plic,
Făină albă 000 nule 5 linguri,
Semințe de mac 2 linguri,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Esență de lămâie ½ fiolă.

CREMA:

Gălbenușuri de ou 5 bucăți,
Zahăr 5 linguri,
Amidon 4 linguri,
Lapte cca. 300 ml,
Zeamă de la 2 lămâi,
Sare iodată ½ linguriță,
Brânză de vaci 200 g.
Pentru decor:
Cremă de lămâie 3-4 linguri,
coaja de la o limetă.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile se mixează energic cu un praf de sare și oțetul de căpșuni. Apoi se adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, amestecându-se energic până ce se obține o bezea fermă. Apoi se adaugă făina, praful de copt, semințele de mac și esențele, amestecându-se ușor, până ce se înglobează toate ingredientele.



Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament și unsă cu puțină grăsime, se toarnă compoziția de mai sus, se nivelează și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 230 grade. După ce s-a copt, se scoate rulada pe un prosop de bucătărie umezit, se scoate ușor foaia de pregament, apoi se rulează fierbinte cu ajutorul prosopului umezit. Se lasă la răcorit cca. 20 de minute.




Între timp se prepară crema de lămâie: Gălbenușurile de ou se amestecă energic cu 5 linguir de zahăr, un plic de zahăr vanilinat, laptele și amidonul la bain Marie, sau ântr-un vas specila de fiert laptele în cazul meu, la foc mic, pânî ce se omogenizează și se obține o cremă fină. 





La final se adaugă zeama de lămâie, amestecându-se energic ca să nu se ”taie” crema. O parte din cremă se amestecă cu brânza de vaci, până ce se obține  o cremă pufoasă, numai bună de ornat rulada minunată.
Rulada răcorită se desface, se umple cu cremă, apoi se rulează din nou și se ornează cu cream de lămâie brânzoasă, se finalizează cu coajă rasă de limetă;) Spor și poftă bună! P.S. vă asigur că e delicioasă, eu care nu sunt fan dulciuri :D ;)






Am acceptat o nouă provocare, Weekend cu spor, promovată de Stefy, alias http://stefyharnicutza.blogspot.ro/. Luna aceasta gazda a fost Lili, http://liligospodini.blogspot.ro/. Printre bunătățile oferite spre testare a ajuns la această minunăție;) http://liligospodini.blogspot.ro/2014/06/prajitura-rudy.html. Vin și eu cu varianta mea, ce nu diferă prea mult, dar vă asigur că e la fel de gustoasă;)


PRĂJITURA RUDY



INGREDIENTE:

Pentru blat:
făină albă de grâu 400 g,
unt 250 g,
zahăr tos 150 g,
gălbenuș de ou 1 bucată,
sare iodată,
zahăr vanilinat 1 plic,
praf de copt 1 plic,
pudră de cacao 2 linguri,
Pentru umplutură:
brânză de vaci 750 g,
zahăr vanilinat 3 plicuri,
zahăr tos 250 g,
coajă de lămâie zaharistă 2 lingurițe,

MOD DE PREPARARE

 Untul se topește la microunde cca. 60 de secunde, apoi se adaugă făina, un praf de sare iodată, praful  de copt, zahărul, pudra de cacao șu gălbenușul de ou, se frământă bine, până ce se obține un aluat sfărâmicios, adică firimituri.




Pentru umplutură brânza de vaci se amestecă energic cu ouăle, plus albușul rămas de la aluat, zahărul tos, zahărul vanilinat și coaja de lămâie, până ce se înglobează toate ingredientele.

În tava tapetată cu foaie de pergament, se presară un strat de firimituri uniform, cât să se creeze o bază ;) 
apoi se toarnă crema de brânză, 
iar ca strat final firiturimile rămase ;) 
Prăjitura se pune la copt în cuptorul preâncins cca.45 de minute la foc mediu ;) După ce s-a răcit se presară zahăr pudră ;)



Simplă și delicioasă! Mai mult a durat să scriu și pozez rețeta;) Spor și poftă bună! ;) 




BRIOȘE CU CACAO



Vroiam ceva rapid, simplu, fără foaie de copt, că tocmai s-a gătat :D și am găsit bunăciunile astea pe pagina Laurei, by Laura, Lorra sau ByLaura ;)http://www.bucataras.ro/retete/briose-cu-cacao-66252.html,citit și făcut ;) Super faine, mulțumesc pentru inspirație, erau de prea mult timp pe lista de așteptare ;)

INGREDIENTE

ouă 4 bucăți,
zahăr tos 200 g,
zahăr vanilinat și rom de la LIDL,
ulei de rapiță 150 ml,
lapte 50 ml,
sare iodată 1/2 linguriță,
praf de copt 1 plic,
făină albă 000 nule 250 g,
cacao neagră Dr Oteker 50 g,
zeamă de la 1/2 lămâie
Pentru topping:
doi iepurași din ciocolată ce încă n-au expirat, cca. 100 g,
smântână lichidă 2-3 linguri,
nuci cca. 10 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

Ouăle se amestecă energic cu zahărul, amestecul de zahăr vanilinat și rom de la LIDL, colecția Deluxe, până ce se albesc. Apoi se adaugă uleiul și laptele, continuâdu-se mixarea, până ce se obține o cremă pufoasă;)
 Făina, cernută împreună cu praful de copt, stins cu zeamă de lămâie, și cacaoa, se adaugă la amestecul de ouă. Se continuă mixarea la nivel minim, până ce se înglobează toate ingredinetele și se obține un amestec omogen.





 În tava de brioșe, tapetată cu forme de hârtie se adaugă cca. 2 linguri din compoziția rezultată, apoi se ăun tăvile la copt cca. 20 de minute la 200 grade, în cuptorul preîncălzit.


Între timp se topește ciocolata pe baie de aburi, cu 2-3 linguri de smântână lichidă. După ce au trecut testul scobitorii se scot din cuptor și se ornează cu glazură de ciocolată, fulgi și miez de nucă. spor și poftă bună! ;)
















PANDIȘPAN CU RUBARBĂ ȘI ZMEURĂ



INGREDIENTE:

Ouă de găină 8 bucăți,
Îndulcitor Green Sugar 8 pliculețe sau zahăr tos 8 linguri,
Făină albă de grâu 000,  8 linguri,
Praf de copt 1 plic,
Oțet aromat de căpșuni 1 lingură,
Sare iodată 1/2linguriță,
Zmeură proaspătă 200 g,
Rubarbă 200 g,
Îndulcitor Green Sugar 8 pliculețe sau zahăr tos 8 linguri,
Pentru ornat:
Zahăr pudră vanilinat

MOD DE PREPARARE:

Zmeura se trece sub un jet de apă, apoi se pune într-o strecurătoare. Tijele de rubarbă se curăță, atenție frunzele sunt otrăvitoare, deci trebuiesc înlăturate, apoi se mărunțesc. Peste zmeură și rubarbă se presară îndulcitorul Green Sugar sau zahărul tos, câte 4 plicuțele/linguri pentru fiecare.






Gălbenușurile se amestecă energic cu îndulcitorul/zahărul, zahărul vanilinat, până se dubelază cantitatea, apoi se adaugă praful de copt împreună cu făina și se amestecă până se omogenizează compoziția.
Albușurile ținute cca. 60 de secunde la temperatura camerei se bat energic, eu l-am exploatat de THOR ;) cu un praf de sare și 1 lingură de oțet aromat cu căpșuni ;) După ce s-a obținut o spumă fermă din albușuri, se adaugă crema de gălbenușuri, amestecându-se ușor, până ce se vor îngloba toate ingredinetele. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu foaie de pergament, unsă cu unt/ulei, eu am omis acest fapt și am cam avut ceva de furcă L(( Se presară fructele în proporții egale, apoi se dă prăjitura la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 200 grade, apoi 25 de minute la 180 grade. 
După ce trece testul scobitorii, se oprește cuptorul și se lasă la răcit în cuptor cu ușa întredeschisă. La servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună! :-* 






PRĂJITURĂ DIN ALBUȘURI CU ZMEURĂ



INGREDIENTE:

Albuș de ou 1 cană, cca. 7 bucăți,
Îndulcitor GreenSugar 100 g,
Făină albă de grâu 1 cană,
Praf de copt cu șofran 1 plic,
Oțet de căpșuni 1 lingură,
Sare iodată 2 g,
Pudră de cacao 3 linguri,
Zmeură proaspătă o cană.

MOD DE PREPARARE:

Albușurile se bat energic cu un praf de sare și o lingură de oțet aromatizat. 

După ce s-au albit și umflat se adaugă îndulcitorul sau zahărul și se amestecă rapid până se obține o spumă lucioasă. 


Se adaugă făina și praful de copt cernut, apoi se amestecă ușor până ce se înglobează în amestecul de albuș. Din compoziția rezultată, se pun deoparte într-un castron un sfert din compoziție, ce se amestecă cu pudra de cacao.  
 Într-o tavă tapetată se toarnă compoziția albă, apoi cea cu pudra de cacao din loc în loc, deasupra se adaugă zmeura proaspătă.






 Prăjitura se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 20 de minute la 200 grade. După ce trece testul scobitorii se scoate din cuptor, se lasă la răcit, după care se pudrează cu zahăr. Spor și poftă bună! 



BRIOȘE CU CIOCOLATĂ ȘI TOPPING DE LĂMÂIE



Provocările continuă;) Daaa, ouăle de prepeliță pot fi folosite și pentru deserturi delicioase. Mulțumesc https://www.facebook.com/mihaidumitru.romania și +Gina Bradea 

 Aaaa și nu în ultimul rând, vă invit la Concurs: TRADIȚIE SI GASTRONOMIE ROMANEASCĂ, +Gina Bradea  și  http://ouadeprepelitainbucuresti.com/ va invita la concurs! Dati clik pe link si puteti castiga 120 oua de prepelita proaspete:  http://pofta-buna.com/concurs-traditie-si-gastronomie-romaneasca/  Bafta tuturor:) 

INGREDIENTE:

Margarină/unt 125 g,
Zahăr 125 g sau îndulcitor GreenSuggar100 g,
Sare iodată  ½ linguriță,
Ouă de prepeliță 16 bucăți sau ouă de găină 4 bucăți,
Ciololată cu lapte 200 g (două tablete),
Praf de copt 1 plic,
Făină albă 125 g,
Forme de brioșe din hârtie,
Pentru topping:
Zahăr pudră 150 g,
Zeamă de lămâie 3 linguri,
1 linguriță de rom.



MOD DE PREPARARE:

Se amestecă energic margarina topită cu zahărul, sarea și ouăle, până se topește zahărul. Ciocolata se rupe bucățele și se topește într-un vas special, sau pe baie de aburi. 





După ce s-a răcit un pic se adaugă la compoziția de ouă. La final se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și se amestecă ușor, până ce se înglobează în compoziție. Aluatul obținut se toarnă în formele de brioșe și se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 175 grade.

Între timp se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie și romul, până se obține o glazură, ce se toarnă peste prăjiturile fierbinți.

 Se servesc cu frișcă și fructe de sezon. Spor și poftă bună!







Am pornit de la o negresă dintr-o cărticică de la Rama și am pus-o la copt în formă de guguluf, iar când i-am făcut proba cu scobitoarea, arăta ca și vulcanii de ciocolată, doar că în varianta maareee. Azi am finalizat prăjitura ciocolatoasă. M-am uimit pe mine:D ;) Se vede că am avut mai mult timp la bibilit:D ;)

INGREDIENTE:

Margarină Rama 250 g,
Ciocolată neagră menaj 300 g,
Cacao 4 lingurițe,
Zahăr pudră 400 g,
Zahăr vanilinat asezonat cu rom,
Ouă 6 bucăți,
Făină albă de grâu 200 g,
Sare iodată un vârf de cuțit.
Pentru glazură:
Ciocolată albă 100 g,
Frișcă lichidă 2-3 linguri,
Pentru ornat:
4-5 căpșuni

MOD DE PREPARARE:

Margarina se topește cu ciocolata într-un vas de inox cu fundul gros, sau pe BainMarie, apoi se lasă la răcorit. 



Se adaugă zahărul pudră, zahărul aromat, sarea, pudra de cacao și se amestecă energic, cu ajutorul mixerului.


 După ce s-a omogenizat amestecul se adaugă ouăle și făina rând pe rând, pâne ce se înglobează toate ingredientele. 






Aluatul obținut se toarnă într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, eu am folosit forma de guguluf și se dă la copt în cuptorul preîncins la 180 grade cca. 45 de minute. După timpul de coacere, dacă faceți proba cu scobitoarea o să vă cam speriați, așa am fost eu cel puțin, că nu e coaptă prăjitura, pentru liniștea voastră, mai lăsați-o la copt cca. 15 minute, apoi opriți focul, nu mai faceți testul, că veți mai avea tendința de a o lăsa la copt încă 15 minute și tot așa:D .O  lăsați să se răcească în formă, în cuptor cu ușa întredeschisă preferabil până a doua zi, dacă ați preparat-o seara ca și mine:D ;) Pentru glazura se topește cicolata împreună cu smântâna pentru frișcă, în vasil special, sau pe baie de aburi. 
Când s-a răcit complet prăjitura se răstoarnă pe un platou și se ornează cu glazură de ciocolată albă sau neagră după gustul fiecăruia. Spor și poftă bună!









TARTĂ CU ANANAS ȘI CĂPȘUNI

Pentru provocarea #provocareaSunfood și SunFood Fructe Si Legume, am preparat și o delicioasă tartă cu ananas și căpșuni. Rapidă și delicioasă, abia am prins căteva poze de prezentare.  Spor și succes!

INGREDIENTE:

PENTRU TARTĂ:
Făină albă de grâu 100 g,
Zahăr pudră 65 g,
Sare iodată 1 praf,
Nuci măcinate 65 g,
Unt grăsime 68 % 65 g.

PENTRU UMPLUTURĂ:

Lapte 400 ml,
Budincă de căpșuni Dr. Oetker 1 plic,
Zahăr 3 linguri,
Ananas bucăți 1 conservă de la SunFood,
Căpșuni proaspete 300 g,
Tort Gelee ( gelatină roșie)  de la Dr Oetker 1 plic,

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă ingredientele uscate, apoi se adaugă untul la temperatura camerei, se frâmăntă aluatul până se înglobează toate ingredientele. 

Se unge o formă de tartă, (cu diametrul 26 cm), cu puțin unt sau se tapetează cu foaie de pergament, se dă tarta la copt la 200 g în cuptorul electric sau la treapta 3 în cel cu gaz, cca. 12-15 minute, se scoate din cuptor după ce a trecut testul scobitorii și se lasă la răcit. 

Pentru cremă se prepară budinca conform indicațiilor de pe ambalaj, apoi se toarnă în tarta răcită. Fructele din conservă și cele proaspete se așează după preferința voastră.

 Gelatina se dizolvă în sucul rămas de la conserva de ananas, se adaugă 2-3 linguri de zahăr și se pune la fiert, după primul clocot se dă deoparte, lăsându-se la răcorit. Se adaugă peste fructele din tartă începând din mjiloc spre exterior. 

Tarta se dă la rece ptr minim 3 ore, cel mai indicat ar fi până a doua zi. Spor și poftă bună! 





BUDINCĂ DIN COZONAC


E perioada când reciclăm preparatele numeroase pregătite de sărbători. Am vazut la HapleaBucătarulhttp://retete-haplea.ro/budinca-din-cozonac-cu-sos-de-ciocolata/, rețeta asta rapidă și n-am rezistat. Zis și făcut, cu mici modificări ;) Delicioasă, mulțumesc pentru idee HapleaBucătar.

INGREDIENTE:

Cozonac 4 felii mai groase,
Ouă 3 bucăți,
Frișcă lichidă 250 ml,
Lapte gras 100 ml,
Ciocolată cu stafide și alune 1 tabletă,
Pentru toping:
Globulețe, mielușei și iepurași de ciocolată cca. 200 g.,
Frișcă lichidă cca. 100 ml.

MOD DE PREPARARE:

Feliile de cozonac se taie bucățele, după ce am terminat, mi-am adus aminte că puteam folosi mai rapid SaladChef-ul :d, data viitoare;).

 Se pregătește o tavă de cca. 30/20, eu am pus la treabă noua achiziție, tava porționată;), se tapetează cu foaie de pergament sau se unge cu unt și făină. În fiecare locaș se pun cubulețe de cozonac, strecurând printre ele bucățele de ciocolată. 

Ouăle se bat energic cu frișca lichidă și laptele, apoi se toarnă peste prăjitura. Se dă la copt, în cuptorul preîncins cca. 25 de minute la 180 grade.


 Între timp se topește în vasul special pentru glazură ciocolățelele care n-au trecere la Zmei, se adaugă frișca lichidă și se amestecă energic până ce se omgenizează compoziția și se obține o glazură lichidă.


 După ce a expirat timpul de coacere, de data asta nu e necesar să faceți testul scobitorii :D, cozonacul e copt de câteva zile :D, iar amestecul de ouă, lapte și frișcă lichidă se încheagă imediat. Se toarnă glazura de ciocolată peste budincă și se la la răcit cca. 20 de minute. 

Apoi se scot bucățile deja porționate, asta mi-a plăcut cel mai mult, la această tavă;) se așează pe un platou și se servesc alături de ceai, lapte sau cafeluță. Rapidă, ieftină, reciclată și delicioasă. Spor și poftă bună!





MADLENE, MARGARETE ȘI LINGURIȚE


INGREDIENTE
ouă 8 bucăți,
zahăr tos 250 g,
unt 250 g,
făină 250 g,
zahăr vanilinat 2 plicuri,
praf de copt 1 plic,
coajă de lămâie 1 linguriță,
esență de vanile butter 1 fiolă,înglobează toate iingredi
cacao neagră 4 linguri,
Pentru glazură:
ciocolată neagră 1 tabletă cca 100 g,
apă fierbinte 2 linguri,
ulei de floarea soarelui 1 lingură,
bombonele de decor

MOD DE PREPARARE:

Untul se topește într-un ibric la foc mic. Între timp ouăle se bat energic cu zhărul, în cazul meu Thor (robotul semi profesional:D ) a luat situația în mână :D, apoi se adaugă făina, zahărul vanilinat, praful de cacao, praful de copt, coaja de lămâie, amestecându-se ușor până se înglobează toate ingredientele. Spre final se adaugă și untul topit, ce s-a răcorit între timp.





 După  ce aluatul s-a omogenizat, se toarnă în formele de silicon, în cazul meu: madlene, margarete și lingurițe ;)
Se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade.




Între timp se topește tableta de ciocolată pe baie de aburi, cu adaos de apă fierbinte și puțin ulei. Se ornează prăjiturele după gustul fiecaruia, sau mai bune zis cu ce ornamente aveți la îndemână în dulăpiorul cu delicatese.






Spor și poftă bună!;)


FOI DE NAPOLITANE UMPLUTE CU CREMĂ DE BISCUIȚI



Ingrediente:

Foi de napolitane 5 bucăți,
Biscuiți populari 300 g,
Lapte 300 ml,
Zahăr 300 g,
 Pudră de cacao 2 linguri,
Esență de rom ½ fiolă,
Unt 200 g,
Dulceață  de merișoare 1 borcan.

Mod de preparare:


Se pune laptele  împreună cu zahărul, la fiert într-un vas cu fundul dublu, la foc mic, amestecându-se continuu, lăsându-se la fiert până ce se obține consistența unui sirop. 
Se adaugă biscuții mărunțiți cu ajutorul robotului, lăsându-se la fiert cca. 3 minute, amestecânduse continuu până ce se înglobează. 


Se adaugă unutul frecat spumă, esența de rom, pudra de cacao și dulceața, amestecându-se ușor până se înglobează toate ingredientele. Foile de napolitane se ung cu această cremă, așezându-se unele peste celelalte. 





Deasupra prăjiturii se așează o greutate și se dă la rece până a doua zi, când se taie în pătrățele sau romburi. Spor, răbdare și poftă bună! ;)










NEGRESĂ

INGREDIENTE

Zahăr tos Mărgăritar 150 g
Peltea de căpșuni a la Panacris 3 linguri,
Ouă 4 bucăți,
Lapte grăsime 1,5 % 100 ml,
Rama mit Butter 100 g,
Praf de copt 1 plic,
Zahăr vanilinat cu aromă de rom de la Dr Oetker 1 plic,
Făină albă de grâu 250 g.
Lapte grăsime 1,5 % 400 ml,
Zahăr tos Mărgăritar 200 g,
Cacao neagră Dr. Oetker 2-3 linguri, dizolvată în lapte rece,
Rama mit Butter 200 g,
Nucă măcinată cca. 300 g.




MOD DE PREPARARE:
Untul se mixează cu zahărul până devine cremos, apoi se adaugă ouăle pe rând (albuș și gălbenuș totodată!), mixându-se în continuu ( de data asta Thor ”mixerul planetar” , și-a dovedit utilitatea!!!).

După ce s-a omogenizat compoziția, se adaugă laptele, pelteaua, zahărul vanilinat cu aromă de rom și făina amestecată cu praful de copt, un strop de sare și unul de oțet. Se amestecă compoziția până se înglobează toate ingredientele și se toarnaă intr-o tavă tapetată cu foia de pergament, punându-se la copt în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la 180 grade.
 După ce trece testul scobitorii, blatul copt se scoate din cuptor și se lasă la răcorit.


Între timp ne ocupăm de cremă. Se amestecă toate ingredientele pentru cremă, mai puțin Rama mit Butter și se pune amestecul la fiert, atât cât să se topească zahărul. După ce s-a răcorit un pic se adaugă Rama mit Butter bucățele și se amestecă energic, până se înglobează în cremă.



După ce blatul s-a răcorit se taie bucățele potrivite direct în tavă, apoi se toarnă crema călduță peste blat, inclusi marginile.

 Se presară nucă din belșug și se lasă la rece până a doua zi. 

Spor și poftă bună! 







Brioșe cu vanilie și ciocolată

INGREDIENTE:
  • ouă 4 bucăți,
  • făină albă de grâu 500 g,
  • unt 200 g,
  • zahăr tos 300 g,
  • lapte 400 ml,
  • ciocolată 120 g,
  • zahăr vanilinat 2 plicuri,
  • praf de copt 1 plic,
  • coajă de lămâie,
  • dulceață Dacică a la Panacris (http://www.bucataras.ro/retete/dulceata-dacica-39375.html),
  • biluțe cu rom cca. 100 g,
  • ciocolată albă 50 g,
ornamente de ciocolată.


MOD DE PREPARARE:
Untul se topește pe Bain Marie, se amestecă cu gălbenușurile, zahărul tos, zahărul vanilinat, laptele și coaja de lămâie. Într timp se bat albușurile cu un praf de sare. La crema de gălbenușuri se adaugă făina cernută îmăreunî cu praful de copt și ciocolata rasă, amestecându-se până se înglobează toate ingredientele. Albușul spumă se adaugă la amesteculde mai sus, încorporându-se ușor.

Aluatul obținut se toarnă în formele de brioșe, se obțin cca. 36 de bucăți, se adaugă câte o lingură de dulceață Dacică, în cazul meu, (rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/dulceata-dacica-39375.html) se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 25 de minute la foc mediu.

Între timp se topesc biluțele cu rom și ciocolata albă, în vasul special ptr glazură, se toarnă peste brioșele coapte și se presară ornamente de ciocolată după gustul fiecăruia.
Poftă bună!











Un comentariu:

Rocsy Ciobanu spunea...

Ce bune sunt briosele pregatite de tine..Multa bafta cu pagina de blog..>:D<

Trimiteți un comentariu