DULCEAȚĂ DACICĂ
Hai că v-am stârnit interesul cu titlul rețetei, nu-i așa ;) Zilele trecute, în
căutare de unt de cacao, la raionul Produse tradiționale românești, mi-au atras
atenția câteva borcanele cu dulceața, foarte frumos ambalate, cu denumirea
Dulceața Dacică.
Așa că am studiat, am citit ingredientele, am "înregistrat" și am
executat. ;) Un deliciu! Rețeta aceasta o aduc în provocarea @Traditie
si gastronomie romînească propusă de Gina Bradea, mai bine zis:
http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce
ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și
obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de minunata și
hărnicuța Elena Bite, cu al său blog http://leniass.blogspot.ro/2015/10/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html,
ce a propus să gătim ”traditional
cu fructele toamnei:
nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac. De asemnea, sunt
sigura ca stiti multe povesti de la culesul vitei de vie sau din jurul
ceaunului cu magiun.” Povești de la
culesul viei sau din jurul ceaunului de magiun, n-am în schimb aduc o bunătate
de dulceață, ce se poate prepara chiar și după ce trece sezonul prunelor ;)
INGREDIENTE
prune
uscate 1000 g,
apă
500 ml,
miez
de nucă 100 g,
zahăr
tos 500 g.
MOD
DE PREPARARE:
Prunele uscate se pun, de cu seară, în apa
rece și se lasă la hidratat până a două zi. Se strecoară, se adaugă 500 ml apa
rece, se pun la fiert într-un vas cu fundul mai gros, eventual tuci, cca. 1
oră, până se înmoaie prunele.
Se scot din apa, se lasă la răcit și apoi se scot
sâmburii. Intre timp în zeama rămasă se adaugă zahărul, se fierbe la foc mic,
adaugandu-se prunele fara samburi, lasandu-se la fiert cca. 30 de minute.
Dulceața obținută, se pune fierbinte în borcane sterilizate, lăsându-se la
dunst cald până a două zi, lăsându-se la dunst cald până a doua zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu