PRĂJITURA
DOBOȘ
O nouă provocare! De
data asta dulceeeee, competiția: Rama
Maestro, Redescoperă dulciurile copilariei. http://www.prajituria.ro/prajituria-copilariei/?ref=header-menu
Ei, grea provocare,
primul gând a fost prăjitura Doboș, apoi Budapesta, sau cum i se mai spune, prăjitura
Televizor ;), pe locul trei a fost Albinuța cu foi cu miere, în continuare nuci
umplute, prăjitura Japoneză, Jerbo, Retezat, foi Lica umplute cu cremă caramel
și multteee alte bunătăți. După un astfel de clasament, am luat caietul cu
rețete, început în 1993 (după ce a venit pe lume primul Zmeișor!), și supriză
Prăjitura Doboș, era nr. 2.
Cărțile au fost făcute!
Prima idee, a ajuns fruntașă. Am început cu avânt, dar când am ajuns la copt
foile, am avut ceva peripeții, așa că am sunat-o pe mama pentru ajutor ;) Mi
s-a terminat hârtia de pergament, nu aveam timp și nici vreun vehicul, pe
aproape că să ajung la un magazin. După indicațiile mamei, am trecut la forma
clasică, tava unsă cu ulei, și foaia scoasă imediat după coacere, cu un cuțit
lung și subțire, pe un blat din lemn. No
gata cu vorbăria, să trecem la treabă!
INGREDIENTE:
PENTRU
FOI:
Ouă
mari 6 bucăți,
Zahăr
tos 170 g,
Sare
iodată 1 praf,
Zeamă
de lămâie de la ½ bucată,
Făină
de grâu albă 170 g,
Zahăr
vanilinat 1 plic,
PENTRU
CREMĂ:
Ouă
mari 4 bucăți,
Zahăr
tos 200 g,
Ciocolată
neagră 200 g,
Rama
Maestro cu savoare de unt 250 g,
Pudră
de cacao neagră 50 g.
PENTRU
CARAMEL:
Zahăr
tos 1 cană,
Unt pentru uns foaia de pergament și cuțitul cu care se va tăia caramelul.
MOD
DE PREPARARE:
Foile:
Albușurile se bat energic, cu un praf de sare
și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile
se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, energic, până se obține o cremă
fină și spumoasă, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă ușor până se
înglobează și se obține un aluat omogen.
Foaia de copt se decupează
pe măsura, fundului tăvii, ce o folosim pentru coacerea foilor. Aluatul se pune
cu polonicul, apoi se întinde cu spatula de cofetărie, astfel încât să fie egal
și unfiorm, pentru tava mea, am folosit cca. 3 polonice, pentru fiecare foaie. Se introduce tava la copt, în cuptorul
preîncins, ptr maxim 5 minute, la 180 grade, nu mai mult că este foarte subțire
și se ”bronzează repejor”. Din aluatul obținut, s-au obținut 4 foi, ce apoi
le-am înjumătățit. Foile se taie pe jumătate imediat ce au fost scoase din
cuptor, apoi se lasă la răcit, doar când s-au răcit complet se desprind de pe
foaia de copt.
Crema:
Ouăle se amestecă cu
zahărul tos, zahărula vanilinat într-un vas special de fiert lapte, cu pereți
dubli, în interiorul cărora se adaugă apă, sau pe Bain-Marie, până ce se
dizolvă zahărul și se îngroașe ca și o budincă.
Între timp se topește
ciocolata, tot de Bain-Marie.
Se amestecă cele două compoziții, se mai lasă pe
foc cca. 3 minute, amestecându-se continuu, aopi se lasă la rece.
Untul la temperatura camerei se bate energic, se adaugă pudra de cacao, apoi crema de ouă și
ciocolată, câte o lingură, rând pe rând până se obține o cremă pufoasă, apoi se
lasă la rece cca. 10 minute.
Caramelul:
Zahărul se pune la
topit într-un ibric cu fundul dublu, amestecându-se ușor. Atenție zahărul se
caramelizează până ce ajunge la o nunanță aurie;)
Cea mai frumoasă foaie,
se porționează dinainte, am ascultat, sfatul Timeei ;) se unge foaie de pergament
cu puțin unt, apoi se toarnă caramelul și se întinde repede cu cuțitul uns cu
unt, data viitoare voi lasă mai depăratate feliile :d, să nu se unească între
ele ;)
Montarea:
Se umplu cele 7 foi cu
cremă în strat subțire, asta ca să ajungă crema și pentru decor. Se unge și
foaia 7 cu un strat de cremă, apoi se pun ușor feliile cu glazura de caramel.
Se ornează și decorează după imaginația fiecăruia. Se dă la rece ptr minim 2
ore înainte de servire. Vă asigur că prepararea în sine nu e complictă, doar
timpii de preparare sunt prea lungi:D Așa că va trebuie cel puțin 2 zile pentru
prepararea acestei minunății ;)
Un comentariu:
yuuum, yuuuum, yuuuuum! <3
Trimiteți un comentariu