vineri, 8 ianuarie 2016

CARAMEL PREPARAT ÎN CASĂ

CARAMEL PREPARAT ÎN CASĂ


Zilele astea încă am avut liber, așa că am mai butonat TV-ul și Internet-ul. Am observat că la PaprikaTV, în fiecare dimineață un nene, prepară minuni din zahăr ars și caramel. Mi-am tot notat, diverse rețete, dar ”cireașa” de pe tort a fost, când buna mea prietenă Gaby Duceag, cu al să minunat blog, http://retetepapabun.ro, m-a lovit în ”plex” cu caramelul preparat de ea și cât de simplu părea. Așa că după câteva zile de perpeleală, mi-am luat inima în dinți și am ”executat”. Aici găsiți rețeta de la care am pornit: http://retetepapabun.ro/cum-se-prepara-caramelul

INGREDIENTE:

Zahăr tos 200 g,
Unt gras 82% Pilos 50 g,
Frișcă lichidă Pilos 200 g,
Sare iodată 1 linguriță.

MOD DE PREPARARE:

Într-o crăticioară cu fundul gros și mai ales cu coadă lungă, [de ce?? o să întrebați, deoarece caramelul e foarte fierbinte, iar când se adaugă untul și smântâna, se degajă aburi fierbinți și e pericol de opărire!], să revin, se pune la topit la foc mediu zahărul, amestecându-se ușor, până se obține un lichid auriu, atenție, dacă devine maroniu, va fi amar.




 Se trage cratița de pe foc, se adaugă untul la temperatura camerei, se amestecă, ușor, atenție la aburi, apoi se adaugă și frișca lichidă, amestecându-se continuu. Nu vă speriați, veți obține, o caramea mare, cum zice Gaby, puneți cratița din nou la foc, de data asta la foc mic și amestecați, până se topește carmeaua cea mare și compoziția devină ca o smântână lichidă, cca. 10 minute. 



Se trage crăticioara de pe foc, se adaugă sarea, apoi se pune crăticioara în apă rece, în chiuvetă sau întrun vas mai mare, și se mai amestecă cca. 10 minute, până ce se mai îngroașă caramelul și se răcește un picuț, apoi se transferă în borcanele sau direct în pahare de servire. Crema obținută se consumă ca atare, atenție, e dulceeeee, dar bună, sau cu adaos de unt, se pot umple foi de prăjitură preparate în casă, foi Lica (adică din napolitane) sau de ce nu, ca și sos lângă o înghețată.



Spor și poftă bună!


6 comentarii:

Merișor spunea...

Foarte fain ti-a iesit, Crisule si tare frumoasa-i poza!

PanaCris spunea...

Multumescccc Merisor drag! :-*

Cristina spunea...

Yammy! Bun tare!

PanaCris spunea...

Mulțumesc! Da, Cristina, dar dă dependețăăă! ;)

In bucatarie la Sidy spunea...

Bai...da'voi inca nu v-ati saturat de dulce ?Asa de fain arata !!!Iar eu....mi-am promis ca nu mai mananc dulce doua luni !
Ispitelor....

PanaCris spunea...

Sidonia, la noi, niciodată, nu-i pauză de dulceeeeeee ;) Mă rog, referitor la Zmeișori, eu sunt în pauză, un an de zile, după o lingură de caramel =))))))

Trimiteți un comentariu