COZONAC CU NUCĂ,
CACAO, CARAMEL ȘI NUCĂ DE COCOS
Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată de Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a fost găzduită în luna decembrie, de prietena mea dragă, nu numai virtual, Carmen Manu, cu al său minunat blog: http://carmen-lacarmeninbucatarie.blogspot.ro/2011/01/trandafir-cu-visine.html?spref=fb . Într-un final m-am mobilizat și am trecut la treabă.
Am pornit de la
rețetă postată de Bertoni D Albert, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1673415792927408&set=a.1375494336052890.1073741828.100007770091396&type=3&theater¬if_t=like,
apoi am trecut în revistă mai multe articole despre faptul că aluatul pentru
cozonac, se prepară în două zile și anume se frământă aluatul după-amiaza, apoi
se lasă la dospit la rece până a doua zi, http://www.adihadean.ro/2015/01/cozonac-impleticit/,
așa că am probat și eu varianta aceasta,doarece deja se făcuse târziu, ca să
mai stau după el l-a dospit la cald și apoi la copt.
INGREDIENTE:
făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g,
nucă de cocos 100 g.
MOD DE
PREPARARE:
Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este
sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț
se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de
sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate
ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea.
Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au
înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă
uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.
Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare,
acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.
A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe
masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind și se umplu cu
diferite umpluturi.
Prima foaie se unge cu caramel preparat în casă, rețeta o
găsiți aici: http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html,
apoi se nuca de cocos, apoi se rulează.
Pe a doua foaie se întinde crema de nuca și se presară
pudra de cacao, ce apoi se rulează. Cele două rulouri obținute, se împletesc,
apoi se așează în tava de cozonac tapetată cu foaie de pergament și se mai lasă
la crescut cca. 30 de minute, tot la rece.
Se unge cozonacul cu ou bătut, apoi se presară zahăr
vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncins
cca. 45 de minute la 180 grade.
Spor și poftă bună!
Un comentariu:
Vai ce-i aici...!! Crima si pedeapsa :)
Trimiteți un comentariu