COZONAC TRANDAFIR
INGREDIENTE:
făină albă de grâu 500 g,
drojdie uscată 1 plic,
zahăr tos 150 g,
lapte grăsime 3%, 150 ml,
ulei de rapiță 50 ml,
ouă 2 bucăți,
zahăr vanilinat 1 plic,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
coaja de lămâie și portocală,
esenţă de rom 1 lingură,
cacao neagră 50 g,
nucă măcinată 250 g,
sare iodată 1 praf,
caramel preparat în casă cca. 50 g.
Pentru sirop:
Lapte cca. 200 ml,
Miere de albine polifloră 3 linguri.
MOD DE
PREPARARE:
Într-un vas încăpător se cerne făina de 2 ori, este
sfatul lui Bertoni D Albert, ca să iasă mai pufos cozonacul. În laptele călduț
se adaugă, drojdia uscată, zahărul, gălbenușurile amestecate bine, praful de
sare, coaja de portocală, lămâie se amestecă până se înglobează toate
ingredientele. Crema obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea.
Recunosc că l-am pus la treabă pe Thor, mixer-ul planetar, după ce s-au
înglobat toate ingredientele și s-a obținut un aluat ușor lipicios se adaugă
uleiul și se mai frământă până se obține un aluat elastic.
Se lasă aluatul la rece, atenție într-un vas mai mare,
acoperit până a doua zi, sau cel puțin 3 ore la frigider.
A doua zi se scoate aluatul de la rece, se răstoarnă pe
masa de lucru, se împarte în două bile, care apoi se întind, se unge fiecare
foaie cu caramel, http://panacris.blogspot.ro/2016/01/caramel-preparat-in-casa.html,
se presară cacao, nucă măcinată, apoi se rulează.
Cele două rulouri se taie în felii de cca. 2 cm, ce se
așează într-o formă rotundă tapetată cu foaie de pergament.
Apoi se ung cu ou
bătut, apoi se presară zahăr vanilinat, se mai lasă la dospit, apoi se pune la
copt, în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la 180 grade.
După ce a trecut
testul scobitorii se scoate din cuptor. Laptele se înfierbântă împreună cu mierea,
apoi se toarnă fierbinte peste cozonacul fierbinte, apoi se lasă la răcit în
cuptor.
Spor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu