TOCHITURĂ DE PORC
Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată de Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:
Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel
minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca
la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar
când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm
poveștile și să trecem la treabă.
INGREDIENTE:
carne
de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat
de porc cca. 300 g,
cârnați
afumați de casă cca. 300 g,
bacon
bucățele 125 g,
untură
de porc 2 linguri,
sare
iodată,
piper
proaspăt măcinat,
cimbru
măcinat,
foaie de dafin 1 bucată
foaie de dafin 1 bucată
boia
dulce de ardei.
Pentru
servire:
Mămăligă,
Ou
de găină,
Brânză de oi rasă.
MOD
DE PREPARARE:
Într-un vas cu fundul
gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel,
mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat
cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se
numește tochitură, că să nu te folosești de cuțit să tai carnea, se amestecă,
apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de
piper, cimbru și boia, foaia de dafin, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă
apă, și sare, carnea de porc lasă suficient lichid și grăsime.
După ce s-au
gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se
mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile.
La sfârșitul
gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au
destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou
ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună!
Un comentariu:
Vai ce buna trebuie sa fie!!! Arata minunat! :)
Trimiteți un comentariu