vineri, 8 ianuarie 2016

PRĂJITURĂ DIN ALBUȘURI, MAC, CACAO ȘI NUCĂ

PRĂJITURĂ DIN ALBUȘURI, MAC, CACAO ȘI NUCĂ



După sărbători, sigur vă rămân multtee albușuri prin frigider. Această prăjitură, rapidă, a devenit preferata casei ;) O prăjitură aerată și tare gustoasă. Inițial am plecat de la prăjitura propusă de Miha Simiuc, pe al să minunat blog http://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-din-albusuri-cu-nuca-si-cacao, dar am deviat un pic;)

INGREDIENTE:

Albuș de ou 13 bucăți, cca. 380 g,
Sare iodată ½ linguriță,
Oțet ½ linuriță,
Zahăr tos cca. 380 g,
Făină albă din  grâu 13 linguri,
Zahăr vanilinat Dr. Oetker 1 plic,
Praf de copt cu sofran Dr. Oetker 1 plic,
Coajă de lămâie zaharisită 2 lingurițe,
Semințe de mac 3 linguri,
Pudră de cacao Dr. Oetker 3 linguri,
Nucă măcinată cca. 100 g.

MOD DE PREPARARE:


Albușurile aduse la temperatura camerei, se bat energic împreună cu sarea și oțetul. După ce au devenit o spumă consistentă, se adaugă zahărul, zahărul vanlinat și se continuă baterea. Pentru această etapă l-am folosit de Thor :D robotul semiprofesional;) alt ajutor de nădeje din bucătăria Zmeilor. După ce s-a topit zahărul se adaugă praful de copt și făina cernută, apoi se amestecă ușor cu o paletă, ca să se încorporeze toată făina. 


Se separă aluatul obținut în două boluri, aproximativ egale ca și cantitate. Într-un bol se adaugă semințele de mac, se amestecă ușor, până se înglobează, apoi se răstoarnă în tava tapetată cu foaie de pergament. 

În cel de-al doilea bol se adaugă pudra de cacao, se amestecă, deasemenea ușor, apoi compoziția obținută se toarnă ușor peste cea cu mac, începând de la un capăt la altul, astfel încât să acoperiți toată compoziția deschisă la culoare. 

Încă n-am dexteritatea necesară, și a trebuit să ajustez un pic cu paleta, de aici motivul pentru care nu au ieșit exact două balturi distincte;), ca la Miha;)  Se presară nuca măcinată grosier și părjitura se dă la copt, în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la 200 g. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor și se pudrează din plin cu zahăr praf. 



Spor și poftă bună! 

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu