PLĂCINTĂ FRAGEDĂ CU DOVLEAC
Ei, uite că s-a răcorit și a sosit toamna cu toate bunătățile ei. Provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
Eu m-am oprit deocamdată la prăjituri. Această rețeta
e din caietul de prăjituri al mamei mele! E delicoasă prăjitura și foarte ușor
de făcut chiar și pentru începătoare!!! De data asta am folosit ca umplutură
dovleacul ;)
INGREDIENTE:
Pentru
foi:
ouă
1 bucată,
lapte
gras 9 linguri,
zahăr
tos 9 linguri,
ulei
de floarea soarelui 7 linguri,
praf
de copt 1 plic,
oțet
1 linguriță,
făină
albă de grâu 500 g,
Pentru
umplutură:
dovleac
curățat și ras 1000 g,
zahăr
tos 200 g,
zahăr
vanilinat aromat cu scorțișoară 2 plicuri,
scorțișoară
1/2 linguriță,
coajă
de lămâie de la Kotany ½ linguriță sau de la 1 lămâie proaspătă.
MOD
DE PREPARARE:
Se bate oul energic cu zahărul, se adaugă
laptele, uleiul și făina amestecată cu praful de copt, stins cu oțet. Se
frământă până se obține un aluat omogen și elastic, care se pune la rece ptr.
cca. 15 minute.
Între timp se curată dovleacul de coajă, se taie bucăți mărișoare,
ce se rad pe răzătoarea fină.
Dovleacul ras, se amestecă cu zahărul, zahărul
vamilinat aromat, scorțișoara și zeama de lămâie, apoi se pune la călit, la foc
mic, într-un vas cu fundul gros, chiar ceaun, cca. 15 minute, până se înmoaie
și se evaporă zeama lăsată. Se scoate
aluatul de la rece, se împarte în două, se întinde o foaie care se așează într-o
tavă tapetata cu cu foaie de pergament. Se așează umplutura de dovleac aromat,
se acoperă cu a doua foaie, care se înțeapă din loc în loc cu furculița și se
presară.
Se pune la copt în cuptorul încins în prealabil, pentru cca. 20 de
minute. După ce s-a răcit se pudrează cu zahăr pudră și se taie în felii mari.
Spor și poftă bună!
2 comentarii:
Eee asta o încerc in weekend ;)
Multumesc de reteta.
Cu mare drag! Spor și aștept aprecierile sau criticile ;)
Trimiteți un comentariu